Kéz a kézben jutott tovább a Dortmund és a PSG

R. Gy.R. Gy.
Vágólapra másolva!
2023.12.13. 20:46
null
Kéz a kézben jött a BVB és a PSG továbbjutása (Fotó: Getty Images)
Nehéz helyzetbe került a PSG a Bajnokok Ligája csoportszakaszában a 6. forduló előtt, hiszen könnyen ki is eshetett volna, de Dortmundban a rengeteg helyzetet hozó találkozó végül döntetlennel ért véget, így mindkét csapat továbbjutott a következő körbe.

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
6. FORDULÓ
F-CSOPORT
Borussia Dortmund (német)–Paris Saint-Germain (francia) 1–1
Dortmund,
Signal Iduna Park. Vezette: Glenn Nyberg (svéd)
DORTMUND:
Kobel – Wolf (N. Schlotterbeck, 69.), Süle, Hummels, Benszebaini – Özcan (Sabitzer, 69.) – Adeyemi (Reyna, 81.), Reus, Brandt, Bynoe-Gittens (Malen, 60.) – Füllkurg (Haller, 81.). Vezetőedző: Edin Terzic.
PSG: Donnarumma – Hakimi, Marquinhos, Skriniar, L. Hernandez – Li Kang In (Ugarte, 68.), Zaire-Emery, Vitinha – Kolo Muani (Soler, 90+6.), Mbappé, Barcola. Vezetőedző: Luis Enrique.
Gólszerző: Adeyemi (51.), ill. Zaire-Emery (56.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Mennyire lesz motivált a „halálcsoportból” már biztosan továbbjutó Borussia Dortmund az életben maradásért küzdő Paris Saint-Germain ellen? Ez volt az F-csoport egyik nagy kérdése, de látva a Signal Iduna Parkban szokásos telt házat és hangulatot, nem lehetett kétségünk, hogy csoportgyőztesként lépne tovább a fekete-sárga együttes. És Edin Terzic vezetőedző sem csak beszélt arról, hogy az utolsó meccsen is nyerni akarnak, mert lényegében a legjobb kezdőcsapatát küldte pályára, holott pihentethette is volna a kulcsjátékosait a bajnokságra, ahol döcög a gárda szekere.

Marius Wolf a 14. percben könnyen megszerezhette volna a vezetést a németeknek, Nicklas Füllkrug remek labdáját 14 méterről kevéssel lőtte a jobb kapufa mellé. De aztán a PSG percei következtek, teljesen beszorult a kapuja elé a Dortmund. A 17. percben Kylian Mbappé már elhúzta a labdát Gregor Kobel kapus mellett, üres kapura lőhetett, ám a becsúszó Nicklas Süle kinyújtott jobb lábával blokkolni tudta a lövést, ritkán látható, elképesztő mentés volt! Három perccel később aztán Bradley Barcola suhintotta rá a labdát 16 méterről a bal kapufára. A 24. percben pedig Randal Kolo Muani tört egyedül kapura, és néhány centit tévedett csak, lövése a bal kapufa mellett zúgott el.

A 45. percben ismét Randal Kolo Muani állt szemben Gregor Kobellel, akkor pedig a kapus nagyot védett. Jóval több helyzete volt a PSG-nek, de a szünet előtti másodpercekben Mats Hummels is kis híján gólt fejelt szabadrúgás után. Eseménydús első félidő után mentek pihenni a csapatok – a párizsiak viszont abban a tudatban, hogy kiesésre állnak, hiszen a másik pályán vezetett a Newcastle a Milan ellen. És az 51. percben jött az újabb nagy csapás a PSG-nek, vezetést szerzett a Dortmund! A párizsi védelem bizonytalankodását kihasználva Nicklas Füllkrug remekül meghúzta a labdát, Karim Adeyemi elé tálalt, aki pedig hét méterről ballal a bal alsó sarokba perdített, a kapufa segítségével (1–0). Ám öt perc múlva jött a válasz, Warren Zaire-Emery 15 méterről bombázott laposan a kapu közepébe (1–1).

A 76. percben Kylian Mbappé betalált Asraf Hakimi passza után, ám a VAR-vizsgálat után les miatt érvénytelenítették a gólt. Majd Bradley Barcola lőtt ziccerben Gregor Kobelbe. Maradt a döntetlen, nem nyert a PSG, de mivel közben a Milan fordított és nyerni tudott Newcastle-ban, a párizsiak jutottak tovább a csoport második helyén nyolcaddöntőbe.

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

90+7. perc: Vége a meccsnek, a döntetlennel mindkét csapat továbbjutott. 1–1

90+6. perc: Kolo Muani helyett Soler a pályán.

90+5. perc: Itt már aligha lesz semmi, mindkét csapatnak jó ez az állás, a Dortmund elsőként, a PSG másodikként jut tovább.

90+2. perc: Reus kapott jó labdát a tizenhatoson belül, de rosszul vette át, így odalett a gólszerzési lehetőség.

90. perc: Hat perc a hosszabbítás.

88. perc: Már a Milan vezet a másik meccsen, de ez még mindig jó a PSG-nek.

85. perc: Támad a PSG, hiszen ki tudja, mi lesz a másik meccsen, bár ott most a franciáknak kedvező az állás.

81. perc: Adeyemi megsérült, le kellett cserélni, Reyna jött be a helyére. És egyben jött a következő csere, Füllkrug helyére Haller állt be.

79. perc: Körbeadogatták a dortmundi védelmet a tizenhatoson belül a franciák, végül Barcola lövése Kobel mellkasát találta el.

77. perc: Vizsgálta a videobíró, és megállapította, hogy Mbappé lesről indult.

76. perc: Úgy tűnt gól, de mégsem vezet a PSG! Hakimi adott remek ütemben labdát Mbappénak, aki a leshatárról indulva betört a tizenhatoson belülre, majd 7 méterről a kapu közepébe lőtt.

71. perc: Mbappé lövése 16 méterről nem sokkal ment el a bal alsó mellett.

68. perc: Cserélt a PSG, majd nem sokkal később a Dortmund is. Lejött Li Kang In, bejött Ugarte, a németeknél Özcan helyett Sabitzer, Wolf helyett Schlotterbeck a pályán.

Közben egyenlített a Milan, így most a PSG a továbbjutó.

62. perc: Malen egy jó csel után a tizenhatos vonaláról a bal alsót vette célba, Donnarumma viszont ügyes vetődéssel védett.

60. perc: Cserélt a Dortmund, Bynoe-Gittens helyére jött Malen.

57. perc: Hummels kapott sárgát, mert felrúgta Zaire-Emeryt.

56. perc: GÓÓÓÓL! EGYENLÍTETT A PSG! Ez gyors volt! Mbappé tört be a tizenhatoson belülre, a középre adását röviden szabadították fel, érkezett Zaire-Emery, és 14 méterről a jobb alsóba lőtt, igaz, a lövése picit megpattant egy védőn, így nem érhette el a kapus. 1–1

Eközben a csoport másik mérkőzésén vezet a Newcastle, így a PSG kiesésre áll.

51. perc: GÓÓÓÓL! VEZET A DORTMUND! Füllkrug kapott labdát a PSG tizenhatosán belül, szép cselt mutatott be, majd Adeyemihez játszott, aki 7 méterről a bal alsóba perdített. 1–0

49. perc: Hakimi lőtt el 7 méterről egy labdát, Hummels bevetődött el, a kipattanót Li még rápörkölte 17-ről, ez meg Kobel zsákmánya lett.

46. perc: Elkezdődött a második félidő.

Ez itt Süle elképesztő mentése (Fotó: AFP)
Ez itt Süle elképesztő mentése (Fotó: AFP)

 

ELSŐ FÉLIDŐ

45+1. perc: Őrületes első féldő, rengeteg helyzettel, gólt azonban még nem láttunk. 0–0

45. perc: Marquinhos kapott sárga lapot, mert felrúgta Bynoe-Gittenst.

45. perc: Ez sincs bent! Kolo Muani indult meg a dortmundi kapu felé, majd a tizenhatoson belülről ellőtte, Kobel mellett azonban nem ment el a labda.

37. perc: Viszonylag hosszú PSG-támadást láthattunk, egészen rossz passz lett a vége.

32. perc: Ez nem lehet igaz – mondják a Dortmund-drukkerek... Özcan rúgta el egy rossz mentést 23 méterről, Donnarummáról felpattant a a labda, berobbant Adeyemi, és 7 méterről olyan ügyetlenül találta el, hogy fölé ment a próbálkozása. Ez könnyen gól lehetett volna.

32. perc: Megpihentek a csapatok kissé az utóbbi idők őrületes izgalmai után.

26. perc: Ez meg egy káprázatos védés! Reus csapott le egy rossz Marquinhos-felszabadításra, üstöllést rálőtte 11 méterről, de a léc alá tartó bombát óriási bravúrral védte ki Donnarumma.

24. perc: Hihetetlen kihagyott PSG-helyzet! Adeyemi adta el a labdát, amelyre lecsapott Mbappé, még a saját térfeléről kiválóan szöktette Kolo Muanit, aki lefutotta a védőjét, majd 6 méterről finoman elgurította a kimozduló Kobel mellett is a labdát, amely centiméterekkel vánszorgott el a bal alsó mellett.

Igen nagy a küzdelem a pályán (Fotó: AFP)
Igen nagy a küzdelem a pályán (Fotó: AFP)

 

21. perc: Nagyon nyom a PSG, az utóbbi percekben nem sokon múlott, hogy megszerezzék a vezetést.

20. perc: Kapufa! Barcola cselezte ki a rámozduló védőt, majd 16 méterről eltekerte a bal alsó irányába, a labda viszont kipattant a bal kapufáról!

17. perc: Hihetetlen mentés! Mbappé indult meg középen a leshatáron, átvette a labdát, majd elhúzta a kapus mellett, és már csak az üres kapuba akart lőni, de a semmiből ott termett Süle, és csúszva, felemelt lábbal kirúgta a gólba tartó labdát.

16. perc: Elképesztő jelenet a másik oldalon is. Kolo Muani a tizenhatos bal oldala közeléből gurított középre, ahol egyedül maradt Li Kang In, aki nagy helyzetből csúnyán mellélőtt. Más kérdés, hogy Kolo Muani mintha lesen lett volna a passz előtt...

14. perc: Hihetetlen, mit hagyott ki a Dortmund! Füllkrug adott remekül labdát Wolfnak, aki középen tűnt fel, és 14 méterről nem sokkal lőtt a jobb alsó mellé. Egy védő beleért ugyan a labdába, de a bírók nem vették észre.

12. perc: Vitinha suhintotta rá vagy 22 méterről, és a jobb alsó sarokba tartó labdát Kobel ütötte oldalra.

11. perc: A szögletből nem lett semmi.

10. perc: Donnarumma védte szögletre Reus kellemetlen kis lövését.

8. perc: Wolf ugrott meg a jobb oldalon, betört a tizenhatoson belülre, ahol ütközött Hernandezszel, a franciának fájt jobban, szabadrúgás kifelé.

6. perc: Barcola cselezgetett a dortmundi tizenhatoson belül, sokáig nem tudták tőle elszedni a labdát, de amikor lövésre lendült a lába, akkor közbelépett egy védő.

3. perc: Brandt végezhetett el szabadrúgást a jobb oldalról, a beívelés nagyon gyengére sikeredett.

1. perc: Elkezdődött a találkozó, a Dortmund sárga-feketében, a PSG tiszta fehérben játszik.

 

AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Borussia Dortmund 5 3 1 1 6–3 +3 10
2. Paris SG 5 2 1 2 8–7 +1 7
3. Newcastle United 5 1 2 2 5–5 0 5
4. Milan 5 1 2 2 3–7 –4 5

 

ELŐZMÉNYEK

A PSG-nek az utolsó körben még azért kell izgulnia, hogy egyáltalán továbbjusson a csoportkörből, márpedig a korai búcsú rendkívül kínos lenne. Főleg annak tükrében, hogy a PSG legutóbb a 2004–2005-ös kiírásban búcsúzott a csoportkörből, akkor, amikor a klub még nem volt katari kézben. Abban az időszakban messze nem dolgozhatott olyan anyagi lehetőségek között, mint most, a 2011-es tulajdonosváltás óta pedig sohasem fordult elő, hogy ne jusson be az egyenes kieséses szakaszba.

A jelenlegi helyzet annyiból kedvező, hogy a PSG-nek a saját kezében van a sorsa. Egyszerű a képlet: ha nyer a Dortmund vendégeként, csoportelsőként végez. Ha döntetlent játszik, már izgulnia kell azért, hogy a Newcastle ne győzze le a Milant, ha pedig kikapna, csak úgy juthat tovább, ha a Newcastle és a Milan döntetlent játszik egymással. Vagyis a legegyszerűbb az, ha három pontot szerez, ebben az esetben ugyanis nem kell izgulnia a másik összecsapás végeredménye miatt.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik