BL: villamossági szakember, ács és cégvezető is játszik a Fradi ellenfelénél

BORSOS LÁSZLÓBORSOS LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2023.07.05. 07:45
null
Egységes csapat benyomását kelti a feröeri bajnok KÍ – no meg eredményes is, hiszen a bajnoki idényben megnyerte eddigi tizenhat mérkőzését, negyvennégy gólt szerezve és mindössze nyolcat kapva
A Ferencváros első BL-selejtezőkörös ellenfelénél csak a külföldi labdarúgók keresnek annyit, amennyiből meg tudnak élni Feröeren, a helyi futballisták napközben munkába járnak. A KÍ-t azonban hiba lenne lebecsülni, az összeszokott társaság az előző idényben hazai pályán 3–1-re legyőzte a norvég bajnok Bodö/Glimtet (igaz, az első meccsen idegenben 3–0-ra kikapott, így kiesett – a szerk.).

 

Hazatért második ausztriai edzőtáborából a Ferencváros, a csapat június 26-tól július 4-ig a Salzburg környéki Bramberg am Wildkogelben készült, három meccsel hangolt az előtte álló erőpróbákra: a Qarabaggal 3–3-as döntetlent játszott, a Salzburgtól 2–1-es vereséget szenvedett, majd 3–0-ra legyőzte a Botosani-t. Az FTC kedden tartotta utolsó edzését Ausztriában, majd a kora délutáni órákban útra kelt Salzburgba, ahonnan vonattal utazott haza Budapestre. A szerdai szünnapot követően csütörtökön a Népligetben folytatódik a munka, a Ferencváros beszámolója szerint a vasárnap szerződtetett Mohamed Ali ben Romdan is csatlakozik a többiekhez.

Mint ismert, július 11-én az idény első tétmérkőzése vár a Ferencvárosra, a Bajnokok Ligája első selejtezőkörében a feröeri bajnok KÍ otthonában lép pályára. Szigetországi forrásokra támaszkodva igyekeztünk körbejárni, miként zajlik a vetélytárs felkészülése, kikre érdemes leginkább figyelni, s mit lehet tudni arról, milyen hangulat várható a Djúpumyru Stadionban.

A feröeri bajnokságban a hétvégi fordulót követően beköszöntött a nyári szünet, négyhetes pihenőt kapnak a csapatok, kivéve a nemzetközi színtéren szereplők – a pauza abban az esetben nyúlhat el, ha valamelyik egyesület továbbjut az európai selejtezősorozatok harmadik körébe. Mivel az országban rendre vasárnap rendezik a mérkőzéseket, a versenykiíráshoz igazodik az egyébként félamatőr KÍ heti menetrendje. A társaság hétfőn edz, kedden szünnapot tart, majd szerdán, csütörtökön és pénteken ismét együtt készül, szombat délelőtt pedig az utolsó simításokra kerül sor. Heti ötször tréningezik tehát a brigád, emellett a játékosok egyéni edzésterv alapján tartják fitten magukat. Gyülekezőt 16 órakor tart a csapat, az edzések hétköznap délutánonként vannak, mivel napközben a játékosok döntő többsége dolgozni jár. Noha minden labdarúgó fizetésért játszik, a külföldi, Dániából, illetve Norvégiából érkező futballisták kapnak akkora összeget, amennyiből meg tudnak élni. A helyi labdarúgók emiatt dolgoznak vagy iskolába járnak – ez a legjobb, sokszoros feröeri válogatott labdarúgókra is igaz. A tizennégy találattal házi gólkirály Páll Klettskard például szakmája szerint ács, és az egyesület főszponzoránál dolgozott éveken át, jelenleg pedig főiskolára jár, s ha elvégzi a képzést, nagyobb beruházásoknál lehet építésvezető. A csapatban sok a villamossági szakember, akad, aki élelmiszer-kereskedő cégben tölt be vezető szerepet, vannak, akik telefontársaságnál dolgoznak és sokan még tanulmányaikat egyengetik. Ha nem is mindenkinek, a legtöbb játékosnak van végzettsége, diplomás labdarúgókat is találni a keretben.

A szigeteken a Klaksvík legnagyobb erősségének azt tartják, hogy a csapat gerince, azaz hét-nyolc futballistája évek óta együtt játszik klub- és válogatott szinten egyaránt, összeszokott a társaság. Noha tavaly a csapat szervezettebbnek tűnt, a télen kinevezett Magne Hoseth vezetőedző irányításával roppant eredményes, mind a tizenhat idénybeli bajnokiját megnyerte (egyetlen vereségét a Feröeri Kupában szenvedte el). Három-, négy-, illetve ötvédős rendszerben is játszik az ellenféltől függően, nem tudni tehát, mihez nyúl a Fradi ellen a norvég szakember. Ami a játékosokat illeti, érdemes lesz odafigyelni a csapatkapitány Jákup Andreasenre, a huszonöt éves védekező középpályás ugyanis a csapat motorja és a játék fazonját is ő szabja. A két belső védő, Heini Vatnsdal és Odmar Faerö tapasztalata rengeteget érhet, masszív, jó kötésű belső védők, akik megbízhatóan látják el feladataikat. A már említett Páll Klettskard az első számú csatár, ám sérült, és nem tudni, bevethető állapotba kerül-e a Ferencváros elleni párharc első felvonásáig – nagy szüksége lenne rá a KÍ-nek, mert jól érkezik a beadásokra, jó súlypont-emelkedésű, erős középcsatár. Ha nem épül fel, Sivert Gussias helyettesítheti, ám a norvég támadó inkább a jövő embere, igaz, a hétvégén a HB ellen 2–0-ra megnyert rangadón megszerezte első gólját a klub színeiben.

A Ferencvárosnak meg kell birkóznia a körülményekkel, a megszokottnál kisebb, külön UEFA-engedéllyel hitelesített műfüves pálya vár ugyanis a gárdára Klaksvíkban. Félelmetes hangulatra ezzel együtt nem kell számítani, hiszen a stadion mintegy 1800 ülőhelyes – egyik lelátórésze nemrégiben készült el, s az ősszel újabb munkálatok kezdődnek. Ha rangadót játszik a csapat, hat-hétszázan váltanak belépőt, a fontosabb kupameccseken azonban telt ház van, mint például a Bodö/Glimt elleni tavalyi BL-selejtezőn, amelyen sokkal több jegyigénylés volt, mint ahányan befértek – jelzésértékű, hogy azt az összecsapást 3–1-re megnyerte a KÍ, nem szabad tehát lebecsülni Feröer bajnokát.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik