BL: Céltudatos és sikerre éhes csapatot szeretnék pályán látni! – Csercseszov

Vágólapra másolva!
2023.07.18. 18:00
A KÍ Klaksvík elleni szerdai 18 órakor kezdődő Bajnokok Ligája-selejtező visszavágójára támadó szellemű Fradit ígért Sztanyiszlav Csercseszov, aki tisztában van vele, a türelem fontos tényező lesz a feröeri bajnok elleni összecsapáson.
Csercseszov tudja, türelemre lesz szüksége a Ferencvárosnak (Fotók: Szabó Miklós)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Csercseszov tudja, türelemre lesz szüksége a Ferencvárosnak (Fotók: Szabó Miklós) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

A Guns N' Roses sztáregyüttes sem akadály a Ferencváros számára. Noha a klubnál aggódtak, hogy a híres rockbanda szerdai – ugyancsak 18 órakor kezdődő – koncertje sok embert elszippant a BL-visszavágóról, a jelek szerint felesleges volt izgulni. Noha a borsos jegyárak ellenére (27ezertől 109ezer forintig) a Guns N' Roses zenekar (is) kis híján megtölti a Puskás Arénát, a foghíjas lelátók miatt a Groupama Arénában sem kell aggódni, a Klaksvík elleni első selejtezőkör visszavágójára közel telt ház várja a csapatokat.

A feröeri aranyérmes ellen el is kél a biztatás, a múlt keddi 0–0-al véget érő első felvonást követően hazai környezetben győzni kell, és akár már az első félidőben eldönteni a továbbjutást. De hogy a Klaksvík elleni ütközetet mennyire nem szabad fél vállról venni, mi sem mutatja jobban, minthogy a vendégek az elmúlt napokat az aklimatizálódás jegyében Dániában töltötték, mondván a klímát és a rendes füves pályát is szokják, és egyáltalán nem (teljesen) esélytelenként érkeztek Budapestre.

„Már az első mérkőzés előtt is alaposan kielemeztük az ellenfelet, a Feröer-szigetekre is felkészülten utaztunk – mondta a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón lapunk kérdésére Sztanyiszlav Csercseszov, a Ferencváros vezetőedzője. – Számomra teljesen mindegy, hogy ki az ellenfél, hogy gibraltári, vagy más miniállam együttese, az összes ellenfelünkre ugyanúgy felkészülök. Tisztában voltunk vele, hogy a Klaksvík hazai környezetben jó eredményeket ért el, odahaza erősek, és ezt az első összecsapáson be is bizonyították. Szerdán hazai pályán muszáj győznünk, nyugodtnak kell lennünk, és okosan kell futballoznunk, ugyanakkor támadó szellemben kell futballoznunk. Ezúttal mi leszünk idehaza, és ezt ki kell használnunk.”

Az orosz-oszét származású tréner kiemelte, a türelem fontos tényező lehet a visszavágón, és erre futballistái figyelmét is felhívta. Arra a kérdésre nem tudott válaszolni, a mérkőzés hányadik percében jöhet el az a pillanat, amikor kész kockáztatni, és akár a szerkezet átalakításával is belenyúlni a mérkőzésbe.

„Erre képtelenség válaszolni... Ennyire nem lehet előre tervezni, majd a mérkőzés hozza magával a változtatásokat. Amit viszont biztos, céltudatos és sikerre éhes csapatot szeretnék a pályán látni!”

A vezetőedző ezúttal saját tapasztalatra is tud(ott) támaszkodni, az első összecsapás felvételeit többször megnézte, és stábjával leszűrte a tapasztalatokat. Múlt kedden a Feröer-szigeteken a szabványosnál jóval kisebb műfüves pályán kellett (volna) helyt állni, a szerdán 18 órakor kezdődő visszavágón teljesen más körülmények várnak a csapatokra. A Groupama Aréna játékterét egy nappal a mérkőzés előtt szemügyre vettük, a fű a napok, hetek óta tartó hőség ellenére kifogástalan állapotban van, és a pálya mérete is kedvez a Fradinak, a Klaksvíknek sokkal nehezebb lesz tömörülnie, védekeznie.

„Egyáltalán nem lehet félvállról venni ellenfelünket. Hazája bajnokságában jó ideje egyeduralkodó, remek futballra képesek, az aranyérmet sehol sem osztják ingyen. Az első összecsapáson leginkább szögletekből és szabadrúgásokból voltak veszélyesek, ezekre is rákészültünk. Szeretnénk mi irányítani a játékot, magunkhoz ragadni a kezdeményezést, ez pedig hozza a helyzeteket magával.”

Az elmúlt idényben a kazah Tobol otthonában játszott ugyancsak 0 –0-s döntetlent, Sztanyiszlav Csercseszov szerint az teljesen más mérkőzés volt. Neki például eszébe sem jutott az a találkozó.

„Lehet hasonlóságot keresni, az a találkozó is nulla nulla lett, akkor is sokat kellett utaznunk, nehéz körülmények között helytállni, és időeltolódás is nehezítette a dolgunkat. Remélem, a mostani nemzetközi kupaszereplésünk is hasonlóan hosszú lesz, mint a legutóbbi. Lépésről lépésre kell haladnunk. A Tobol és a Klaksvík egyébként még véletlenül sem hasonlítható össze, teljesen más stílusban futballoznak.”

Sztanyiszlav Csercseszov kérdésünkre elmondta, Ryan Mmaee ugyan múlt héten valóban visszakerült az UEFA-keretbe, ám állapota nem olyan, hogy szerdán pályára lépjen.

„Legutóbb is abba kellett hagynia az edzést... Az elmúlt hetekben ha egyet tréningezett, utána két gyakorlást kihagyott, nincs olyan erőben, hogy számítsak rá. Nekem tökéletes állapotú futballistákra van szükségem!”

Ha a Ferencváros túljut a feröeri KÍ Klaksvík együttesén, a Bajnokok Ligája második selejtezőkörében alighanem a svéd BK Häcken vár a zöld-fehérekre, miután a göteborgi együttes az első mérkőzésen 3–1-re legyőzte a walesi The New Saints csapatát. A Ferencváros a második körben hazai környezetben kezdene, és akkor még Guns N' Roses koncert sem lesz a városban.

A SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ TELJES VIDEÓJA

A FERENCVÁROS EDZÉSÉNEK SAJTÓNYILVÁNOS RÉSZE

BAJNOKOK LIGÁJA, SELEJTEZŐ
1. FORDULÓ, VISSZAVÁGÓ

18.00: Ferencváros–KÍ Klaksvík (feröeri)
Budapest, Groupama Aréna, V.: Smajc (szlovén), Tv: M4 Sport – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik