UEFA: megvan, kik közül választják ki az Év játékosát – szavazzon Ön is!

L. M.L. M.
Vágólapra másolva!
2022.07.19. 19:46
null
Karim Benzema és Mohamed Szalah is szerepel az UEFA Év játékosa jelöltjei között (Fotó: AFP)
Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) közzétette annak a 15 játékosnak és hat edzőnek a nevét, akik közül kiválasztják a 2021–2022-es idény legjobb játékosát, valamint edzőjét. A szavazás során a Bajnokok Ligája, az Európa-liga és az Európa-konferencialiga 2021–2022-es idényében csoportkörbe jutó csapatok edzői mellett az Európai Sportmédia (ESM) tagjai – köztük a Nemzeti Sport – is részt vesznek a szavazásban. Lapunk főszerkesztője, Szöllősi György idén is úgy döntött, kikéri az olvasók véleményét.

 

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) augusztus 25-én, Isztambulban, a Bajnokok Ligája csoportkörének sorsolásával együtt adja át az év labdarúgójának és az év edzőjének járó díjakat.

Magyarországról újságíróként a Nemzeti Sport főszerkesztőjét kérték fel a szavazáson való részvételre. Szöllősi György idén is úgy döntött, kikéri az olvasók véleményét, amit javaslatként vesz figyelembe. Azt, hogy kire adta le a voksát, a szavazás után – az elmúlt évekhez hasonlóan – nyilvánosságra hozzuk.

SZAVAZÁS

Ön szerint ki legyen az UEFA Év játékosa?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!


A rendszer idén megváltozik, ugyanis nem választják meg a 2021–2022-es évad posztonkénti legjobbjait. Helyette az UEFA Technikai Elemzőcsoportja már megválasztotta a Bajnokok Ligája Év csapatát, amiről mi is beszámoltunk. Ebben az évben szintén nevezett csoport választja meg az Európa-liga legjobb játékosát.

A voksolás során a játékosok 2021. szeptember 1. és 2022. július 22. közötti teljesítményét kell értékelni, minden versenysorozatot figyelembe véve.

A tizenötös listán öt olyan játékos szerepel, aki a 2021–2022-es kiírásban a Liverpoolt erősítette, mellettük négy Real Madrid-játékos neve került fel. Emellett megtalálható az Európa-liga-győztes Filip Kosztics és a Romával Ekl-t nyerő Lorenzo Pellegrini neve is. Idén már a tavalyi győztes Jorginho mellett sem a hétszeres aranylabdás Lionel Messi és a korábban háromszor az év játékosának megválasztott Cristiano Ronaldo sem került fel a jelöltek listájára. A díj tizenegy éves történetében először fordul elő, hogy a két extraklasszis labdarúgó neve nem szerepel a jelöltek listáján.

A szavazáson a zsűri tagjai lesznek a Bajnokok Ligája, az Európa-liga és az Európa-konferencialiga 2021–2022-es idényében csoportkörbe jutó csapatok vezetőedzői/menedzserei, valamint 54 sportújságíró, minden UEFA-tagot képviselve (kivéve Oroszország). Mivel a Ferencváros az idényben az Európa-ligában szerepelt, a csapat akkori edzője, Peter Stöger is leadhatja a voksát.

SZAVAZÁS

Ön szerint ki legyen az UEFA Év edzője?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!


A trénerek között hat jelöltet nevezett meg az UEFA, köztük van a BL-győztes Carlo Ancelotti, az Európa-ligát nyerő Oliver Glasner és az Ekl-ben diadalmaskodó José Mourinho. A szövetség szerint a szavazóknak a következő szempontokat figyelembe kell venniük ebben a kategóriában: döntések a mérkőzések során, taktikai érettség, hatékonyság, kreativitás és inspiráció, képzettségi szint, valamint pozitív hozzáállás és fair play.

A szavazólapon egyaránt három jelöltet lehet megjelölni mindegyik kategóriában – az első helyen leadott név mellé öt, a második mellé három, a harmadik mellé egy pont kerül.

Az augusztus 25-i díjátadó előtt, várhatóan 8-a és 12-e között az UEFA közzéteszi a három legtöbb szavazatot kapó játékos és edző listáját.

AZ UEFA ÉV LABDARÚGÓJA-DÍJ JELÖLTJEI
Trent Alexander-Arnold (angol, Liverpool)
Karim Benzema (francia, Real Madrid)
Thibaut Courtois (belga, Real Madrid)
Kevin De Bruyne (belga, Manchester City)
Fabinho (brazil, Liverpool)
Filip Kosztics (szerb, Eintracht Frankfurt)
Robert Lewandowski (lengyel, Bayern München)
Sadio Mané (szenegáli, Liverpool)
Kylian Mbappé (francia, Paris Saint-Germain)
Luka Modric (horvát, Real Madrid)
Lorenzo Pellegrini (olasz, Roma)
Mohamed Szalah (egyiptomi, Liverpool)
Bernardo Silva (portugál, Manchester City)
Virgil van Dijk (holland, Liverpool)
Vinícius Júnior (brazil, Real Madrid)

AZ UEFA ÉV EDZŐJE-DÍJ JELÖLTJEI
Carlo Ancelotti (olasz, Real Madrid)
Unai Emery (spanyol, Villarreal)
Oliver Glasner (osztrák, Eintracht Frankfurt)
Pep Guardiola (spanyol, Manchester City)
Jürgen Klopp (német, Liverpool)
José Mourinho (portugál, Roma)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik