Griezmann-nal bulizott, futsalozott, megszerezte első BL-tripláját – íme, Ben Yedder!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.09.27. 12:43
null
Ben Yedder először triplázott a BL-ben (Fotó: AFP)
Kedd este a Bajnokok Ligájában a spanyol Sevilla Wissam Ben Yedder mesterhármasával 3–0-ra legyőzte a szlovén Maribort. A 27 esztendős francia támadó ezzel a klub első BL-triplát jegyző játékosa lett. Íme, öt érdekesség, amit érdemes tudni róla!

A francia támadó 2009-ben (19 évesen) a negyedosztályú UJA Alfortville-be igazolt, ahol fél év alatt 23 mérkőzésen kilencszer talált be – ezzel felhívta magára a Lille, a Strasbourg és a Toulouse figyelmét. Végül azért utóbbival kötött profi szerződést, mert meggyőzőnek találta a klub utánpótlásprogramját. Első két profi idényében alig jutott szóhoz a felnőttek között, de a tartalékcsapatban házi gólkirály lett a 2010–2011-es évadban. 2012 ősze óta viszont alapembernek számított a Toulouse-ban, sorozatban 15, 16, 14 és 17 góllal zárt a Ligue 1-ben.

Évek óta téma volt a távozása, szóba hozták az Arsenallal, a Liverpoollal, a Villarreallal, a Barcelonával, az Olympique Marseille-jel és a Wolfsburggal is. Végül tavaly nyáron a Sevilla vásárolta meg kilencmillió euróért. Első spanyolországi idényében 42 tétmérkőzésen 18 gólig és hat gólpasszig jutott. A mostani szezonban nyolc tétmeccsen hét találatnál tart a Sevilla színeiben.

TUNÉZIAI FELMENŐK, DE A FRANCIA VÁLOGATOTTÉRT KÜZD


Ben Yedder (öt testvéréhez hasonlóan) a franciaországi Sarcelles-ben született, szülei Tunéziából származnak. Tízévesen kezdett el focizni az FCM Garges-les-Gonesse színeiben, majd 2007 és 2009 között a Saint-Denis ifjúsági csapataiban pallérozódott. 2012-ben meghívót kapott a 2013-as Afrika-kupára készülő tunéziai keretbe, ám ő nemet mondott, mert a francia válogatottban képzeli el a jövőjét. Egyelőre nem lépett még pályára a francia nemzeti együttesben.

Ben Yedder gólt szerzett Szlovákia ellen a futsalválogatottban
Ben Yedder gólt szerzett Szlovákia ellen a futsalválogatottban

KÉT MECCSEN JÁTSZOTT A FRANCIA FUTSALVÁLOGATOTTBAN

A Sevilla csatára tinédzserkorában futsalozott, egészen 2010-ig – amikor profi szerződést kötött a Toulouse-zal – űzte a teremfocit. Sőt, olyan jó volt, hogy kétszer a válogatottban is megmutathatta tudását, ráadásul 2010 májusában Szlovákia ellen gólt szerzett. Pierre Jacky, a felnőttcsapat korábbi szövetségi kapitánya visszaemlékezésében azt mondta, 18 évesen figyeltek fel rá, majd mély vízbe dobták. Ő lehet az első francia, aki a nagypályás és a futsalválogatottban is pályára lép.

AZ A BIZONYOS BULI GRIEZMANNÉKKAL…

Öt évvel ezelőtt, 2012 októberében a francia U21-es válogatott Raphaël Varene góljával 1–0-ra legyőzte Norvégiát Európa-bajnoki pótselejtezőn. Néhány nappal a norvégiai visszavágó előtt Ben Yedder négy társával – Chris Mavingával, Antoine Griezmann-nal, M’baye Nianggal és Yann M’Vilával – elhagyta az edzőtábort, mindannyian egy párizsi night clubban éjszakáztak. A visszavágót a franciák 5–3-ra elvesztették, így lemaradtak a 2013-as izraeli Eb-ről. A kudarcot követően Erick Mombaerts szövetségi edzőt menesztették, mert nem büntette meg a szabálysértőket. Az öt játékost eltiltotta a francia szövetség fegyelmi bizottsága: M’Vilát 2014 júniusáig, a többieket 2013. december 31-ig.

A Norvégiát 2012-ben 1–0-ra legyőző francia U21-es válogatott (Ben Yedder jobbról a második)
A Norvégiát 2012-ben 1–0-ra legyőző francia U21-es válogatott (Ben Yedder jobbról a második)

Ő A XXI. SZÁZAD LEGEREDMÉNYESEBB TOULOUSE-GÓLLÖVŐJE

Ben Yedder hat szezon alatt 156-szor lépett pályára a francia élvonalban a Toulouse színeiben, s összesen 63 gólt szerzett. 2014 szeptemberében szerezte meg 35. gólját, amivel megelőzte az Európa-bajnoki ezüstérmes André-Pierre Gignacot, mint a Toulouse legeredményesebb bajnoki góllövője a XXI. században.

EGY NAPON SZÜLETETT MARIO BALOTELLIVEL


1990. augusztus 12-én két gólvágó csatár látta meg a napvilágot. Ben Yedder mellett az olasz Mario Balotelli is ekkor jött világra. Más kérdés, hogy Super Mario 33 válogatott mérkőzéssel és egy Eb-ezüstéremmel (no meg három olasz és egy angol bajnoki címmel) előrébb tart, mint Ben Yedder.

A SEVILLA–MARIBOR MECCS ÖSSZEFOGLALÓJA:


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik