BL, H-csoport: továbbjutott a Zenit; megégett Valencia

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.11.04. 22:40
null
Hulk két gólpassza is kellett a Zenit továbbjutást érő győzelméhez (Fotó: Action Images)
A labdarúgó Bajnokok Ligája H-csoportjának 4. fordulójában Artyom Dzjuba duplájának köszönhetően negyedik mérkőzését is megnyerte a Zenit, így a szentpéterváriak biztosították helyüket a legjobb tizenhat együttes között. A csoport másik mérkőzésén meglepetés született, hiszen a Gent hazai pályán 1–0-ra legyőzte a Valenciát, és nyílttá tette a második továbbjutó helyért folyó versenyt.


LYON–ZENIT

Kedvező előjelekkel készülhetett a szerda esti összecsapásra a Zenit, hiszen az előző fordulóban 3–1-re legyőzte a franciákat, és hibátlan mérleggel a csoport élén állt. Az első félidőben ez meg is látszott a játék képén, mivel hiába támadott többet a Lyon, gólt a szentpérváriak szereztek.

A 25. percben egy kontra végén Hulk két védő mellett tolta meg jól a labdát, majd az alapvonalról a kimozduló kapus mellett középre passzolt, ahol Artyom Dzjuba az ötösről bombázott az üresen maradó kapuba (0–1). A franciák Henri Bedimo révén jártak a legközelebb a gólhoz, bombája azonban kifelé pattant a felső léc és a jobb kapufa találkozásáról.

A második félidő az előzőre szinte mindenben hasonlított, hiszen hiába próbálkozott többet a Lyon, újra csak a Zenit talált a kapuba. Sőt az 58. percben a gólszerző és az előkészítő szerepe sem változott az első találathoz képest, miután Hulk remek kiugratásával Dzjuba lépett ki, majd 11 méterről, a kifutó kapus alatt a hálóba pöckölte a labdát (0–2). A 73. percben tovább csökkentek a hazai csapat esélyei, mivel Maxime Gonalons megkapta második sárga lapját, így kiállították.

Győzelmével hibátlan maradt a Zenit és biztosította helyét a nyolcaddöntőben, míg a Lyon a csoport utolsó helyére csúszott, továbbjutási esélyei minimálisra csökkentek.

GENT–VALENCIA

A csoport másik találkozóján a Valencia a Gent otthonában lépett pályára. Annak ellenére, hogy a belgáknak mindössze egy pontjuk volt, remekül kezdték az összecsapást, hiszen előbb Danijel Milicevic fejesét tolta a felső lécre a vendégek kapusa, majd Brecht Dejaegere fejelte túl erősen a földre a labdát, amely így a kapu fölé pattant.

A találkozó 49. percében sikerült megtörniük a gólcsendet a belgáknak, és teljesen megérdemelten vezetéshez jutottak: bal oldali beadás után a menteni igyekvő Antonio Barragán ért kézzel a labdába, amely után a megítélt büntetőt Sven Kums váltotta gólra (1–0).

A Valencia a továbbiakban sem tudott mit kezdeni a szervezetten futballozó belgákkal, amit jól jelez, hogy a spanyoloknak nem volt kaput eltaláló lövésük a kilencven perc alatt. Így először szenvedtek vereséget belga csapat ellen a Bajnokok Ligájában, és hiába állnak továbbra is a csoport második helyén, a továbbjutás kérdése nyílttá vált.

BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 4. FORDULÓ
H-CSOPORT

Olympique Lyon–Zenit 0–2
(Dzjuba 25., 58.)

Gent–Valencia 1–0 (Kums 49. – 11-esből)

AZ ÁLLÁS
1. Zenit 4 4 10–4 +6 12
2. Valencia 4 2 2 5–5 0 6
3. Gent 4 1 1 2 4–5 –1 4
4. Lyon 4 1 3 2–7 –5 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik