A Pool–Chelsea és a Barca–Bayern lesz a két sláger a Bajnokok Ligájában

Vágólapra másolva!
2009.03.20. 11:09
A Bajnokok Ligája negyeddöntőjének nyoni sorsolásán kiderült, hogy lesz angol párharc a legjobb nyolc között: a Liverpool a Chelsea-vel csap össze. A Barcelona és a Bayern München küzdelme is érdekesnek ígérkezik. A címvédő Manchester United a Portóval találkozik, míg az Arsenalra a Villarreal vár.
Sorsolás Nyonban
Fotó: Reuters
Sorsolás Nyonban
Sorsolás Nyonban
Fotó: Reuters
Sorsolás Nyonban

Délben Nyonban elkészítették a 2008–2009-es Bajnokok Ligája sorozat további menetrendjét. Vagyis nemcsak a BL-negyeddöntőjét sorsolták ki, hanem az is eldőlt, hogy mely párharcok győztesei találkoznak a legjobb négy között.

A sorsolást David Taylor, az európai szövetség főtitkára és Bruno Conti, a BL-döntő szervezőbizottságának delegáltja végezte.

VILLARREAL–ARSENAL

Elsőként a Villarreal nevét húzták ki a gömbből, majd a spanyol csapatot követte az Arsenal – a két együttes jól ismeri egymást, hiszen a 2005–2006-os kiírásban az elődöntőben találkozott egymással.

Annak idején az Arsenal hazai pályán kezdett, és a Londonban elért 1–0-s győzelem továbbjutást ért (a visszavágó gól nélküli döntetlent hozott), így az „ágyúsok” jutottak be a döntőbe, amelyben aztán vereséget szenvedtek a Barcelonától.

MANCHESTER UNITED–PORTO

A negyeddöntő második párharcát a címvédő Manchester United kezdheti hazai pályán, ellenfele pedig a portugál Porto lesz. A nevek alapján Fortuna nem engedte el Sir Alex Ferguson csapatának kezét, de Manchesterben minden bizonnyal emlékeznek rá, hogy a portugálok törtek már borsot a „vörös ördögök” orra alá.

A 2003–2004-es kiírás nyolcaddöntőjében az akkor hazai pályán kezdő Porto legyőzte az MU-t, az Old Trafford-i visszavágón pedig kiharcolta a döntetlent – a portugálok nagy meglepetésre továbbmentek, és végül meg is nyerték a sorozatot. Igaz, a csapat akkori edzőjét José Mourinhónak hívták…

A két gárda ezen kívül egy párharcban került össze a BL-ben: 1997 márciusában a United összesítésben 4–0-val ütötte ki a negyeddöntőből a Portót.

Liverpool–Chelsea

Mivel egymás utáni második évben fordul elő, hogy négy angol csapat került a legjobb nyolc közé, így nem lett volna meglepő, ha két szigetországi együttes egymással került volna össze a sors szeszélye folytán.

Akik figyelemmel követték az elmúlt évek BL-küzdelmeit, azok arra is fogadni mertek volna, hogy ha lesz angol párharc, akkor azt a Chelsea és a Liverpool vívja egymással. Nekik lett igazuk, a két szigetországi nagyágyú ismét egymásnak feszül.

Igaz, annyiban változott a menetrend, hogy ezúttal nem az elődöntőben, hanem már a legjobb nyolc között megvívják különmeccsüket. A két csapat az elmúlt négy kiírásban háromszor találkozott egymással az elődöntőben, kétszer a Liverpool, egyszer a Chelsea bizonyult jobbnak – de a közelmúlt a „kékeknek” kedvez, hiszen a tavalyi, moszkvai döntőbe ők jutottak be.

Érdekesség, hogy a csapatok egymás elleni három elődöntőjéből a Liverpool csak akkor jutott tovább, ha idegenben, a Stamford Bridge-en kezdték a párharcot – ezúttal azonban hazai pályán, az Anfielden játszanak először.

Egyébként a három elődöntő mellett egyszer a csoportkörben is összekerültek egymással – a 2005–2006-os kiírás G-csoportjában kétszer gól nélküli döntetlent játszottak egymással.

Barcelona–Bayern München

A negyeddöntő negyedik párosításában a spanyol Barcelona és a német Bayern München játszik egymással – mivel a katalán gárda nevét húzták ki elsőként, így eldőlt, hogy a Barcelona kezdi hazai pályán a párharcot. Igazi csemegének ígérkezik ez a párosítás, hiszen a négyszeres BEK/BL-győztes Bayern München találkozik a kétszeres győztes Barcelonával.

A két klub korábban kétszer került szembe egymással a legrangosabb európai kupasorozatban, az 1998–1999-es kiírás csoportmérkőzései során – ekkor mindkét találkozó német sikerrel ért véget (1–0, 2–1), és abban az évben a német rekordbajnok egészen a fináléig menetelt, amelyben a mostani címvédő Manchester United minden idők egyik legjobb döntőjében legyőzte a bajorokat.

A TOVÁBBI MENETREND

Nemcsak a negyeddöntő párosítását sorsolták ki, hanem a teljes további menetrendet is, így eldőlt, hogy az első és második negyeddöntő, valamint a harmadik és negyedik negyeddöntő győztese kerül majd szembe egymással az elődöntőben.

Ez azt jelenti, hogy a két nagy favorit, a Manchester United és a Barcelona csak a döntőben kerülhet össze egymással.

A Bajnokok Ligája 2008–2009-es kiírásának döntőjét május 27-én rendezik a római Stadio Olimpicóban – bár ez csak formalitás, de a fináléban a második elődöntőből továbbjutó együttes lesz a hazai csapat.

A NEGYEDDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA

ÁPRILIS 7-8., ÁPRILIS 14-15.
1. negyeddöntő: Villarreal (spanyol)–Arsenal (angol)
2. negyeddöntő: Manchester United (angol)–Porto (portugál)
3. negyeddöntő: Liverpool (angol)–Chelsea (angol)
4. negyeddöntő: Barcelona (spanyol)–Bayern München (német)


AZ ELŐDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA

ÁPRILIS 28-29., MÁJUS 5-6.
Manchester United (angol)/Porto (portugál)–Villarreal (spanyol)/Arsenal (angol)
Barcelona (spanyol)/Bayern München (német)–Liverpool (angol)/Chelsea (angol)


A LEGJOBB NYOLC BL-MÉRLEGE EBBEN A SZEZONBAN

Bayern München 6 2 0 24–5
Liverpool 6 2 0 16–5
Barcelona 5 2 1 24–11
Chelsea 4 3 1 12–7
Manchester United 3 5 0 11–3
Arsenal 4 2 2 12–6
Porto 4 2 2 11–10
Villarreal 3 4 1 12–9
(Elöl szerepelnek a győzelmek, aztán a döntetlenek, a vereségek és a gólkülönbség.)


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik