Milánói veresége ellenére is BL-nyolcaddöntős a skót Celtic

Vágólapra másolva!
2007.12.04. 23:05
Sajnos a szkeptikusoknak lett igazuk: kevés eseményt hozó, unalmas mérkőzésen az európai kupaporondon csúcsnak számító 63.-ik Filippo Inzaghi-góllal győzött az AC Milan a Celtic elleni Bajnokok Ligája-találkozón. A San Siróban született 1–0 ellenére, mindkét csapat továbbjutott a D csoportból, mert a másik összecsapáson némi meglepetésre a Benfica Ukrajnában győzte le a Sahtar Donecket. Óscar Cardozo duplájára csak Cristiano Lucarelli tizenegyesgólja érkezett, így a portugálok idegenben nyertek 2–1-re, harmadik helyüknek köszönhetően pedig ők folytathatják az UEFA-kupa legjobb 32 csapata között.
Filippo Inzaghi 63. európai kupagólját kitörő örömmel ünnepelte
Reuters
Filippo Inzaghi 63. európai kupagólját kitörő örömmel ünnepelte
Filippo Inzaghi 63. európai kupagólját kitörő örömmel ünnepelte
Reuters
Filippo Inzaghi 63. európai kupagólját kitörő örömmel ünnepelte


AC MILAN–CELTIC

A BL-címvédő hazai csapat tokiói klubvilágbajnokságon való részvétele miatt előrehozott mérkőzésen a továbbjutás szempontjából már csak a skót együttes számára volt igazi tét. A Celticnek legalább egy döntetlenre volt szüksége ahhoz, hogy biztos másodikként kvalifikálja magát a D-csoportból a legjobb 16 közé, vendég vereség esetén ugyanis aggódhattak, hogy az ukrán Sahtar nehogy megverje otthon a Benficát.

Az AC Milan összeállításán érződött, hogy már a Japánban sorra kerülő tornára összpontosít a szakmai stáb: Carlo Ancelotti vezetőedző a kapuba a brazil Dida helyett az ausztrál Zlejko Kalacot állította, míg a védelem régen látott összetételben lépett pályára a skótok ellen.

A vendégeknél sérülések hátráltatták Gordon Strachan munkáját, aki az utolsó csoportmérkőzés előtt kijelentette, nem tudja, hogy kell döntetlenre játszani, úgyhogy együttese a győzelemre törekszik majd.

Nos, az első félidőben látottak azokat igazolták, akik unalmas játszadozásra, gól nélküli döntetlenre számítottak. A futballisták, mintha az egész játékrész során az aranylabdát a találkozó előtt magasba emelő és a milanói szurkolóknak mutogató brazil klasszis, Kaká ünneplésének hatása alatt álltak volna, annyira kábultan lézengtek a San Siróban. Az első kapura lövésre, – amely az est főszereplőjének nevéhez, a France Football magazin által a 2007-es év világ legjobb játékosának megválasztott Kakának nevéhez fűződött – 26 percet kellett várni.

Sokáig a második játékrészben sem történt említésre méltó esemény. A hazai szurkolók mindössze holland középpályásuk, Clerence Seedorf jubilálásának tapsolhattak. Az elnyűhetetlen futballistának a Celtic elleni összecsapása ugyanis a 100.-ik találkozója volt a Bajnokok Ligájában.

A 70. percben aztán teljesen váratlanul vezetést szerzett a Milan Filippo Inzaghi 63. európai kupagóljával, amely végül az egyetlen, győztes találat volt a mérkőzésen. A gólerős támadó a német Gerd Müllert megelőzve az európai kupaküzdelmek legeredményesebb játékosa lett. A három pontnak köszönhetően csoportgyőztes az olasz gárda, de a vereség ellenére a Celtic is továbbjutott a D jelű kvartettből.

SAHTAR DONECK-BENFICA

A már kiesett portugáloknak nem, az ukránoknak viszont még roppant fontos volt a keddi 90 perc a továbbjutás szempontjából, hiszen úgy léptek pályára, hogy szerencsés esetben - történetük során először - a nyolcaddöntőbe is kerülhetnek.

Ennek ellenére egy rossz hazaadás után már a 6. percben megszerezte a vezetést a vendégcsapat, de ehhez Oscar Cardozo szemfülességén kívül kellett a Sahtar védelmének kapitális hibája is.

Mielőtt a hazaiak felébredtek volna a rémálomból, Oscar Cardozo újabb találatával már kétgólosra növelte a Benfica előnyét. Ezúttal nem az ellenféltől, hanem Maxi Pereiratól kapta a gólpasszt. A félidő derekán aztán Lucarelli szépített büntetőből, szorosabbá téve ezzel az állást.

A második félidőben már egyértelműen a Sahtar játszott fölényben, többet birtokolta a labdát, lövésekkel is próbálkozott, míg Lucescu mester cserékkel frissítette csapatát.

Mindezek ellenére az eredmény már nem változott, így a Sahtar nem tudta véghez vinni azt a bravúrt, hogy továbbjusson a csoportból. Sőt! Vereségével a negyedik helyre csúszott vissza, így a Benfica folytathatja az UEFA kupában.

BAJNOKOK LIGÁJA, D CSOPORT


Helyszín: Milánó, San Siro
Játékvezető: Tom Henning Övrebö
Asszisztensek: Geir Age Holen, Erik Raestad

Milan Celtic
16 Kalac 1 Boruc
2 Cafú 5 Caldwell
25 Bonera 17 Pressley
17 Simic 44 McManus
19 Favalli 48 O'Dea
8 Gattuso 20 Jarosik
21 Pirlo 18 Donati
23 Ambrosini 8 S. Brown
10 Seedorf 11 Hartley
22 Kaká 46 McGeady
9 Inzaghi 27 McDonald
Vezetőedző: Vezetőedző:
Carlo Ancelotti Gordon Strachan
Gólszerző: Inzaghi (70.)
Csere: Simic helyett Kaladze (30.), Seedorf helyett Gourcuff (69.), Pirlo helyett Brocchi (74.), ill. McDonald helyett Vennegoor (65.), Donati helyett Sno (71.), Jarosik helyett Zurawski (78.)
Sárga lap: S. Brown (46.)


BAJNOKOK LIGÁJA, D CSOPORT

SAHTAR BENFICA
30 Pjatov 12 Quim
33 Srna 22 Nelson
27 Csigrinszkij 4 Luisao
5 Kucser 23 David Luiz
26 Rat 5 Léo
18 Lewandowski 14 Maxi Pereira
11 Ilsinho 6 Petit
7 Fernandinho 8 Kacuranisz
8 Jádson 10 Rui Costa
99 C. Lucarelli 20 Di Maria
25 Brandao 7 Oscar Cardozo
Vezetőedző: Vezetőedző:
Mircea Lucescu José Antonio Camacho
Gólszerző: Lucarelli (11-esből, 30.) illetve Oscar Cardozo (6., 22.)
Csere: Lewandowski helyett Hübschmann (57.), Ilsinho helyett Willian (67.), Lucarelli helyett Gladkiy (74.) illetve Di Maria helyett Nuno Assis (67.), Maxi Pereira helyett Luis Felipe (83.), Oscar Cardozo helyett Nuno Gomes (90.)
Sárga lap: Kucser (68.), Brandao (94.) illetve David Luiz (29.), Luis Felipe (91.), Kacuranisz (92.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik