Philippe Senderos portréja

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2005.04.23. 14:19
A fiatal svájci a Wenger-istálló egyik legmeglepőbb igazolásaként került az Ágyúsokhoz, ahol eleinte csak elvétve jutott játéklehetőséghez, de akkor emlékezetesen produkált, hiszen általában gólt kapott miatta a csapat. Ám felfedezője töretlenül bízott benne, s a 2006-os világbajnokságon mindenki meglepetten tapasztalta (Arséne Wenger elégedetten konstatálhatta), hogy - mondhatnók némi szocreál utánérzéssel - az egykori Achilles-sarokból bizony időközben sarokbástya lett.
A szerb anyától (Zorica Novakovics) és spanyol apától (Julian Senderos) származó, ennek megfelelően Genfben (Hol máshol?) született legényke a Servette FC-ben kezdett el futballozni, s 13 esztendős korától kezdve minden korának megfelelő U-válogatott biztos tagja volt. 2002 nyarán Dániában U-17-es Eb-t nyert társaival, s ekkor figyelt fel rá Wenger, az Arsenal mindenható menedzsere - a Manchester United, a Liverpool, a Juventus, a Real Madrid, a Barcelona, az Inter és a Milan szakértői mellett. A védőpalánta igen rövid rábeszélés után decemberben írt alá valamivel kevesebb, mint hárommillió fontért az ágyúsokhoz, akik bölcsen hagyták még őt egy kicsit erősödni hazája bajnokságában, s csak következő nyáron költöztették Londonba. Bár hősünk odahaza már 16 esztendősen bemutatkozott a profik között, Anglia teljesen más világnak, így ott eleinte csak a tartalékcsapat jutott számára osztályrészül.

2004 nyarán került fel a nagyokhoz, de csakis akkor került a kezdő közelébe, ha Sol Campbell sérüléseivel bajlódott, s akkor sem mindig közmegelégedésre tette dolgát, többször is valósággal kikiabálták őt a csapatból a fanok. 2005 márciusában ennek ellenére bemutatkozhatott a felnőttek között is a svájci válogatottban: a franciák elleni sorsdöntő vb-selejtezőn a sérült Murat Yakin helyére csereként beállva kiválóan semlegesítette David Trezeguet-t. Nem sokkal ezután a Manchester United elleni FA-kupa-döntőn is remekelt, így amikor ősszel Campbell újfent kidőlt a sorból, Senderos magától értetődően került be helyére Kolo Touré mellé. A Chelsea elleni városi rangadón Didier Drogba két gól is lőtt róla, ám a BL-ben sokkal jobban ment neki. Nyáron megkapta a 6-os mezt, a legendás Tony Adams egykori dresszét, ám vállsérülése miatt csak nagysokára húzhatta végre magára.

Nyolc vb-selejtező és két gól után ugyanis alapember volt a németországi tornán is, de talán jobban járt volna, ha kihagyja ezt az eseményt. A franciák ellen volt egy nagy mentése, Togó ellen hozta a kötelezőt, Dél-Korea ellen még egy szép gólt is szerzett – fájdalom, közben eltört az orra (csak úgy dőlt a vére), de ami sokkal súlyosabb és meglepőbb, vállszalagjai is megszakadtak az ütközés során. Nem csak a vb ért véget számára, az őszi szezon nagy részét is ki kellett hagynia a hat nyelven beszélő középhátvédnek. A következő tél előtt kellemetlen hátsérülést szenvedett, de februárban már gólt is szerzett s alapemberként készülhet a félig hazai rendezésű Eb-re.

2001/02
Servette FC
3
0
       
2002/03
Servette FC
23
3
       
2003/04
Arsenal
0
0
       
2004/05
Arsenal
13
0
BL
1
0
6.58
2005/06
Arsenal
20
2
BL
7
0
6.32
2006/07
Arsenal
14
0
BL
9
0
6.50
2007/08
Arsenal
18
2
BL
9
0
6.30
A táblázatban szereplő adatok sorrendben: év, csapat, mérkőzések száma, szerzett gólok száma, nemzetközi kuparészvétel, nemzetközi kupamérkőzések száma, nemzetközi és válogatott kupatalálkozón szerzett gólok száma/átlag az adott bajnokságban.
Nagy tornák a válogatott színeiben:
2004
U-21-es Európa-bajnokság
3
0
2006
világbajnokság
3
1
2008
Európa-bajnokság
0
0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik