Víctor Valdés portréja

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2005.04.06. 22:48
nemzetisége:
spanyol
0/0
születési hely:
Hospitalet del Llobregat
ideje:
1982.01.14.
pozíció:
kapus
magassága:
186 cm
súlya:
76 kg
korábbi klubjai:
Pena Cinco Copas, Los Cristianos, Barcelona B
sikerei:
spanyol bajnok (2005, 2006), BL-győztes (2006), spanyol Szuperkupa-győztes (2005, 2006), a Klubvilágbajnokság ezüstérmese (2006), U -18-as Európa-bajnoki bronzérmes (2001), U-21-es válogatott, 8-szoros katalán válogatott, Zamora-díjas (2005)

Amikor a Barcelona 2003 nyarán leigazolta az ázsiai vb egyik hősét, a török Rüstüt, a drukkerek megnyugodhattak hogy végre lesz egy megbízható, de bravúrokra is képes kapusuk. Lett is - de nem a festett szemű fanatikus portás, hanem a fiatal, 20 éves Víctor Valdés személyében, aki nagyon jól használta ki, hogy vetélytársa első három fellépésén négy potyagólt is kapott. Hősünk pedig a Real elleni derbin az egész világnak megmutatta, hogy szép lassan Iker Casillas is méltó vetélytársa lehet.

A kis Valdés már 10 éves kora, 1992. július elseje óta a blau-gránák alkalmazottja (a Pena Cinco Copas nevű kölyökklubból emelték ki). Először csak pár hetet tölthetett a klubnál, mert édesapja Tenerifén kapott munkát, így utazott a szigetre az egész család. 13 éves korában tértek vissza Katalóniába, s újra a klub akadémiájának tagja lett. A B-csapatban együtt játszott Puyollal, Mottával, Gabrival, Iniestával, s 2002-ben debütált a nagyok között a szezonnyitó Atletico Madrid elleni 2:2 alkalmával. Már 20 évesen (a több éven át remeklő holland Ruud Hesp távozása után) egyenrangú vetélytársa lett az argentin Roberto Óscar Bonanónak. Bemutatkozhatott a BL-ben is, s a Bayern elleni meccs után maga Oliver Kahn is megdicsérte Valdést - ez Olitól igen ritka dolog!

Azonban (nem úgy, mint a nagy riválisnál Casillasnak) a Barca vezetősége nem szavazott bizalmat egy tinikorból éppen csak kinőtt kapusnak, így szerződtették a Fenertől a lejárt szerződésű Rüstü Recbert, s mindenki azt jósolta, hogy hősünknek marad a B-csapat és a kispad. Ám a 2002-es világbajnokságon transzban védő török hálóőr több potyagólt is kapott, így Rijkaard Valdést állította a háló elé - nagyon sok újság megkritizálta a fiatal edzőt ekkor tettéért, ám az idő egyértelműen őt igazolta. 2004 nyarán a később sem bizonyító Rüstüt kölcsön is adták egykori klubjának. A válogatott keretnél is szóba került Valdés: Inaqui Sáez első számú kapusa természetesen Iker Casillas volt, a tartalék a veterán Santi Canizares, de a harmadik számú kapusposztért, és vele a portugáliai Eb-szereplésért egész tavasszal harcolt a bilbaói Daniel Aranzúbiával. A duellt végül elveszítette Valdés - de a jövő egyértelműen az övé, hiszen Santi már 35 éves...

2005-ben is kiválóan védett, mégis "megfenyegette" a média az angol Paul Robinson érkezésével. A barcelonai vezetők ennek ellenére tisztában vannak Valdés tehetségével és fontosságával, ezért is emelték fel kivásárlási árát 100 millió euróra! A portás szerződését 2008-ig meghosszabbító Rijkaard bizalma töretlen volt vele szemben, még ha nem is mindig ment neki fényesen. Legnagyobb potyáját 2006 elején kapta a Valencia ellen, amikor egy ügyes passzal éppen az ellenfél csatárát, David Villát szöktette. "Egy ilyen iramú és színvonalú találkozóban, mint amilyent játszottunk, azonban mindig benne van a hibázás lehetősége. Ez történt velem is, de nem háríthatom másra a felelősséget, ez az én hibám volt. - nyilatkozta a mérkőzés után. - A fülemet sem csukhatom be, ha a lelátóról kapok majd kritikát. El kell fogadnom és erőt kell merítenem belőle, motiválttá kell, hogy tegyen a folytatásra."

A BL-ben viszont brillírozott, a Milan és a Chelsea ellen több nagy védése is volt, a fináléban Henry sem tudott kifogni rajta - ám az újabb bajnoki arany és a BL-győzelem sem volt elegendő ahhoz, hogy ott lehessen a 2006-os vb-n; igaz, a válogatott keretbe is csak nagyon ritkán hívta őt meg Aragonés szövetségi kapitány. 2006 őszét kiválóan védte végig (mindössze 1-2 gólban volt ludas), ám az első tavaszi BL-mérkőzésen a Liverpool ellen nyakig benne volt a hazai vereségben, pedig nem sokkal azelőtt választották meg a fanok minden idők harmadik legjobb Barca.kapusának.

A katalán válogatott első számú kapuvédője, Valdés, igencsak nagy hatékonysággal hárítja a büntetőket, amiben reflexein, megérzésein kívül egy profin összerakott "adatbázis" is segíti.


99-00 
FC Barcelona B (II.o.) 
 
00-01 
FC Barcelona B (II.o.) 
14 
 
01-02 
FC Barcelona B (II.o.) 
43 
 
02-03 
FC Barcelona B
20 
   
02-03 
FC Barcelona  
14 
BL 
03-04 
FC Barcelona  
33 
UEFA 
04-05 
FC Barcelona  
35 
BL 
05-06 
FC Barcelona  
23 
BL 
06-07 
FC Barcelona  
35 
BL 
07-08 
FC Barcelona  
36 
BL 
11 

A táblázatban szereplő adatok sorrendben: év, csapat, mérkőzések száma, szerzett gólok száma, nemzetközi kuparészvétel, nemzetközi kupamérkőzések száma, nemzetközi és válogatott kupatalálkozón szerzett gólok száma és az elért bajnoki átlag.

 
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik