Kulifai Tamás is rajthoz áll a FODISZ futamán (Fotó: MTI)

 

Évről-évre élsportolók állnak a jótékonysági futamok élére, pontosabban a fogyatékkal élő versenyzők mögé, jelenlétükkel, szerepvállalásukkal felhívják a figyelmet arra, hogy a sport mindenkié, még akkor is, ha sokak számára nem olyan egyszerűen elérhető a mozgás örömre.

Az idén 500 fogyatékkal élő résztvevő élheti át a maratoni fesztivál hangulatát, válhat egy valódi futóverseny részesévé. A Suhanj! Alapítvány sportolója Lukoviczki Réka, aki Robotlány néven került a köztudatba négy esztendővel ezelőtt egy autóbalesetben veszítette el bal lábát combközéptől, s azóta él benne a vágy, hogy futóversenyen indulhasson. Most a 33. SPAR Maraton Fesztivál FODISZ esélyegyenlőségi futamán új, futásra fejlesztett „lábával” ő is ott lesz az 500 méter rajtjánál, vidám-keserves útjáról a https://robotlany.blog.hu/-n lehet olvasni. Réka nem mellesleg az egyik arca lett az esélyegyenlőségnek, s remekül fogalmazza meg a fogyatékkal élők problémáit. A FODISZ futamához idén a „A szív bajnokai” Alapítvány szívbeteg kisgyermekei és azok családtagjai is csatlakoznak, s ahogyan korábban is, élsportolók egész sora fogja meg a kicsik kezét, s gyalogol el velük a célig. A kajak-kenu sportból idén is az alapítvánnyal tart a háromszoros olimpiai ezüstérmes kajakos, Szabó Szilvia, de ott lesz Havasi Levente Gergely, Csontos Zsolt Márk, és az olimpiai ezüstérmes, Kulifai Tamás is.

„Nagyon fontosnak tartom, hogy a rendezvény mellé álljunk, s a mi eszközeinkkel tenni tudjunk a szívbeteg gyerekekért. Nem csak számukra lesz fantasztikus és gyógyító élmény ez az ötszáz méter, de nekünk is maradandó élményt ad a közös séta. Büszke vagyok rá, hogy én is ott lehetek az ő lépéseiknél” – mondta Kulifai Tamás. A vízilabdázók közül Kisteleki Dóra és Drávucz Rita, az atlétika sportágból a 110 gátas Kiss Dániel vállalkozott a közös megmozdulásra a gyerekekkel.

A FODISZ Esélyegyenlőségi futamon parasportolóink is rajthoz állnak majd: Lengyel Zsófia látássérült parasportoló, Boronkay Péter, kétszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok magyar paratriatlonista és Suba Róbert paralimpiai és világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok magyar kajakozó is ott lesz majd a rajtnál.

A futamon a Suhanj! Alapítvány, a Mozgásjavító DSE, a Pető Intézet és a Pető DSE, a Csalogány DSE, a TRAPPANCS Egyesület és a LÁSS Egyesület fiataljai, valamint az ország minden tájáról számos köznevelési intézmény csapata vesz részt.

A fogyatékossággal élők iránti szolidaritásukat kifejezve 10 fővel rajthoz állnak az Egyenlő Bánásmód Hatósága munkatársai, valamint a Pesti Magyar Színház kollégái is. A színházból indul a futamon Juhász Tamás, látássérült zenész, aki a Pesti Magyar Színházban gitáron játszik több musicalban is,  Takács Erika, jelnyelvi tolmács, aki számos színházi előadást akadálymentesített már a siketek és nagyothallóknak és Tóth Cecília, társadalmi felelősségvállalási referens, audionarrátor is.

A kétnapos futófesztiválon további 174 fogyatékkal élő indul egyedül, vagy segítőjével különböző hosszabb távokon, számukra a Budapest Sportiroda ingyenes nevezést biztosít.