Atlétika: csúcsformában – Baji világsztárokkal hangol a vb-re

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2017.06.30. 09:47
null
Baji Balázs arra figyel leginkább, hogy technikailag minél kevesebbet hibázzon (Fotó: Török Attila)
Egy hónapon belül kétszer döntötte meg a 110 méteres gátfutás országos csúcsát a Gyémánt Ligára és a Gyulai Memorialra készülő Baji Balázs, de hogy hol a határ, azt már az edzője sem tudja megmondani.

 

ENNYIT SZÁMÍT AZ EDZŐ

Már akkor is volt ok az örömre és a csodálkozásra, amikor a kalapácsvető Halász Bence májusban 76.05-tel teljesítette a felnőtt világbajnoki szintet, aztán még nagyobb akkor, amikor kedden a 19 éves junior-világbajnok dobóatléta Ostravában 78.85-ös óriási egyéni csúcsot dobott, amellyel manapság érmet lehet nyerni világversenyen is.

„Sokat jelentett, hogy nem voltam egyedül, ott volt velem az edzőm, Németh Zsolt is – mondta Halász Bence. – A másik, hogy Ostravában kicsit pihentebben versenyeztem, mint eddig, a Németh Pál-emléknapon vagy a csapat Európa-bajnokságon, de néhány versenyt fel kell áldozni a felkészülés miatt. Ez a 78.85 kicsit engem is meglepett, legfeljebb olyan hetvenhét méter körüli eredményre számítottam, de jó volt a sorozatom, és éreztem, hogy ebből ki fog jönni egy jó dobás.”

Halász Bence úgy érzi, idén a 75 és 76 méter közötti szint stabilizálódott nála, így már tovább lehet lépni. Ezzel az egyéni csúccsal meg is elégedhetne a szezonra, pláne hogy legyőzte vele az olimpiai bajnok Dilsod Nazarovot is, és 2017-ben csak két lengyel versenyző, Pawel Fajdek és Wojciech Nowicki tudott nagyobbat dobni nála a világon. De úgy érzi, még nincs vége, a londoni világbajnokságon felszabadultan versenyezhet, és továbbra is a júliusi U23-as Európa-bajnokságot tekinti fő versenyének.

Amikor június 5-én Baji Balázs (Békéscsabai AC) négy századot faragva az országos csúcson 13.24-et futott 110 méter gáton a prágai nemzetközi atlétikai versenyen, azt is lehetett volna mondani, hogy jól kijött neki a lépés. Még ő is meglepődött, de hogy nem egyszeri eredményről volt szó, az gyorsan kiderült, amikor a 28 éves sprinter egy hétre rá 13.29-et futott az országos bajnokságon, néhány nap múlva 13.35-öt Turkuban, a finnországi hidegben, majd jött Ostrava és a 13.23, újabb országos csúcs. Magas színvonal – kiegyensúlyozottan.

„Nem volt olyan erős hátszél, mint Prágában, a széljárás csapongó volt a stadionon belül, de nem panaszkodom a körülményekre. A húszezer néző olyan hangulatot teremtett, mint egy világversenyen – mondta Baji, aki edzőjével, ifj. Tomhauser Istvánnal csütörtökön utazott haza Budapestre. – Kissé fáradtnak éreztem magam, a hétvégi csapat Európa-bajnokság nem sikerült jól, kicsit görcsös voltam, meg kellett küzdenem azért a 13.39-ért.”

Amikor Prágában odaállt a rajtvonalhoz, csak arra koncentrált, hogy technikailag szép legyen a futása, nem akarta padlógázzal végigrepeszteni a távot, mert abban benne vannak a hibák, és egyáltalán nem biztos, hogy jobb eredmény jön ki belőle. A taktika bejött, ezért ehhez tartotta magát Ostravában is.

„Most sem számítottam olyan jó időre, a kivitelezésre figyeltem, kevés hibám volt, csak egy-két gátérintés. Jó volt a rajtom és a verseny közepe is, csak a végén volt egy kis hiányérzetem, mert elfáradtam, és francia ellenfelem el tudott szakadni tőlem – mondta Baji. – A most következő időszakban igyekszem munkában tartani magam, a világbajnokságra a terveink szerint ebből varázsolunk csúcsformát. Célokat nem akarok kitűzni, de már nem kell látványosan javulnom ahhoz, hogy nagy reményekkel utazzak Londonba. Azok az idők, amelyeket futok, már feljogosítanak rá.”

HATÁRTALANUL

Ifj. Tomhauser István, Baji Balázs edzője:

„A csapat Európa-bajnokságon Balázs fáradt volt, ennek tulajdonítható, hogy többet hibázott, utána pedig egy egész nap ment el utazással úgy, hogy szinte semmit sem aludt. És mivel a gátfutás technikai szám, pihentnek kell lenni a csúcsformához, amiről egyébként még most sem beszélhetünk nála. A futásai még nem tökéletesek, ennek az országos csúcsnak ilyen fáradt állapotban nem is feltétlenül kellett volna kijönnie már Ostravában, mert előtte nagy volt rajta a terhelés, sok intenzív futása volt. De az is igaz, hogy Balázsnál én már semmin sem lepődöm meg. Sőt, azt sem tudnám megmondani, hol a határ, hiszen már csak egy lépésre vagyunk a 13.20-on belüli időeredményektől. Ha a legnagyobb világversenyeken is tudná produkálni a „laza” futást, azt mondanám, hogy elértük a célunkat.”

A prágai verseny után az volt a céljuk edzőjével, hogy tartsák a formát, ami nemcsak sikerült, hanem túl is szárnyalták, pedig Baji még mindig nincs „felkönnyítve”, az elkövetkező időszakban pedig háromnaponta lesznek keményebbnél keményebb versenyei. Pénteken utazik a párizsi Gyémánt Liga-versenyre (július 1.), utána Székesfehérváron áll rajthoz a Gyulai István Memorialon (július 4.), majd Londonban újra a Gyémánt Liga-sorozatban lesz jelenése (július 9.).

„A három verseny ugyanazon a szinten van, a székesfehérvári már felnőtt az elitsorozathoz, nem véletlen, hogy annyi világsztár jön ide – tette hozzá Baji, aki nemcsak a hazai közönség miatt szereti ezt a versenyt, hanem mert kivételes lehetőségnek is tartja, hogy szinte az „ágyából felkelve” indulhat ilyen rangos viadalon. – Ez látszik abból is, hogy ha az ellenfeleim hozzák azt, amire képesek, a Gyulai Memorialon nem realitás a címvédés. Ha az lenne, akkor a világbajnokságra is aranyéremért utazhatnék. De ez persze nem akadályoz meg abban, hogy mindent megtegyek érte.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik