Az 1500-as futó csütörtökön az ügyvédje által kiadott nyilatkozatban ismerte el, hogy pozitív eredményt hozott egy versenyen kívül elvégzett novemberi tesztje, de határozottan tagadta, hogy doppingolt volna.

A kenyai atléta azt állítja, előre figyelmeztette a mintavételre az egyik ellenőr, majd utána pénzt kért ezért, de nem konkrét összeget. A versenyen kívüli tesztek lényege, hogy a sportolók számára váratlanul végzik, így akarják csökkenteni a csalás esélyét, és megakadályozni, hogy a tiltott szerek kiürüljenek a szervezetből.

Kiprop már februárban megtudta, hogy pozitív lett a mintája, és nagyon megdöbbent. Az esetet először a Daily Mail című brit lap hozta nyilvánosságra, szerdán.

„Abban az időben nem ösztönzésnek vagy megvesztegetésnek tartottam azt a pénzt, de ha most visszatekintek, már tisztán látom, hogy az összeg kapcsolatban állt a mintavétellel, és az azt megelőző értesítéssel” – mondta.

Hozzátette, továbbra is rendkívül furcsának tartja, hogy éppen akkor lett pozitív a mintája, amikor megzsarolták.

„Lehet, hogy kevesebb pénzt kapott, mint amennyit várt (...), de ezt csak gyanítani tudom” – vélekedett az ellenőrről Kiprop. Leszögezte: a dopping elleni küzdelem élharcosaként tevékenykedik a hazájában, és nem szeretne mindent elrontani, amiért az első nemzetközi versenye, vagyis 2007 óta dolgozik.

„Remélem, bizonyítani tudom, hogy tiszta sportoló vagyok” – közölte.

Az továbbra sem ismert, milyen tiltott anyagot mutattak ki nála, ám a sportoló nyilatkozata alapján eritropoetinről (EPO) van szó.

„Úgy tudom, az EPO injekcióval kerül a szervezetbe. Legutóbb 2014-ben kaptam injekciót: a sárgaláz elleni vakcinát adták be, mielőtt a Bahama-szigetekre utaztam versenyezni” – közölte Kiprop.

A kenyai közép- és hosszútávfutóknak a közelmúltban több doppingesetük is volt. Ahogyan az egyaránt eltiltott Jemima Sumgong, Rita Jeptoo, Matthew Kisorio és Agatha Jeruto, úgy Asbel Kiprop menedzsere is Federico Rosa. Az olasz ügynök közölte: megdöbbentette Kiprop pozitív tesztje.