Atlétika: nem akármilyen fődíj várja a legjobb gerelyhajítókat

Vágólapra másolva!
2018.03.06. 13:49
null
Vajon melyik lesz az?
Egy szigetet nyer az a gerelyhajító, aki nagyobbat dob a finn rekordnál (93.09 méter) az idei Paavo Nurmi Játékokon – jelentették be a város hírneves szülöttéről elnevezett turkui verseny szervezői.

 

A Finnország délnyugati partvidékén fekvő Turku körüli szigetvilágban több mint 20 000 kisebb-nagyobb sziget található – közülük 17 000 mérete nagyobb fél hektárnál –, ezek egyikét kapja meg az a gerelyhajító, aki messzebbre veti a szert a világbajnok Aki Parviainen 1999-ben elért finn rekordjánál (93.09).

Az IAAF World Challenge-sorozatba tartozó turkui viadal eddig is népszerű volt a gerelyhajítók körében, és a ritka fődíj hallatán az elit néhány tagja máris jelezte: ki nem hagyná a június 5-i versenyt.

„Ez igaz? Egy sziget? Őrület, természetesen meg akarom nyerni!” – jelentette ki a regnáló világbajnok, a német Johannes Vetter, akinek az idén már volt 91.22 méteres dobása.

„Remélem, a sziget elég nagy ahhoz, hogy elférjen rajta egy szauna. Persze, hogy érdekel, eggyel több ok, hogy az idén is ott legyek Turkuban” – fűzte hozzá a szintén német Thomas Röhler, a tavalyi és a tavalyelőtti győztes, Rio olimpiai bajnoka.

A szigetért igencsak meg kell feszülni, hiszen a megszólaltatott két németen kívül senki sem dobott nagyobbat a finn rekordnál ebben az évezredben, és ők sem sokszor: Vetter kétszer (94.44, 93.88), Röhler egyszer (93.90) szárnyalta túl Parviainen csúcsát.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik