Atlétika: Gyulai Márton 2023-ig marad az EAA-tanács tagja

Vágólapra másolva!
2019.04.13. 14:04
null
Gyulai Márton és Carl Lewis az olimpiai bajnok 2019. eleji budapesti látogatásakor (Fotó: Török Attila)
Egyedüli jelöltként választották meg újra az Európai Atlétikai Szövetség (EAA) elnökének Svein Arne Hansent, aki 2015 óta tölti be a posztot – írta szombati hírlevelében a kontinentális szervezet.

 

A prágai voksoláson a 73 éves norvég sportvezető megbízatása mellett három alelnök személyéről is döntöttek, valamint megválasztották a szervezet tanácsának 13 tagját. Utóbbiban Gyulai Márton, a magyar szövetség korábbi főtitkára 2023-ig tag marad.

Alelnöknek választották a brit Cherry Alexandert, a bolgár Dobromir Karamarinovot, valamint a cseh Libor Varhaníkot. Alexander az EAA 49 éves története során csupán a második nő alelnök az 1991 és 1995 között ugyanezt a posztot betöltő osztrák Erika Strasser után.

Gyulai Márton jól taktikázott

Bölcs taktikai döntést hozott Gyulai Márton az Európai Atlétikai Szövetség (EAA) prágai tisztújító kongresszusának előestéjén, amikor minden eshetőséget mérlegelve visszavonta a pályázatát a sportszervezet alelnöki tisztére. Egészen addig két vasat tartott a tűzben, és számára most az volt a fontosabb cél, hogy ne csak egyszerűen megőrizze a helyét az EAA 13 tagú Tanácsában, hanem azt látványosan megerősítve a szavazatszámlálás végén sportdiplomáciai sikert könyvelhessen el.

„Be kellett látnom, hogy Prágában, mondjuk úgy, hogy hazai pályán a cseh Libor Varhanik lesz az egyik befutó a két alelnöki tisztért folyó versengésben, a másik pedig valószínűleg a 61 éves bolgár Dobromir Karamarinov, aki már sok nagy csatát nyert meg, és a balkáni térségben vitathatatlanul jelentős a támogatottsága. Úgy gondolkodtam, hogy most – illetve sokkal inkább a jövőre gondolva - fontosabb a számomra, ha a Tanácsban erősítem meg a helyemet, és ez a taktika meg is hozta a remélt eredményt” – tájékoztatta az SzPress Hírszolgálatot Gyulai Márton, aki a szombati voksoláson nem csupán megszilárdította a helyét az európai atlétika döntéshozó testületében, hanem – holtversenyben – a legtöbb voksot érdemelte ki a szavazáson.

Negyvenhárom szavazatot rajta kívül csak a francia Jean Gracia könyvelhetett el, akinek viszont az alelnöki tiszttel kapcsolatos tervei kudarcot vallottak. Dacára annak, hogy ő a 2020. évi párizsi atlétikai Európa- bajnokság szervező bizottságának elnöke, akire minden bizonnyal a 2024-ben esedékes és szintén a francia fővárosban megrendezésre kerülő nyári olimpiai játékon is fontos szerep vár.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik