Az Orosz Sportminisztérium közlése szerint a január óta tartó felfüggesztésnek az vetett véget, hogy a szervezet rendkívüli kongresszusa pénteken elnökké választotta az üzletember Jevgenyij Jurcsenkót.

„Bízom abban, hogy a szövetség a közeljövőben megtalálja a krízisből kivezető utat” – nyilatkozta a döntés után Oleg Maticin sportminiszter, aki reményét fejezte ki, hogy a RUSAF mielőbb elismeri a nemzetközi szövetség (WA) felé, hogy a múltban követett el hibákat.

Az előző RUSAF-elnök, Dmitrij Sljahtyin novemberben mondott le tisztségéről, miután a sportág tisztaságát felügyelő nemzetközi testület (AIU) nyilvánosságra hozta, a magasugró Danyiil Liszenko holléti nyilvántartásában szabálytalanságokra derült fény.

Az orosz sportolók 2015 vége óta nem vehetnek részt országuk képviseletében nemzetközi versenyeken, mivel doppingbotrány miatt a nemzetközi szövetség felfüggesztette az orosz sportági szövetség tagságát. A versenyzőknek ugyanakkor az WA biztosította a lehetőséget, hogy semleges színekben ott lehessenek a nemzetközi viadalokon, amennyiben egy szakbizottság erre engedélyt ad.

Liszenko is ezek közé tartozott, de miután egy éven belül három alkalommal nem adta meg tartózkodási helyét – ami doppingvétségnek minősül –, tavaly felfüggesztették a versenyzési engedélyét.

A kialakult helyzet miatt továbbra is bizonytalan, hány atléta vehet részt a tokiói nyári olimpián.