Atlétikai vb: Lyles a világ idei legjobbjával nyerte a férfi 100-at – videó

Vágólapra másolva!
2023.08.20. 19:17
null
Lyles lett a budapesti vb leggyorsabb futója (Fotó: Getty Images)
Noah Lyles nyerte meg a férfi 100 méter döntőjét a budapesti atlétikai világbajnokságon.

PEDIG NEM ÚGY INDULT a vb 24 leggyorsabb férfifutójának vasárnapi vetélkedése, hogy érvényesül a papírforma. Már a 100 méter három elődöntője is bővelkedett nem várt fordulatokban. Hogy az első futamban kiesett az olimpia bajnok olasz Lamont Marcell Jacobs, nem volt falrengető meglepetés, annyit bajlódott sérüléssel, hogy a mostani 10.05 – amivel az összesítés 12. helyén zárt – az idei legjobbja lett. Az viszont döbbenetes volt, hogy a második futamból elrontott startja miatt kizárták az elmúlt két vb-n 100-on 4., illetve 5. dél-afrikai Akani Simbinét, majd a harmadikból nem jutott döntőbe a címvédő amerikai Fred Kerley. A tavaly Eugene-ban 9.86-os egyéni csúccsal nyerő Kerley most csak 10.02-t tudott kicsiholni magából, s egy századdal lemaradt a budapesti döntőről.

Oda csak az Afrika-csúcsot 9.77-tel tartó kenyai Ferdinand Omanyala tudott becsusszanni tíz másodpercen kívüli idővel (10.01), a többi hét döntős alatta volt – közülük kettő 9.9 alá ment: a 2019-ben Dohában világbajnok amerikai Christian Coleman (9.88) és a 200-on kétszeres vb-aranyérmes amerikai Noah Lyles (9.87). A döntőben aztán a 9.9 alatti idő a dobogós helyezést sem garantálta, hiszen Oblique Seville 9.88-at repesztett, csakúgy, mint Zharnel Hughes és Letsile Tebogo – de a célfotó a britnek bronzot, a botswanainak ezüstöt „osztott”, a jamaicai pedig érem nélkül maradt. (A botswanai Tebogo első afrikai futóként nyert vb-érmet 100-on.) Az aranyat 9.83-mal, a világ idei legjobb idejével Noah Lyles vitte el, aki korábban azt állította, képes 9.65-re is – ezt Budapesten ugyan nem bizonyította, de a vb-cím után aligha bánja.

A 100 méter krónikájához hozzátartozik, hogy a vb nyitó napján a táv magyar indulójának legalább ekkora ünneplésben volt része: Boros Bence szombaton ment egy kört, s bejutott az előfutamba. Bár 10.70-nel futamában csak nyolcadik lett, teljesítményét óriási üdvrivalgás fogadta. „Hihetetlen érzés volt, amikor a bemutatásnál szinte tombolt a stadion a nevem hallatán, a lélegzetem is elakadt – mondta Boros Bence. – Próbáltam minél jobban kiélvezni a pillanatot, és persze a rajtra is koncentrálni. A futásom elejével elégedett vagyok, be tudtam tartani az edzői utasításokat, a végére viszont elfáradtam.”

Az élő közvetítésünket ide kattintva követheti!

A FÉRFI 100 MÉTERES SÍKFUTÁS VÉGEREDMÉNYE
1. Noah Lyles (Egyesült Államok) 9.83 másodperc
2. Letsile Tebogo (Botswana) 9.873 – botswanai csúcs
3. Zharnel Hughes (Nagy-Britannia) 9.874
4. Oblique Seville (Jamaica) 9.877
5. Christian Coleman (Egyesült Államok) 9.92
6. Abdul Hakim Sani Brown (Japán) 10.04
7. Ferdinand Omanyala (Kenya) 10.07
8. Ryiem Forde (Jamaica) 10.08

Az atlétikai vb-ről a Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja: Csinta Samu, Németh Andrea, Patai Gergely, Vincze Szabolcs, Nagy-Pál Tamás (videó), Pusztai Viola (videó), Szabóky Zsolt (videó), Árvai Károly (fotó), Szabó Miklós (fotó), Török Attila (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik