Atlétikai vb: A célba érkezés feledtetett minden fájdalmat – Kovács-Garami Katalin

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2023.08.27. 09:34
null
Kovács-Garami Katalin az 57. helyen ért célba (Fotók: Török Attila) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA ÉRHETŐ EL!
Legutóbb negyven éve fordult elő az atlétikai világbajnokságon, hogy két magyar indult a női maratoni futásban, Budapesten Szabó Nóra és Kovács-Garami Katalin is jó eredményt ért el.

 

KOVÁCS-GARAMI KATALIN: „A CÉLBA ÉRKEZÉS FELEDTETETT MINDEN FÁJDALMAT”

– Ilyen eredményre számított?
– A futásom első felével elégedett vagyok, sőt, kicsit gyorsabb is voltam, mint ahogy megbeszéltük az edzőmmel, Káldy Zoltánnal. Viszont a harmadik kör elején éreztem, hogy valami nem stimmel a gyomrommal, kicsit meg is kellett állnom, és utána nehéz volt visszagyorsulni. Én már azzal elégedett vagyok, hogy itt lehetek a világbajnokságon, mert nekem a kijutás volt a nehezebb fel­adat. Csodálatos élményt jelentett itt futni, a szeretteim előtt célba érni.

– Mire gondolt a célba érésnél?
– Az utolsó néhány száz méter amolyan tiszteletkörnek is tekintető, próbáltam élvezni, hogy itt lehetek, és nagyon vártam, hogy célba érjek, mert a gyomrom miatt nem voltam túl jól. A beérkezés feledtetett minden fájdalmat, megcsináltam, igaz, kissé rosszabb idővel, mint számítottam. Nem adtam fel, célba értem, egyben vagyok, ez a pályám csúcsa.

– A hazai szurkolókat hallotta közben, vagy csak a futásra koncentrált?
– Nem lehetett nem hallani őket, hiszen a pálya teljes hosszán álltak magyarok, ami nagyon sokat adott, és bocsánat, ha nem tudtam mindenkinek visszaintegetni, de meg akartam őrizni az erőmet a futásra.

– Korábban azt mondta, ez a világbajnokság zárhatja le a pályafutását. Nem adott egy löketet a folytatásra?
– Ez nemcsak az én döntésem, hanem a családomé is, együtt kell megbeszélnünk a jövőt. De tény, nehéz egy ilyen élmény után azt mondani, hogy vége, befejezem, és nem fogok többet versenyezni. Nagy lökést ad, hogy itt lehetek a sztárok között, de nekem van két kicsi gyerekem, akik várják az anyukájukat, és én is nagyon várom őket.

Szabó Nóra a 24. helyen zárt – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA ÉRHETŐ EL!
Szabó Nóra a 24. helyen zárt – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA ÉRHETŐ EL!

SZABÓ NÓRÁNAK JÓLESETT, AMIKOR MEGELŐZTE AZ EURÓPA-BAJNOKOT

Ebben a melegben milyen időeredményt szeretett volna elérni?
– Kettő harmincegy-harminckettő alatt szerettem volna célba érni, kettő harminchárom lett, ami a körülményekhez képest, ilyen időben nem rossz. De nem vagyok teljesen elégedett, szerettem volna az első húszban végezni, igaz, az európaiak között sem állok rosszul, arra pedig jól emlékszem, amikor megelőztem az Európa-bajnok lengyel Aleksandra Lisowskát, az azért jólesett.

Az első kilométereken az élen haladt. Lassan futottak a többiek, vagy ez volt a terv?
– Nem azért álltam az élre, mert bármit is meg akartam volna mutatni, semmi olyasmi nem volt benne, hogy ki, ha én nem. Meg beszéltük az edzőmmel, hogyan kezdek, és azt is, hogy nem érdekel, ki mit fut, én tartani fogom a taktikát. Kicsit megzavart, hogy senki sem jött velem, az első öt kilométeren lassúbb is voltam, mint terveztük, de utólag nem baj, ellenkező esetben nem biztos, hogy így sikerült volna a vége.

Azt mondta a futás után, hogy a színkódokra figyelt, nem a kilométerekre. Ez segített?
– Nem a kilométerek jártak a fejemben, hanem a színek, hogy melyik sávon vagyok túl. Korábban sohasem csináltam ilyet, de sokat segített. Ha csak simán kilométertáblák vannak, nem biztos, hogy ilyen jól sikerül.

Melyik szakasz volt nehezebb?
– Az Alagúton felfelé, de már ismertem, mert többször volt olyan versenyem, amelyen erre kellett futni. Nehéz volt a Várkert Bazár előtti emelkedő és a Lánchíd is az egyik irányban. Meg is beszéltem az edzőmmel, hogy ezeknél nem foglalkozunk az idővel, a síkon majd hozom, amit kell. Az országos csúcs nem volt a célom akkor sem, amikor megdöntöttem, az időeredmény érdekel, az olimpiai szint még másfél percnyire van, ha meggyógyulnak a »defektjeim«, akkor talán még idén meglesz. Szeretnék kijutni Párizsba!

19. ATLÉTIKAI VILÁGBAJNOKSÁG, BUDAPEST
NŐI MARATONI
1. Shankule (etióp) 2:24:23
2. Gebreslasie (etióp) 2:24:34
3. Gardadi (marokkói) 2:25:17

…24. Szabó Nóra 2:33:28

...57. Kovács-Garami Katalin 2:44:02

Az atlétikai vb-ről a Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja:Csinta Samu, Németh Andrea, Patai Gergely, Vincze Szabolcs, Nagy-Pál Tamás (videó), Pusztai Viola (videó), Szabóky Zsolt (videó), Árvai Károly (fotó), Szabó Miklós (fotó), Török Attila (fotó)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik