Fedett atlétikai Eb: Krizsán kilencedik három próba után, Pap, Klekner, Csóti és Takács kiesett

Vágólapra másolva!
2023.03.03. 12:10
null
Krizsán Xénia kilencedik lett az első próba után (Fotó: Nemzeti Sport)
Krizsán Xénia a súlylökésben közelebb került közvetlen riválisaihoz, de maradt a kilencedik az ötpróbázók versenyében az isztambuli fedett pályás atlétikai Európa-bajnokságon, melyen a távolugró Pap Kristóf és a rúdugró Klekner Hanga a selejtezőben kiesett, ahogy női 60 méteren Csóti Jusztina és Takács Boglárka sem jutott tovább előfutamából.


Az MTK többpróbázója gáton a második futamban rajtolt, a verseny nagy esélyeseivel, a kétszeres olimpiai bajnok, címvédő belga Nafissatou Thiammal, illetve a tavaly világbajnok szintén belga Noor Vidtsszel. A rajtból Krizsán jól kapott lábra, az első gát után azonban folyamatosan szakadt le a legjobbaktól, végül futamában az ötödik helyen, 8.46 másodperces eredménnyel ért célba, ami 1026 pontot és összesítésben a kilencedik helyet jelentette számára. Az élen Vidts és a tavaly fedett pályán világbajnoki, szabadtéren Európa-bajnoki ezüstérmes lengyel Adrianna Sulek zárt 8.21 másodperccel (1082 pont), míg Thiam 8.23-as (1077 pont) egyéni csúcsot futott.

A két éve bronzérmes Krizsán a második számban, magasugrásban már a 162 centiméteres kezdőmagasságon beszállt a versenybe és 174 centiméterig magabiztosan, összesen két rontással jutott el, az a magasság azonban kifogott rajta. Ezzel az MTK atlétája 867 pontot szerzett.

Magasugrásban abszolút érvényesült a papírforma a favoritok között, a számot a hétpróba kétszeres olimpiai bajnoka, a címvédő belga Nafissatou Thiam nyerte 192 centiméterrel (1132 pont), a tavalyi fedett pályás világbajnokságon ezüstérmes lengyel Adrianna Sulek előtt, aki 189 centiméterrel zárt (1093 pont). A vb-címvédő belga Noor Vidts 183 centimétert ugrott (1016 pont), így összesítésben több mint százpontos hátrányba került éllovas honfitársával szemben (2209 pont–2098 pont).

Krizsán súlylökésben már az első sorozatban elért 13.69 méterrel túldobta ez évi legjobbját (13.47 m), majd másodikra 14.06-ig jutott. A 798 pontot érő lökéssel a hatodik volt ebben a számban, három szám után pedig 2691 ponttal a kilencedik.

A versenyt továbbra is a címvédő, kétszeres olimpiai bajnok belga Nafissatou Thiam vezeti, aki növelni tudta előnyét riválisaival szemben, miután kiváló, 15,54 méteres (897 pont) dobással megnyerte a súlylökést. Thiam 3106 ponttal áll az élen, 144 ponttal a tavalyi fedett pályás világbajnokságon ezüstérmes lengyel Adrianna Sulek és 206-tal az aktuális világbajnok, szintén belga Noor Vidts előtt.

Az ötpróbázók az esti programban a távolugrással folytatják versenyüket, majd a 800 méterrel zárják.

Női 60 méteren öt előfutamot rendeztek, bennük két magyarral, Csóti Jusztinával és Takács Boglárkával. Előbbi a harmadik futamban rajtolt, kissé göcsösnek tűnő futás végén 7.45 másodperces eredménnyel a hatodik helyen zárt, és már ekkor biztossá vált, hogy nem jut elődöntőbe. Oda ugyanis az első négy-négy helyezett és a négy legjobb időt elérő sprinter került, ám az FTC vágtázójának ideje már ekkor nem volt a négy legjobb között. A 100-on tavaly Eb-elődöntős és országos csúcsot elérő Takács az ötödik futamban kapott helyet, melyben egyéni csúcsától mindössze két századdal elmaradva, 7.42 másodperccel a hetedik lett, így ő is lemaradt az elődöntőről.

A helyi idő szerint kilenc órakor induló program elején volt érdekelt Pap Kristóf és Klekner Hanga is, ám a reggeli kezdés egyiküknek sem feküdt.

Pap mindhárom kísérleténél belépett, így érvényes ugrás nélkül fejezte be a távolugrók versenyét, míg Klekner Hanga az elsőre teljesített 410 centiméteres nyitómagasság után a 430-cal már nem bírt női rúdugrásban.

A 16 fős magyar csapatból Krizsán mellett Bakosi Péter a férfi magasugrás selejtezőjében, Márton Anita pedig a női súlylökés fináléjában szerepel péntek este.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik