Rio 2016: műlábas ugró indulna, vizsgálják az előnyét

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.04.07. 19:50
A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) megvizsgálja annak a lehetőségét, hogy indulhat-e az amputált végtagú Markus Rehm a riói olimpián. Az szövetség erre vonatkozó szabályozása szerint ez nem lehetséges, viszont van olyan kitétel, ami lehetővé teszi.

Az IAAF szabályzata szerint azok a sportolók akik valamilyen mechanikus protézist használnak, nem indulhatnak az épek között, ha csak be nem bizonyosodik, hogy a végtag semmilyen előnyben nem részesíti a sportolót az épekkel szemben. A szövetség ezért egy vizsgáló bizottságot állít fel azzal a küldetéssel, hogy megvizsgálják a német Markus Rehm esetét.

A 2012-es paralimpiai bajnok indulása már csak azért is érdekes, mert egyéni legjobbja (8.40 méter) Londonban, az épek között is aranyérmet ért volna. Rehm 2014-ben az említett szabályzás miatt nem indulhatott az Európa-bajnokságon, idén februárban viszont a glasgow-i fedett pályás grand prix-n nemcsak, hogy elindult, hanem meg is nyerte a versenyt.

A vizsgáló bizottság április 20-án ülésezik először, a végső döntésre júniusban kerülhet sor. A német sportoló Oscar Pistorius után a második atléta lenne, aki végtagprotézissel az épek versenyében indul az ötkarikás játékokon.

A mozgássérültek 2015-ös vb-jén így ugrott

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik