A középcsapat Wigan költekezik

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2010.01.25. 16:31
null
Caldwell már játszott is a Wiganben (Fotó: Action Images)
Az elmúlt napokban megpezsdült az élet az angliai játékospiacon, hiszen hétmillió eurónál is többet költöttek a szigetországi egyesületek, legtöbbet a Wigan és a Sunderland. Ezúttal szokásunktól eltérően csak szőrmentén bánunk a pletykákkal (Pedig micsoda hírek röppentek fel például Robinhóval vagy Sergio Agüeróval kapcsolatban!), szerencsére a klubváltások adnak éppen elég munkát.

Valamivel több, mint egymillió euróért megvásárolta korábban a Celtictől a skót válogatott középhátvédet, a rutinos Gary Caldwellt a Wigan, „mögé" pedig kölcsönkérték a Sportingtól a szerb kapust, Vladimir Sztojkovicsot. A középmezőny vége felé álló klubhoz érkezett még a közelmúltban a legutóbb a Mönchengladbachban szereplő elefántcsontparti középső védő, a szintén válogatott Steve Gohouri, valamint ötmillió euróért a Villarreal tartalékcsapatától az argentin támadó, Marco Rubén.

Ez utóbbi némileg kockázatos vásár volt a Wigan részéről, lévén a dél-amerikai eddig nem remekelt Európában, noha az idén már tíz gólig jutott a Villarreal B színeiben a spanyol másodosztályban. Akadt egy távozója is a klubnak: a nemrégiben még a legnagyobb holland reménységek között számon tartott szélső, Daniel De Ridder kölcsönbe a Hapoel Tel Avivhoz került.

Eladta Danny Simpsont a Newcastle-nek a Manchester United (a fiatal jobbhátvéd eddig kölcsönben erősítette új „tulajdonosát"), Sol Campbell érkezése után pedig elhagyta egy időre az Arsenalt a svájci védő, Philippe Senderos. A 24 éves játékos az Evertonhoz került, célja, hogy több játéklehetőséget kapjon a nyári világbajnokság előtt. A Fulham, Angliában egyáltalán nem szokatlan módon, egyetlen hónapra adott át egy játékost (a jó húsban lévő kapust, David Stockdale-t a Plymouth-nak), a Tottenhamhez pedig éppen visszatért egy futballista (a középpályás Jamie O'Hara a Portsmouth-tól).

A West Ham nem szerepel fényesen, de nem vásárolt, hanem elengedett két játékost: a skót nemzeti csapatban többször is megfordult Nigel Quashie a Queens Park Rangershöz került, angol poszttársa, Josh Payne kölcsönbe a Wycombe-hoz.

A Manchester City is leépített: a 2008 nyarán 24 millió euróért megvásárolt (luxus-kerettag...) brazil támadót, az Evertontól visszatérő Jót menetrendszerűen kölcsönadták, ezúttal a Galatasarayhoz. Nem mondhatjuk, hogy a Jo-transzferrel kapcsolatban megállna a magyar nyelv viszonylatában a Nomen est omen! Rajta kívül a szlovák jobb oldali középpályásról, a Boltonhoz kerülő Vladimir Weissről is lemondott átmenetileg Roberto Mancini mester.

Jo (Fotó: Action Images)
Jo (Fotó: Action Images)

Utolsó helyen áll a tabellán a Portsmouth, legjobbjait külföldi csapatok környékezik, a szurkolók tettleg is elégedetlenek a vezetőséggel, de egy új játékos mégis érkezett hozzájuk. Nem is akármilyen: a román jobb oldali középpályásnak, Razvan Cocisnak nem volt klubja, amióta január elején szakított a Lokomotív Moszkvával, és most aláírt a „Pompey"-hoz. Egy kis pénz is állhat a házhoz: a középhátvéd Mike Williamsonért a Newcastle kész 1.1 millió eurót fizetni. Igaz, fél éve 2.3-ért érkezett...

A nyáron sem spórolt a Sunderland, most pedig 2.3 milliót fizetett Matthew Kilgallon játékjogáért a Sheffield Unitednek. A 26 esztendős középső védő 2013 nyaráig kötelezte el magát új egyesületéhez, amely a Wigan és a Bolton orra elől csípte meg őt. A Wolverhampton egy érdekes átigazolással vétette észre magát, hiszen kölcsönkérte a húszéves belga-kongói szélsőt, az ígéretes játékosként elkönyvelt Geoffrey Mujangi Biát, akit a nyáron meg is vásárolhat.

Kikerült egy kis konyhapénz a Birminghamnél is az U19-es válogatott Krystian Pearce eladásával, a Burnley pedig ingyen megkapta a tavaszra a 21 éves francia középcsatárt, Frédéric Nimanit a Monacótól, azzal az opcióval, hogy nyáron négymillióért végleg megszerezhetik.

JÖTTEK-MENTEK: PREMIER LEAGUE
MANCHESTER UNITED
Érkezett: Mame Diouf (Molde, kölcsönből vissza)
Távozott: Danny Simpson (Newcastle,  865.000)
 
LIVERPOOL
Érkezett: Maxi Rodríguez (Atlético Madrid, i.)
Távozott: Andrea Dossena (Napoli, 4 250 000 euró), Andrij Voronyin (Dinamo Moszkva, 2 000 000)
 
CHELSEA
Érkezett:
Távozott:  
 
ARSENAL
Érkezett: Sol Campbell (egyesület nélküli)
Távozott: Philippe Senderos (Everton, k.)
 
EVERTON
Érkezett: Landon Donovan (LA Galaxy, kölcsönbe), Philippe Senderos (Arsenal, k.)
Távozott: Lucas Neill (Galatasaray, 840 000)
 
ASTON VILLA
Érkezett: Marlon Harewood (Newcastle United, kv.)
Távozott:  
 
FULHAM
Érkezett:
Távozott: Eddie Johnson (Arisz Szaloniki, k., ingyen), Szeol Ki Hjon (South China, i.), David Stockdale (Plymouth, k.)
 
TOTTENHAM HOTSPUR
Érkezett: Jamie O'Hara (Portsmouth, kv.)
Távozott: Jake Livermore (Peterborough, k., i.), Tomás Pekhart (Jablonec), Andros Townsend (Milton Keynes, k., i.)
 
WEST HAM UNITED
Érkezett:
Távozott: Nigel Quashie (QPR, k.), Josh Payne (Wycombe, k.)
 
MANCHESTER CITY
Érkezett: Patrick Vieira (Inter, i.)
Távozott: Felipe Caicedo (Malaga, k.), Jo (Galatasaray, k.), Vladimir Weiss (Bolton, k.)
 
WIGAN ATHLETIC
Érkezett: Vladimir Sztojkovics (Sporting, k.), Gary Caldwell (Celtic, 1 100 000), Marco Rubén (Villarreal B, 5 000 000), Steve Gohouri (Borussia Mönchengladbach)
Távozott: Cso Von-hi (Szuvon Blue Wings, k.), Olivier Kapo (US Boulogne, k.), Daniel De Ridder(Hapoel Tel Aviv, 180 000)
 
STOKE CITY
Érkezett: Danzelle St Louis-Hamilton (Vauxhall Motors, kv.), Dave Kitson (Middlesborough, kv.)
Távozott: Richard Cresswell (Sheffield United), Andy Griffin (Reading, k., i.)
 
BOLTON WANDERERS
Érkezett: Vladimir Weiss (Manchester City, k.)
Távozott: Nicky Hunt (Derby, k.)
 
PORTSMOUTH
Érkezett: Callum Reynolds (Luton Town, kv.), Razvan Cocis (Lokomitív Moszkva)
Távozott
 
BLACKBURN ROVERS
Érkezett: Camel Meriem (en.)
Távozott: Elrio van Heerden (Sivasspor, k.), Gavin Gunning (Rotherham, k.)
 
SUNDERLAND
Érkezett: Matthew Kilgallon (Sheffield United,  2 300 000)
Távozott: Russell Anderson (Derby, k., i.)
 
HULL CITY
Érkezett: Amr Zaki (Zamalek, k., 600 000)
Távozott: Nathan Doyle (Barnsley, k., i.)
 
WOLVERHAMPTON WANDERERS
Érkezett: Geoffrey Mujangi Bia (RSC Charleroi, k.)
Távozott: Darren Ward (Millwall, i.), Carl Ikeme (QPR, k., i.)
 
BIRMINGHAM CITY
Érkezett: Krystian Pearce (Peterborough United, kv.), Míchel Madera (Sporting Gijón, 3 300 000)
Távozott: Giovanny Espinoza (Espanola, i.), Krystian Pearce (Huddersfield, 400 000)
 
BURNLEY
Érkezett: Kevin Long (Cork City), Frédéric Nimani (Monaco, k.)

Távozott: Remco van der Schaaf (Bröndby, k., i.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik