Ashley Cole bekerült a Premier League Hírességek Csarnokába

B. D. K.B. D. K.
Vágólapra másolva!
2024.03.25. 14:27
Ashley Cole a Hírességek Csarnokának tagja lett (Fotó: twitter.com/premierleague)
A Premier League a hivatalos oldalán bejelentette, hogy a rajongók 2024-ben elsőként Ashley Cole-t szavazták be az angol labdarúgó-bajnokság Hírességek Csarnokába.

A 2021-ben életre hívott Hírességek Csarnokába idén három játékost szavaznak be. Olyan futballisták (és edzők) kerülhetnek be, akik karrierjük során kiemelkedő teljesítményt nyújtottak a liga születése (1992) óta. Idén olyan labdarúgók kerülnek be, akik legkésőbb a tavalyi év végéig befejezték profi pályafutásukat. Ez a liga által odaítélt legmagasabb egyéni kitüntetés.

Ashley Cole az Arsenal és a Chelsea színeiben 15 év alatt összesen három bajnoki címnek örülhetett (kettőt előbbivel, egyet utóbbival nyert), és a Premier League történetének egyik legjobb balbekkjévé nőtte ki magát – emlékeztet cikkében a liga hivatalos oldala.

Tagja volt a 2003–2004-es idényben annak az Arsenalnak, amely elsőként, és eddig egyedüliként veretlenül zárta és nyerte meg a bajnokságot. Cole-nak összesen 385 PL-mérkőzés jutott, 147 kapott gól nélküli meccset jegyezhet a csapataival, emellett szerzett 15 gólt és kiosztott 31 gólpasszt.

„Megtiszteltetés számomra, hogy hogy csatlakozhatok a Premier League Hírességek Csarnokába – mondta Ashley Cole. – Pályafutásom alatt mindig a legjobbamat próbáltam nyújtani és azt magas szinten.”

„Fantasztikus klubokban és csodálatos szurkolók előtt játszhattam. Mindig velem maradó csodálatos emlék lesz, hogy nevelőegyesületemmel, az Arsenallal és a Chelsea-vel trófeákat nyertem – folytatta. – Nagy megtiszteltetés, hogy olyan játékosok közé kerültem a Hírességek Csarnokában, mint Alan Shearer, Thierry Henry, Didier Drogba vagy Rio Ferdinand.

A liga megszólaltatta az Arsenal legendás menedzserét, Arsene Wengert, aki edzőként szintén tagja a Hírességek Csarnokának, és aki trénere volt Ashley Cole-nak. Azt mondta róla, hogy 1996-ban, amikor megérkezett az „ágyúsokhoz”, az ifjúsági csapat edzője harcosként jellemezte őt, és felhívta rá a figyelmét.

„Ashley egyik erőssége a karaktere, az önmagába vetett hitemondta róla Wenger. – Csendes srác, nem olyasvalaki, aki rád tör az irodában, és felrója, hogy miért nem játszik. Bízik a képességeiben.”

„Amikor az első meccsét játszotta a felnőtteknél, egyből lejött róla, hogy ez a fickó erre a szintre tartozik. Egyből azt a benyomást kelti benned, hogy nem szabad kivenni a csapatból. És pontosan ezt várod el a játékosaidtól. Benne ez megvolt” – tette hozzá a francia szakember, aki szerint Ashley Cole a Premier League történetének valaha volt legjobb balhátvédje.

A 107-szeres angol válogatott szerint az aktív játékosok közül majd Kevin De Bruyne és Mohamed Szalah érdemelné meg ezt az elismerést.

A mostani évben még két játékos kerül be, erről is a rajongók döntenek. 15 játékosra adhatják le voksukat, a szavazás április 8-án, magyar idő szerint 13 órakor zárul, és április 22-én hirdetik ki az eredményt.

PREMIER LEAGUE HALL OF FAME
2021-ben beválasztottak: Alan Shearer, Thierry Henry, Éric Cantona, Roy Keane, David Beckham, Dennis Bergkamp, Frank Lampard, Steven Gerrard
2022-ben beválasztottak: Patrick Vieira, Wayne Rooney, Ian Wright, Peter Schmeichel, Paul Scholes, Didier Drogba, Vincent Kompany, Sergio Agüero
2023-ban beválasztottak: Sir Alex Ferguson (menedzser), Arsene Wenger (menedzser), Rio Ferdinand, Petr Cech, Tony Adams
2024-ben beválasztottak: Ashley Cole

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik