Anglia: Wayne Rooney egyelőre kudarcot vall edzőként

S. Á.S. Á.
Vágólapra másolva!
2024.01.05. 09:16
null
Wayne Rooney egyelőre kudarcot vallott edzőként (Fotó: AFP)
A Birmingham City mindössze három hónap után menesztette Wayne Rooney-t, aki korábban a Derby Countynál és a D.C. Unitednél sem tudott maradandót alkotni edzőként.

 

Egyelőre nem sikertörténet Wayne Rooney edzői pályafutása. A 38 éves, 120-szoros angol válogatott csatár három évvel ezelőtt, 2021 januárjában vonult vissza, azóta dolgozott a Derby Countynál, a D.C. Unitednél és a Birminghamnél, s mindenhol megbukott. A Derby Countynál maradt a leghosszabb ideig, előbb megbízott menedzserként, majd menedzserként 2020 novemberétől 2022 júniusáig irányította a csapatot, amely az idény végén kiesett a harmadosztályba. Igaz, ebben vastagon benne volt az is, hogy a számviteli szabályok megsértése miatt 21 pontot levontak az együttestől. Ugyanakkor azt is érdemes hozzátenni, hogy volt olyan periódus, amikor húsz mérkőzésből csak hármat nyert meg a kétszeres angol bajnok Derby, amely azóta is a harmadosztályban szerepel.

Az Everton és a Manchester United egykori támadója nem sokáig maradt munka nélkül. Júliusban nevezték ki a D.C. United edzőjének, de a washingtoniak a Keleti főcsoport utolsó helyén végeztek, és a következő kiírásban sem jutottak a rájátszásba, így Rooney tavaly októberben közös megegyezéssel távozott.

Ekkor sem kellett sokat várnia a következő megbízatásra. Októberben három és fél éves szerződést kötött a Birmingham Cityvel, de itt már csak három hónapig húzta. Érthető, hogy elfogyott a vezetőség türelme, miután az angol élvonalba jutásért harcoló csapat 15 találkozón csak tíz pontot szerzett, és a hatodik helyről a huszadikra csúszott vissza. A legutóbbi összecsapáson a Leeds United otthonában kapott ki 3–0-ra, és az előző három mérkőzésén csak egy gólt szerzett, de egyébként is hadilábon állt a góllövéssel. Rooney angolos udvariassággal a közösségi oldalon mondott köszönetet a klub vezetőségének, s mentségeként azt hozta fel, hogy 13 hét alatt nem tudta a saját képére formálni a csapatot. Azt is hozzátette, hogy mivel 16 éves kora óta a mindennapjai része a labdarúgás, most kicsit pihen a családjával, mielőtt folytatja az edzősködést.

Érdekesség az is, hogy amíg a La Ligából vagy a Serie A-ból több egykori ismert futballista (Josep Guardiola, Mikel Arteta, Xavi, Diego Simeone, Simone Inzaghi, Antonio Conte, Didier Deschamps – hogy csak néhány nevet említsünk) is sikeres edzővé vált a kilencvenes és a kétezres évek generáció­jából, a Premier League-ből jószerével csak az angol válogatottat irányító Gareth Southgate tud jelentősebb eredményeket felmutatni.

Persze nem zárható ki, hogy a jövőben Wayne Rooney-ból is jó edző lesz, ám egyelőre az is kérdés, legközelebb hol szavaznak neki bizalmat.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik