Premier League: Csak semmi spórolás kérem, angolok vagyunk!

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2009.02.06. 17:42
A szigetországi labdarúgás és annak játékospiaca eddig sem a vénkisasszonyok vasárnap délutáni teázásának hangulatát idézte, amit azonban az angol első osztályú klubok műveltek ebben a téli átigazolási időszakban, az minden képzeletet felülmúl. Az utolsó másodpercig, és még azon is túl záporoztak az átigazolási hírek, a téli ítéletidő sem jelentett akadályt. A bevételi és a kiadási oldal együttesen bőven meghaladja a negyedmilliárd eurót. A nyárival együtt pedig kis híján eléri a másfél milliárdot és az őrület határát…
Ricardo Quaresma Londonban lendülhet formába
Ricardo Quaresma Londonban lendülhet formába
Fotó: Action Images
Ricardo Quaresma Londonban lendülhet formába
Ricardo Quaresma Londonban lendülhet formába
Ricardo Quaresma Londonban lendülhet formába
Fotó: Action Images
Ricardo Quaresma Londonban lendülhet formába

Hűvös távolságtartással tekintett le az átigazolási idény utolsó szakaszának össznépi buzgalmára a címvédő Manchester United, „csak” Carlos Tévez szerződéshosszabbítási hercehurcája tartotta és tartja ma is izgalomban a szurkolókat s vezetőket. Sokatmondó, hogy minden argentinok kisistene, Diego Maradona véleménye szerint Tévez jobban tenné, ha eligazolna az MU-tól…

A nagy rivális Chelsea egy igen érdekes transzferrel vétette észre magát, hiszen az Intertől kölcsönvette a portugál Ricardo Quaresmát, aki az ősszel nem igazán tudta felvenni a Serie A és José Mourinho ritmusát. A német válogatott karmestere, csapatkapitánya és szíve-lelke, Michael Ballack viszont bejelentette, hogy szívesen meghosszabbítaná nyáron lejáró szerződését. A londoniak gondolnak a jövőre is: leigazolták a Leverkusentől a 16 esztendős támadót, Gökhan Törét, aki természetesen egyelőre az U19-esekhez került.

Nyáron Cristiano Ronaldo kacérkodása a Real Madriddal, január elején a Manchester City Kaká-vadászata volt a fő átigazolási saga, a legutóbbi két hetet viszont Andrej Arsavin uralta. A jobb oldali középpályásként, csatárként és irányítóként is bevethető orosz húzta-halasztotta az Arsenalhoz igazolását, majd amikor már mindenki lemondott róla az „ágyúsok” háza táján, mégiscsak aláírt a klubhoz. A Zenit 16.5 millió eurót kapott érte, Arsavin jóval ötmillió fölött fog keresni éves szinten az új állomáshelyén – igaz, már odahaza is hárommillió körüli fizetéssel büszkélkedhetett. Ha mindenki felgyógyul, és összeáll az Arsenalnál a Nasri-Rosicky-Fabregas-Arsavin-van Persie-Adebayor hatosfogat, akkor igen szép jövő előtt állnak.

Csodamód senkit sem igazolt télen a Liverpool, kölcsönadott viszont hat tehetséges, de az első csapatba be nem férő fiatalt (közöttük két honfitársunkat, Gulácsi Pétert és Németh Krisztiánt). A kakukktojás Robbie Keane: az ír csatár a nyáron érkezett a „vörösökhöz” 24 millió euróért, most pedig 16.7-ért engedték vissza előző klubjához, a Tottenhamhez. Mint egykori menedzsere, a Pool-mester Rafa Benitez elmondta, az volt mindenkinek a legjobb, ha megválnak a nyár óta 28 mérkőzésén hét gólt szerző írtől – mindenesetre a keane-os veszteség 7.3 milliót tesz ki…

A Liverpool egykori közönségkedvence, Robbie Fowler, aki decemberben szakított a Blackburnnel, talált végre csapatot magának: a 33 éves támadó az ausztrál North Queensland Furyhoz írt alá. El-Hadji Diouf szintén megfordul egykoron a Liverpoolban (ahol nagyon megbánták később, hogy 2002-ben 15 millió eurót adtak érte), most a Sunderlandtől igazolt a Blackburnhöz, 2.2 millióért, és kifejezetten a vele a Boltonban három évig együtt dolgozó menedzser, Sam Allardyce kérésére váltott klubot. A Rovers megtartotta viszont a Man. City által üldözött paraguayi támadót, Roque Santa Cruzt, miközben több fiatalt is elküldött némi rutint szerezni és erősödni, köztük a sokszoros angol U21-es válogatott csatárt, Matt Derbyshire-t.

Az Everton kölcsönzött egy Jót a Manchester Citytől. A liverpooliaknak a brazil támadóra azért volt szükségük, mert nigériai gólvágójuk, Yakubu Aiyegbeni a szezon végéig kidőlt Achilles-ín-sérülése miatt, a fiatal angol csatár, James Vaughan térdproblémái miatt pedig csak márciusban lesz bevethető. A Portsmouth igen aktív volt az utolsó napokban, hiszen megszerezte (az idény végéig) a Németországban és Görögországban is helyi Aranycipőt szerző Teofanisz Gekaszt, és honfitársát, a már 33 éves védekező középpályást, Angelosz Baszinaszt. Mindezek tetejébe kölcsönvették 650 ezer euróért a Porto igen tehetséges szűrőjét, Pelét is.

Egeret szültek a (pénz)hegyek, mondták sokan ironikusan, hiszen a Manchester City ezúttal sem tudott igazi világklasszist vásárolni (talán majd ha a tulajdonos megszerzi Florentino Pérezt az elnöki székbe...). Nincs igazuk, hiszen például a Newcastle Unitedtől kilencmillió euróért megvett ír hálóőr, a 32 esztendős Shay Given több mint jó vétel. Igaz, hol vannak az érkezők az ígértekhez képest?! Nem éppen ég és föld a különbség, de legalább akkora, mint a Bajnokok Ligájának végjátéka (a terv) és a középmezőny közepe (a valóság) között.

A West Ham United egy szívünknek kedves transzferrel jelentkezett, kölcsönvette ugyanis Újpestről Kurucz Pétert, miközben nem kevesebb mint kilenc játékostól is megvált, akikért húszmillió eurót kasszírozhatott. Nem sokkal kevesebbet keresett a télen a Newcastle, amely Given mellett a balszélső Charles N'Zogbiától is lemondott, akiért a Wigan 6.4 millió társaságában a jobb oldali „mindenes” Ryan Taylor játékjogát is odaadta. Taylornak az a Kevin Nolan lesz vetélytársa a középpályán a kezdőbe kerülésért (Geremi és Jonás Gutiérrez mellett), aki szintén a télen költözött Newcastle-be, mégpedig Boltonból.

N'Zogbiára költötte tehát a Wigan a Wilson Palacios eladásából befolyt összeg egy részét, a többiből pedig megszerezte a mexikói Necaxától a 24-szeres kolumbiai válogatott centert, Hugo Rodallegát és a Crystal Palace-tól a középső középpályás Ben Watsont.

A Sunderland – banki válság ide vagy oda – a kölcsönüzletben utazik, hiszen ebben a formában tett szert Tal Ben-Haimra (a Citytől kapta meg) és Calum Davenportra (őt a West Hamtől). Négy alkalmazottját is elküldte, mondhatni némi továbbképzésre, ám a Fulham ezen is túltett, hiszen öt futballistáról is lemondott egy időre (bizony, a sorozat vége felé egyre nehezebb a „kölcsönadta” kifejezést olyan szavakkal körülírni, amelyeket még nem használtunk).

A West Bromwich a jó öreg „Ne sokat költsön, vegyen inkább kölcsön!” szlogent tartotta szem előtt, hiszen négyen is így érkeztek az Albionhoz – legkésőbb az argentin Juan Carlos Menseguez a San Lorenzótól. A Stoke City a tapasztalt ír jobbhátvéd, Stephen Kelly megszerzésével zárta kiválóra értékelhető átigazolási szezonját.

Az angol első osztályú labdarúgó-bajnokságban (amelyet 1992 óta Premiershipnek kell ejteni) a télen sikerült minden rekordot megdönteni, hiszen az átigazolási idény ezen szakaszában még sohasem költöttek ilyen sok pénzt, 325.28 millió eurót (a nyilvánosságra került adatok szerint).

Nem csak a szigetországban, sehol a világon!

S hogy ez jót tesz-e a sportágnak? Majd csak kiforogja az idő kereke…

JÖTTEK, MENTEK

MANCHESTER UNITED
Érkezett: Zoran Tosics (Partizan Beograd, 7 000 000 euró), Adem Ljajics (Partizan Beograd, 10 000 000), Ritchie de Laet (Stoke), Febian Brandy (Swansea, kölcsönből vissza)
Távozott: David Gray (Plymouth, kölcsönbe, ingyen), Sam Hewson (Hereford United, k., i.), Adem Ljajics (Partizan, k., i.), Manucho (Hull, k., i.), James Chester (Peterborough, k.)

CHELSEA
Érkezett: Michael Mancienne (Wolverhampton, kölcsönből vissza), Ricardo Quaresma (Inter, k.)
Távozott: Scott Sinclair (Birmingham, k., i.), Jack Cork (Watford, k., i.), Wayne Bridge (Manchester City, 13 000 000), Ben Sahar (De Graafschap, k., i.), Carlo Cudicini (Tottenham, i.), Stuart Searle (Watford), Jimmy Smith (Leyton Orient, k.), Sergio Tejera (Mallorca, k.)

ARSENAL
Érkezett: Andrej Arsavin (Zenit, 16 500 000)
Távozott: Gavin Hoyte (Watford, k., i.), Paul Rodgers (Northampton, k., i.), Rene Steer (Gillingham, k., i.), Rui Fonte (Crystal Palace, k., i.), Henri Lansbury (Scunthorpe, k., i.)

LIVERPOOL
Érkezett:
Távozott: Robbie Threlfall (Stockport County, k., i.), Jermaine Pennant (Portsmouth, k.), Németh Krisztián (Blackpool, k., i.), Craig Lindfield (Accrington Stanley, k., i.), Robbie Keane (Tottenham, 16 700 000), Adam Hammill (Barnsley, k., i.), Gulácsi Péter (Hereford United, k., i.)

EVERTON
Érkezett: Jo (Manchester City, k.)
Távozott: Lee Molyneux (Southampton, i.), John Paul Kissock (Accrington Stanley, k., i.), John Ruddy (Crewe Alexandra, k., i.)

ASTON VILLA
Érkezett: Arsenio Halfhuid (Excelsior II, 150 000), Emile Heskey (Wigan, 3 700 000), Stephen O'Halloran (Swansea, k.v.)
Távozott: Wayne Routledge (QPR), Sam Williams (Walsall, k., i.),

BLACKBURN ROVERS
Érkezett: Nick Blackman (Macclesfield Town), Gaël Givet (Olympique Marseille, k.), El-Hadji Diouf (Sunderland, 2 200 000), Royston Griffiths (Accrington Stanley, k.v.)
Távozott: Sergio Peter (Sparta Praha), Frank Fielding (Rochdale, k., i.), Matt Derbyshire (Olympiakosz, 500 000), Alan Judge (Plymouth, k., i.), Jamie Clarke (Rotherham United, i.), Royston Griffiths (Adelaide United, k., i.)

PORTSMOUTH
Érkezett: Nadir Belhadzs (Lens, 4 500 000), Jermaine Pennant (Liverpool, k.), Hayden Mullins (West Ham), Pelé (FC Porto, k., 650 000), Angelisz Baszinasz (AEK Athén, i.), Teofanisz Gekasz (Bayer Leverkusen, k.)
Távozott: Jermain Defoe (Tottenham, 16 400 000), Lassana Diarra (Real Madrid, 20 000 000)

MANCHESTER CITY
Érkezett: Wayne Bridge (Chelsea, 13 000 000), Craig Bellamy (West Ham, 15 500 000), Nigel de Jong (Hamburger SV, 19 500 000), Shay Given (Newcastle, 9 000 000)
Távozott: Nery Castillo (Sahtar Doneck), Javan Vidal (Aberdeen, k.), Tal Ben-Haim (Sunderland, k.), Jo (Everton, k.)

WEST HAM UNITED
Érkezett: James Tomkins (Derby, k.v.), Savio Nsereko (Brescia, 11 000 000), Radoslav Kovác (Szpartak Moszkva, k., 500 000), Kurucz Péter (Újpest, k.)
Távozott: Joe Widdowson (Grimsby Town, k., i.), Matthew Etherington (Stoke, 3 000 000), Lee Bowyer (Birmingham, k.), Kyel Reid (Wolverhampton, i.), Craig Bellamy (Manchester City, 15 500 000), Nigel Quashie (Wolverhampton, k., i.), Hayden Mullins (Portsmouth), Julien Faubert (Real Madrid, k., 1 500 000), Calum Davenport (Sunderland, k., i.)

TOTTENHAM HOTSPUR
Érkezett: Jermain Defoe (Portsmouth, 16 400 000), Wilson Palacios (Wigan, 15 000 000), Carlo Cudicini (Chelsea, i.), Pascal Chimbonda (Sunderland, 3 200 000), Robbie Keane (Liverpool, 16 700 000)
Távozott: Paul Stalteri (Borussia Mönchengladbach) (ingyen), Charlie Daniels (Leyton Orient, i.), Kevin-Prince Boateng (Borussia Dortmund, k., 100 000), David Button (Bournemouth, k., i.), Troy Archibald-Henville (Exeter City, k., i.), Hosszám Gáli (el-Naszr, 1 200 000), César Sánchez (Valencia, i.)

NEWCASTLE UNITED
Érkezett: Peter Lövenkrands (Schalke 04, i.), Fraser Forster (Stockport, k.), Kevin Nolan (Bolton, 4 500 000), Tim Krul (Carlisle United, k.), Ryan Taylor (Wigan)
Távozott: Shay Given (Manchester City, 9 000 000), Charles N'Zogbia (Wigan, 6 400 000)

MIDDLESBROUGH
Érkezett: Marlon King (Wigan, k., i.)
Távozott: Seb Hines (Derby, k., i.), Jonathan Grounds (Norwich, k., i.), Graeme Owens (Blackpool, k., i.), Mido (Wigan, i.), Rhys Williams (Burnley, k.)

WIGAN
Érkezett: Maynor Figueroa (Olimpia Tegucigalpa), Mido (Middlesbrough, k.), Ben Watson (Crystal Palace, 2 100 000), Hugo Rodallega (Necaxa, 4 800 000), Charles N'Zogbia (Newcastle, 6 400 000)
Távozott: Luke Ashworth (Leyton Orient, i.), Kevin Kilbane (Hull), Wilson Palacios (Tottenham, 15 000 000), Marlon King (Middlesbrough, k.), Emile Heskey (Aston Villa, 3 700 000), Ryan Taylor (Newcastle), Henri Camara (Stoke, k.)

SUNDERLAND
Érkezett: Paul McShane (Hull, k.v.), Tal Ben-Haim (Manchester City, k.), Calum Davenport (West Ham, k., i.)
Távozott: Roy O'Donovan (Dundee United, kv.), Liam Miller (QPR, k.), Pascal Chimbonda (Tottenham, 3 200 000), El-Hadji Diouf (Blackburn, 2 200 000), Jordan Henderson (Coventry, k., i.), Michael Chopra (Cardiff, k., i.)

BOLTON
Érkezett: Sébastien Puygrenier (Zenit, k., 500 000), Ariza Makukula (Benfica, k., 800 000), Mark Davies (Wolverhampton, 600 000)
Távozott: Jaroslaw Fojut (Slask Wroclaw, 100 000), Kevin Nolan (Newcastle, 4 500 000)

FULHAM
Érkezett: David Stockdale (Rotherham United, k.v.), Olivier Dacourt (Inter), Giles Barnes (Derby, k.), Elliot Omozusi (Norwich, k.)
Távozott: Thomas Moncur (Wycombe Wanderers, i.), Hameur Bouazza (Birmingham, k.), Szeol Ki Hjon (el-Hilal, k.), Jimmy Bullard (Hull, 5 300 000), Leon Andreasen (Hannover, 2 500 000), Andranik Tejmurjan (Barnsley, k.), Adrian Leijer (Norwich, k.)

WEST BROMWICH ALBION
Érkezett: Jay Simpson (Arsenal U19, k.), Jared Hodgkiss (Aberdeen, .kv.), Marc-Antoine Fortuné (Nancy, k.), Juszuf Mulumbu (Paris SG, k.), Juan Carlos Menseguez (San Lorenzo, k.)
Távozott: Bartosz Slusarski (Cracovia, i.), Sherjill MacDonald (Roeselare)

STOKE CITY
Érkezett: Oladapo Olufemi Oluyi (i.), James Beattie (Sheffield United, 4 000 000), Matthew Etherington (West Ham, 3 000 000), Henri Camara (Wigan, k.)
Távozott: Ritchie de Laet (Manchester United), Tom Soares (Charlton, k., i.), Carl Dickinson (Leeds United, k., i.), Demar Phillips (Aalesund)

HULL CITY
Érkezett: Kevin Kilbane (Wigan), Manucho (Manchester United, k.), Jimmy Bullard (Fulham, 5 300 000)
Távozott: Dean Windass (Oldham Athletic, k.), Paul McShane (Sunderland, k.v.), Szteliosz Jannakopulosz (Lárisza), Wayne Brown (Leicester, k.)

Akiknek lejár szerződésük

Michael Ballack (Chelsea, 32)
Carlos Tévez (Manchester United, 24)
Tomas Rosicky (Arsenal, 28)
Michael Owen (Newcastle United, 29)
John Obi Mikel (Chelsea, 21)
Ryan Giggs (Manchester United, 35)
Emmanuel Eboué (Arsenal, 25)
Gilberto (Tottenham Hotspur, 32)
Lucas Neill (West Ham, 30)
Gary Neville (Manchester United, 33)
Mark Viduka (Newcastle United, 33)
Sean Davis (Portsmouth, 29)
Darius Vassell (Manchester City, 28)
Nwankwo Kanu (Portsmouth, 32)
Laurén (Portsmouth, 32)
Sami Hyypiä (Liverpool, 33)
Noé Pamarot (Portsmouth, 29)
Hermann Hreidarsson (Portsmouth, 34)
Nicky Butt (Newcastle United, 34)
Michael Ball (Manchester City, 29, 1 éves hosszabbítási opcióval)
Djimi Traoré (Portsmouth, 28)
Dietmar Hamann (Manchester City, 35)
André Ooijer (Blackburn Rovers, 34)
Mineiro (Chelsea, 33)
Aaron Mokoena (Blackburn Rovers, 28)
Carl Hoefkens (West Bromwich Albion, 30)
Chris Baird (Fulham, 26)
Ricardo Fuller (Stoke City, 29)
Ben Foster (Manchester United, 25)
Nuno Valente (Everton, 34)
Paul Robinson (West Bromwich, 30)
Diego Tristán (West Ham, 33)
Sam Ricketts (Hull City, 27)
Gláuber (Manchester City, 25)
Cacapa (Newcastle United, 32)
Lars Jacobsen (Everton, 29)
Ian Ashbee (Hull City, 32)
Dean Kiely (West Bromwich, 38)
Rory Delap (Stoke City, 32)
Mamady Sidibé (Stoke City, 29)
Salif Alassane Diao (Stoke City, 31)
Jonathan Evans (Manchester United, 21)
Amdy Fayé (Stoke City, 31)
Henrique Hilário (Chelsea, 33)
Tugay (Blackburn Rovers, 38)
Julian Gray (Fulham, 29)
Danny Mills (Manchester City, 31)
Stuart Taylor (Aston Villa, 28)
Glen Little (Portsmouth, 33)
Darren Ward (Sunderland, 34)
Dwight Yorke (Sunderland, 37)
Darron Gibson (Manchester United, 21)
Walter Alberto López (West Ham, 23)
Andy van der Meyde (Everton, 29)
Kazenga LuaLua (Newcastle United, 18)
Amaury Bischoff (Arsenal, 21)
Richard Duffy (Portsmouth, 23)
Matthew Bates (Middlesbrough, 22)
Jack Collison (West Ham, 20)
Josh Walker (Middlesbrough, 19)
Mike Pollitt (Wigan, 36)
Shaleum Logan (Manchester City, 21)
Gunnar Nielsen (Blackburn Rovers, 22)
Anthony McMahon (Middlesbrough, 22)
Nick Colgan (Sunderland, 35)
Tony Kane (Blackburn Rovers, 21)
Zavon Hines (West Ham, 20)
Wayne Brown (Fulham, 20)
Vito Mannone (Arsenal, 20)
Nathan Doyle (Hull City, 22)
Tomasz Kupisz (Wigan, 19)
Peter Hartley (Sunderland, 20)
Marc Grocott (Stoke City, 19)
Miroslav Stoch (Chelsea, 19)
Bryan Hodge (Blackburn Rovers, 21)
Matt Plummer (Hull City, 20)
Rhys Taylor (Chelsea, 18)

Már bejelentett nyári átigazolás

Hull City (Steven Mouyokolo, US Boulogne, 2 150 000)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik