Megtették az első lépést az utánpótlás megmentése érdekében

Vágólapra másolva!
2008.12.20. 14:02
Az angol labdarúgó-bajnokság második, harmadik és negyedik osztályában szereplő klubok a héten elsöprő többséggel elfogadták azt a javaslatot, hogy a jövőben a csapatok a bajnoki mérkőzésekre legalább négy hazai születésű játékost nevezzenek. Az érintettek szerint az új szabállyal megnyílik az út az utánpótláskorú játékosok előtt, akik eddig a sok idegenlégiós miatt nem nagyon jutottak szerephez.
Lord Brian Mawhinney szerint a fiatal játékosok jelentik a klubok bázisát
Fotó: Action Images (archív)
Lord Brian Mawhinney szerint a fiatal játékosok jelentik a klubok bázisát
Lord Brian Mawhinney szerint a fiatal játékosok jelentik a klubok bázisát
Fotó: Action Images (archív)
Lord Brian Mawhinney szerint a fiatal játékosok jelentik a klubok bázisát

Történelmi jelentőségűnek nevezte a csütörtököt Brian Mawhinney, a Football League elnöke. A 72 klubot tömörítő szervezet égisze alá tartozik Angliában a legmagasabb osztály, azaz a Premier League alatt lévő három bajnokság, a Championship (másodosztály), a League One (harmadosztály) és a League Two (negyedosztály) küzdelemsorozata.

A Derbyben tartott tanácskozáson 68 klub vezetői képviseltették magukat, és hatalmas többséggel (egy ellenszavazattal) megszavazták az a javaslatot, amelynek értelmében a következő szezontól a csapatoknak a bajnoki mérkőzéseken legalább négy hazai születésű labdarúgót kell jelölniük a jegyzőkönyvben szereplő 16 játékos közé.

Az új szabály továbbá kimondja azt is, hogy a 16-os keretbe minimum négy olyan játékost is nevezni kell, akik 21 éves koruk előtt legalább három éven át a csapat igazolt futballistái voltak (ők lehetnek külföldiek is).

„Különös jelentőségű nap ez a labdarúgás számára. Azt hiszem, Európában a nagyobb futballnemzetek közül mi vezetjük be elsőként ezt a szabályt – nyilatkozta Mawhinney elégedettséggel a döntés meghozatala után. – Nem lesz azonnal széleskörű hatása a dolognak, néhány év múlva azonban már érezzük majd az előnyeit. Elvből szavaztuk meg ezt az újítást, ugyanis egyetértünk Michel Platinivel (az UEFA elnöke) abban, hogy a fiatal játékosok jelentik a klubok bázisát.”

Az elnök úr szerint elképzelhető az is, hogy a közeljövőben felemelik a kötelezően benevezett hazai játékosok számát ötre vagy hatra.

Örömmel üdvözölte a döntést Brendan Rodgers, a Watford (Priskin Tamás klubja) nemrég kinevezett menedzsere is, aki ezt megelőzően a Chelsea-nél dolgozott mint utánpótlásedző.

„Ez egy lépés a helyes irányba, amellyel utat nyitunk a fiatal tehetségek előtt. Úgy gondolom, hinnünk kell az ifjú játékosokban és az utánpótlás-nevelésben. Azon menedzserek közé tartozom, akiknek nagy öröm látni a fiatal futballisták előretörését – mondta Rodgers. – Az angol tehetségek technikailag semmivel sem rosszabbak, mint külföldi társaik. A nagy különbség a taktikai érettségben van, ezért fontos, hogy minél több időt töltsenek a nagycsapatnál, és természetesen kapjanak minél több játéklehetőséget.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik