Kétszer megmentette, most mennybe repítette a Hullt az építőmunkás

Vágólapra másolva!
2008.05.26. 14:38
A szombati sikeres osztályozó után először szerepelhet az angol élvonalban a 104 éves fennállásának legnagyobb sikerét arató Hull City, és a feljutás kiharcolásában kulcsszerepe volt egy bizonyos Dean Windassnek. A veterán hústorony élete legfontosabb góljával, egy csodálatos bombával küldte a Premier League-be a „tigriseket” –18 évvel azután, hogy építőmunkásként a kilencedik osztályban elkezdte a karrierjét.
Íme, Hull hérosza: Dean Windass karrierjének csúcspontja volt a Bristolnak lőtt parádés gól
Fotó: Reuters
Íme, Hull hérosza: Dean Windass karrierjének csúcspontja volt a Bristolnak lőtt parádés gól
Íme, Hull hérosza: Dean Windass karrierjének csúcspontja volt a Bristolnak lőtt parádés gól
Fotó: Reuters
Íme, Hull hérosza: Dean Windass karrierjének csúcspontja volt a Bristolnak lőtt parádés gól

A történet meseszerű: „Mr. Hull”, azaz Dean Windass karrierje az obskúrusnak méltán nevezhető North Ferriby United csapatában indult, még 1990-ben. A rettenetes testi erejű játékos a kilencedik osztályú csapatban (melynek beceneve egyszerűen „a falusiak”) játszott kedvtelésből, közben pedig fizikai adottságait kihasználva építőmunkásként és kőművessegédként dolgozott.

Ekkor már túl volt egy hatalmas csalódáson: nevelőklubja, a Hull ugyanis tehetségtelennek minősítette és kitette, így jöhetett a North Ferriby… A „Tigrisekhez” Terry Dolan csábította vissza 1991-ben, így későn, 22 éves korában indult profi karrierje.

DEAN WINDASS

  • A Hull történetének negyedik legjobb játékosa a szurkolók szerint
  • Gordon Strachan és Teddy Sheringham után a harmadik 40 év feletti Premier League-játékos lehet
Hamarosan helyet vívott ki magának a csapatban, előbb középpályásként, majd csatárként: 205 mérkőzésen 64 gólt lőtt, és a szurkolók megőrültek érte.

Az anyagi nehézségekkel küzdő „tigriseknek” pénzre volt szükségük, így pénzzé tették a kedvencet: 1995-ben 700 ezer fontért igazolt az Aberdeenbe – ezzel gyakorlatilag megmentve a csődtől a klubot.

A „Donstól” az Oxford Unitedhez igazolt – klubrekordnak számító összegért –, majd részese volt a Bradford City élvonalba jutásának: a piros-sárgák 77 év után kerültek az élvonalba!

A Bradford után a Middlesbrough volt az újabb megálló, a nehézfiú Windass (egyszer kiállították, mert a heréinél fogva ragadta meg ellenfelét a FIFA Fair Play-napon, máskor meg, mikor kihagyták a csapatból, a kocsmában nézte a meccset) innen a Sheffield Unitedbe került. Egy újabb bradfordi tartózkodás után, 2007 januárjában visszatért a Hull Cityhez – kultuszhősként.

Tavaly másodszor is megmentette a „tigriseket”: a Cardiffnak lőtt gólja bennmaradást jelentett a gárdának. A 2007–08-as szezonban aztán lejátszotta karrierje 700. mérkőzését is, majd a Wembleyben csodagóllal repítette az elitbe a Hull Cityt, először a klub történelmében.

„Az istenek akarták így. Így az igazi, hogy Dean Windass lőtte a győztes gólt” – nyilatkozta edzője, Phil Brown.

A kör bezárult.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik