Daryl Morey kiállt a hongkongiak mellett, ők viszonozták a szimpátiát (Fotó: AFP)

 

Mint beszámoltunk róla, Daryl Morey, a Houston Rockets általános menedzsere egy közelmúltbeli Twitter-üzenetben kiállt a hongkongi demokráciáért tüntetők mellett, amire válaszul Kína – az NBA legnagyobb nemzetközi piaca – gazdasági válaszlépéseket tett.

Az egyik súlyos következmény, hogy hiába egyezett meg az NBA és kínai partnere, a Tencent a mérkőzések kínai közvetítési jogairól szóló, mintegy 1.5 milliárd dollár értékű szerződés 2025-ig történő meghosszabbításáról, a teljesítések bizonytalanná váltak azt követően, hogy az előszezon meccsei kikerültek a kínai állami televízió műsorából.

„A mérkőzéseinket egyelőre nem közvetítik Kínában, és pillanatnyilag nem tudom, milyen irányban fejlődik tovább a történet – fogalmazott csütörtökön Adam Silver a Time magazin befolyásos közéleti szereplők részvételével zajló éves rendezvényén (Time 100 Health Summit). – A pénzügyi következmények máris súlyosak, és lehet, hogy még súlyosabbak lesznek.”

Silver ugyanakkor egyértelművé tette: hiába szakította meg több kínai cég is az együttműködést a ligával és a Houston Rocketsszel, hiába a körvonalazódó hatalmas veszteség, eszük ágában sincs felelősségre vonni Moreyt.

„A kínai kormány, valamint a velünk kapcsolatban álló kormányzati és gazdasági szereplők azt kérték, hogy bocsássuk el őt – mondta Silver. – Világossá tettük, hogy erről szó sem lehet. Még csak arra sincs esély, hogy fegyelmi eljárást kezdeményezzünk ellene. Amerikai vállalkozás vagyunk, és bárhová is megyünk, az amerikai értékeket képviseljük. Márpedig a véleménynyilvánítás szabadsága ezek egyike. Mindenki számára teljesen egyértelművé akartuk tenni, hogy a szabad véleménynyilvánítás hívei vagyunk.”

A konfliktus amerikai kosárlabdaberkekben is feszültséget keltett, megszólalt például LeBron James is, akinek szavai viszont Hongkongban váltottak ki felháborodást, generáltak mezégetéseket.