NBA: Curry elintézte a Dallast, robog a Spurs

Vágólapra másolva!
2013.12.12. 07:41
null
A Chicago Bulls nem tudta felvenni a Knicks ritmusát (Fotó: Reuters)
Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) alapszakaszának legutóbbi játéknapján a San Antonio idegenben nem kegyelmezett a Keleti főcsoport sereghajtójának, a Milwaukee Bucksnak. Tim Duncanék már az első negyed után 16 ponttal vezettek, végül 109–77-es győzelmet arattak. Érdekesség, hogy a Spurs ebben a szezonban vendégként eddig csak a Portlandtől és az Oklahomától kapott ki – attól a két csapattól, amely megelőzi őt Nyugaton. Az NBA leggyengébb mutatójával rendelkező együttese, a Utah Jazz legutóbb 2012. december 8-án dobott olyan sok pontot, mint a Sacramento Kings ellen 122–101-re megnyert mérkőzésen.

Charlotte Bobcats–Orlando Magic 83–92

Nik Vucevic visszatért. Jó néhány meccset ki kellett hagynia a Magic centerének, ma viszont látszott, mit jelent ő a csapatnak: 14 lepattanót kapkodott össze, vezetésével 52–41-re hozta az Orlando ezt a különcsatát, emellett a gárda palánk alatti védekezése is nagyon rendben volt. Támadásban hét játékos ért el legalább10 pontot.

Váratlan vereség. A Bobcatsnek esélye nyílt ma arra, hogy visszakapaszkodjon 50 százalékra, egyúttal ostromolja a keleti harmadik helyet – azonban hiába működött ma is kiválóan a gárda periméter-védekezése, támadásban nem nagyon találták meg a ritmust, illetve nem volt senki, akire lehetett volna számítani 1-1 nehéz helyzetben. Az újonc Cody Zellert lehetett dicsérni, aki kezd magára találni a gyenge rajt után, de például Kemba Walker 4/18-as, Gerald Henderson 3/14-es mezőnymutatója értékelhetetlenül gyenge volt – sajnos utóbbiak a gárda játékának fazonszabászai.

A Bobcats legjobb dobói: Henderson 12/3, McRoberts 11/3, Jefferson, Walker, Zeller 10-10.
A Magic legjobb dobói: Nelson 17/9, Davis 17, Afflalo 16/3

Boston Celtics–Los Angeles Clippers 88–96

Doc Rivers újra otthon. A Clippers szakvezetője idén nyárig volt a Boston edzője, a nézők nem is felejtették el a közös sikereket, hatalmas ovációban részesítették. Riversnek már az is gondot okozott, hogy kijöjjön a pályára, annyian akartak kezet fogni vele – láthatóan meghatódott a fogadtatástól.

Újra gondok a Celtics cseréivel. Az első félidőben védő- és támadóoldalon is remekelt a Jeff Green és Jordna Crawford vezette Boston, ám a kezdők mögé ismét nem sorakozott fel a kispad, összesen 4 egység érkezett tőlük. A második félidőre el is készült az erejével a hazai kezdőötös.

A Clippers robbantott fordulás után. Jól érezte meg Rivers, hogy mikor kell rátenni egy lapáttal: a második félidőben 14 pontot vert az ellenfélre a Paul-Griffin-Jamal Crawford trió húzta vendéggárda, akik 3-2-re állnak idegenbeli túrájukon.

A Celtics legjobb dobói: Green 29/9, Jo. Crawford 20/3, Bass 17.
A Clippers legjobb dobói: Paul 22, Ja. Crawford 21/6, Griffin 18.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

Memphis Grizzlies–Oklahoma City Thunder 100–116

Rettenetes formában a Grizzlies. Három komoly sérültje nélkül néhány percig volt csak esélye az otthon már a 8. vereségét begyűjtő Maciknak, a félelmetes formában lévő Oklahoma már a félidőben 15 pontos előnyre tett szert. A Thunder a harmadik negyed elején gyorsan 20 fölé növelte a különbséget, a 4. negyedben Durant, Westbrook és Perkins már nem is lépett pályára, ami nagyon hasznos volt, mivel az OKC back-to-back játszott.

Tony Allent nagyon várják vissza. Marc Gasolt úgy, ahogy pótolták a Memphisnél, de a liga legjobb kinti védője nélkül a csapat védekezése egyszerűen nem működik, ráadásul Jerryd Bayless kénytelen a helyén játszani, így viszont borul a rotáció, és a kispad elvesztette motorját.

A Grizzlies legjobb dobói: Conley 20/6, Leuer 17/6, Randolph 17.
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 27/6, Lamb 18/9, Durant 18/3.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

Milwaukee Bucks–San Antonio Spurs 77–109

Más bajnokság. A SAS Tim Duncan vezetésével 63-40-re hozta az első félidőt, a Spurs legendája végül alig 24 perc játékidő alatt 21 pontig és 16 lepattanóig jutott. Tony Parker is kiválóan játszott, így a második félidőben a cseréknek lehetőségük nyílt gyakorolni egy kicsit élesben – végül 50 egységig jutott a kispad.

A Bucks kezdőötöse nem létezett. 19 pontig jutottak összesen a Milwaukee kezdői, nem is nagyon erőltették a játékukat a 2. félidőben. A cserék így villoghattak, de mindez csak a statisztikák javítására volt elegendő.

A Bucks legjobb dobói: Wolters 18, Antetokounmpo 15, Raduljica 10.
A Spurs legjobb dobói: Duncan 21, Parker 15, Leonard 13.

Minnesota Timberwolves–Philadelphia 76ers 106–99

A Wolvest nem tudták legyőzni a saját fegyverével. A Minny az idény korábbi szakaszában rendre nagy előnyöket épített fel a meccs elején, majd a végére kipukkadtak – ma pont fordítva történt. A Michael Carter-Williamset továbbra is nélkülöző Philly 39-20-ra vezetett az első negyedet követően, Wroten, Young, Turner és a padról beszálló James Anderson remekül játszott. Ezután viszont jött az összeomlás: hiába teljesített jól a center Spencer Hawes, a többiek nagyon leálltak, Evan Turner például egymaga kilenc (!) labdát adott el.

50 százalékon a Minnesota. Nagyon kellett ez a siker az utóbbi időben kissé felforgatott, és a játékukat nem találó hazaiaknak, akik a katasztrofális első etap után a két középső negyedben ledolgozták a hátrányukat. Kevin Love (26 pont, 15 pattanó) és Nikola Pekovic (20 pont, 6 pattanó, 3 blokk) úr volt a palánkok alatt, míg Ricky Rubio 7 gólpassza mellett úgy dobott 21 pontot, hogy mezőnyből majdnem 50%-kal termelt, és 10 büntetőjéből kilencet a helyére küldött. Ez azért kiemelendő, mert Rubio nagyon nem a dobószázalékairól híres.

A Timberwolves legjobb dobói: Love 26/3, Rubio 21/6, Pekovic 20.
A 76ers legjobb dobói: Hawes 20/12, Wroten 20/3, Anderson 16/6, Young 16.

New Orleans Pelicans–Detroit Pistons 111–106 hosszabbítás után

50 százalékon a Pelicans. Bár Anthony Davis továbbra is pihenni kényszerül kéztörése miatt, a New Orleans legutóbbi 10 meccséből hatot megnyert, így elég jól tartják magukat. Ma Jason Smith volt az egyik hős, a center végig remekül állta a Monroe-Drummond páros rohamait, 22 pontig és 16 pattanóig jutott, hasznosságát jól mutatja a +18-as plusz-mínusz mutató.

Jó a Pistons, de nem eléggé. Nem először fordul elő a csapattal, hogy nem képesek érvényesíteni erőfölényét a palánk alatt – vagy ha sikerül, akkor a periméteren akadnak gondjaik. Ma egy harmadik problémáról, az utolsó pillanatokról szólt a történet. Greg Monroe (28 pont, 10 pattanó) és Andre Drummond (10 ,pont, 11 pattanó) is dupla-duplázott, miközben a két hátvéd, Jennings (25 pont, 4 tripla) és Stuckey (20 pont) hiába játszott jól, a rendes játékidő végén Jennings előbb egy homályt dobott, majd egy tempót, végül egy kétségbeesett triplát is kihagyott.

A Pelicans legjobb dobói: Anderson 22/12, Smith 22, Holiday 19/6.
A Pistons legjobb dobói: Monroe 28, Jennings 25/12, Stuckey 20.

New York Knicks–Chicago Bulls 83–78

Majdnem elszórakozta a Knicks. Carmelo Anthony (30 pont, 10 lepattanó) vezetésével a New York 46-32-re vezetett a hozzá hasonlóan borzasztó formában lévő Bulls ellen, és a 4. negyed kezdetén is 14 pontos volt az előnyük – innen lett 74-74 bő 3 perccel a vége előtt. Szerencséjükre Anthony a végjátékban nyolc büntetőből hetet bedobott, így elkerülték az újabb hazai blamát.

Sérülés sérülés hátán. A Knicksben Raymond Felton újra kidőlt combizomhúzódással, ráadásul Iman Shunpertet is le kellett cserélni, miután a térde találkozott Dunleavy térdével. Még szerencse, hogy a veterán Kenyon Martin visszatért – kellett is a 4 blokkja.

A Bullsban most csak ennyi van. Továbbra is történelmi mélységekben van Tom Thibodeau regnálása alatt a Chicago (8-12, négy győzelemmel az 50%-os mérleg alatt), de egy rossz szót sem lehet mondani a játékosokra, akik reménytelen helyzetből is talpra álltak. Luol Deng kisebb Achilles-sérülése miatt kiült Derrick Rose és James Butler mellé, vagyis három kezdőjátékosa nélkül állt fel a Bulls. Kilenc játékosuk volt hadra fogható, köztük az újonc Murphy és a veterán center, Nazr Mohammed, akik percekre álltak csak be.

A Knicks legjobb dobói: Anthony 30/3, Stoudemire 14, Bargnani, Udrih 8-8.
A Bulls legjobb dobói: Dunleavy 20/9, Boozer, Noah, Gibson 12-12.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

Sacramento Kings–Utah Jazz 101–122

Egy héttel később más lenne az eredmény. Rudy Gay még nem öltözhetett át a Kings szerelésébe, így eléggé szűk és felforgatott rotációval játszott a Sacramento. Két napja a Mavs ellen hajtotta őket a becsvágy, ma viszont, ahogy a center DeMarcus Cousins megfogalmazta, minden labda rossz volt – támadó- és védőoldalon egyaránt. A következő meccsen már játszhat az új szerzemény.

A Jazz odatette magát. A két középső negyedet 70-49-re hozta a Utah, és végig tartani tudták a tempót. Csapatszinten 35 gólpasszt osztottak ki (Trey Burke vezetett ebben a statisztikában, kilenccel), mezőnyből és tripláról is 50% felett dobtak, a büntetőket pedig közel 87 százalékos hatékonysággal értékesítették.

A Kings legjobb dobói: Cousins 21, Thomas 20/3, Fredette 13/3, Williams 13.
A Jazz legjobb dobói: Jefferson 20/9, Burks 17/9, Burke 17/3, Favors 17.

Golden State Warriors–Dallas Mavericks 95–93

Steph Curry jobb volt egykori hátvédtársánál. Monta Ellis alig másfél éve távozott Oaklandból, manapság már a Dallas kötelékében remekel. Ma is jó volt, egykori csapata ellen 20 pontot szerzett, 5 gólpasszt osztott ki, 3 labdaszerzése mellett nem adta el a játékszert. Curry viszont 33 pontot termelt be 6 triplával súlyosbítva, kiosztott 10 gólpasszt is, ráadásul az utolsó másodpercekben bedobta a győztes tempót. A nyolc eladott labdára már csak a statisztikusok emlékeznek.

A Warriors majdnem 'elünnepelte' magát. Miután Curry megszerezte az előnyt a Warriorsnak, a Dallasnak még maradt 1.5 másodperce – viszont nem volt már időkérése, és azonnal játékba kellett hozniuk a labdát. A Golden State játékosai viszont erre nem figyeltek, az ilyenkor szokásos pacsizásokat és összeugrásokat hajtották végre – majd már csak akkor kaptak észbe, amikor Jose Calderon elengedett egy félpályás dobást. Szerencséjük volt, mert ha a Dallasnak több ideje marad 1-2 másodperccel, akkor fel tudják passzolni a labdát és kiegyenlíthettek volna egy közeli kísérlettel.

Közvetlen riválistól kapott ki a Mavericks. Két napja Sacramentóban váratlan vereséget szenvedett a Mavs, így ma javítaniuk kellett volna – nem sikerült, így ahelyett, hogy elléptek volna a Golden State-től, most már azonos mérleggel (13-10) állnak.

A Warriors legjobb dobói: Curry 33/18, Barnes 17/3, Lee 15.
A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 21/9, Ellis 21, Calderon 18/9.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

NBA, ALAPSZAKASZ
Charlotte Bobcats–Orlando Magic 83–92
Boston Celtics–Los Angeles Clippers 88–96
Memphis Grizzlies–Oklahoma City Thunder 100–116
Milwaukee Bucks–San Antonio Spurs 77–109
Minnesota Timberwolves–Philadelphia 76ers 106–99
New Orleans Pelicans–Detroit Pistons 111–106 – hosszabbítás után
New York Knicks–Chicago Bulls 83–78
Sacramento Kings–Utah Jazz 101–122
Golden State Warriors–Dallas Mavericks 95–93

A JÁTÉKNAP TÍZ LEGSZEBB JELENETE

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik