Bomba formában a Brooklyn Nets!

Vágólapra másolva!
2015.04.04. 08:58
null
Brook Lopez (balra) 30 pontig jutott a Toronto ellen (Fotó: Reuters)
Deron Williams, Brook Lopez és Thaddeus Young együtt 90 pontot szerzett a Toronto ellen, ezzel a Brooklyn sorozatban hatodik győzelmét aratta az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) pénteki játéknapján. Elképesztő támadójátékkal nyert a címvédő Spurs, könnyedén megfogta a Thundert a Memphis, Nik Vucsevics karriercsúcsot hintett a Minnesotának, harmincat vert a Lakersre és megnyerte divízióját a Portland. Az Indiana kulcsmeccset nyert a Charlotte-tal szemben, a Boston fájó vereséget szenvedett a Milwaukee-tól, Pau Gasol volt a Bulls nyerőembere, a Pelicans pedig bejelentkezett a playoffért – íme, a részletek!

 

Indiana Pacers–Charlotte Hornets 93–74

A nagyszünet után eldőlt. A szoros első negyedet követően meglógtak a hazaiak a másodikban, egy 11-0-s futással állva hagyták a Charlotte-ot, a félidőt egy 26-10-es etappal zárták le. Nagyjából innen folytatták a fordulás után is, a harmadik negyedben összesen kilenc egységet engedélyeztek a Hornetsnek, vezettek 28 ponttal is – a záró tizenkét perc már tét nélkülivé vált. A hazaiaknál senki nem nyújtott extrát, viszont 12 játékos is pontot tudott szerezni, ez és a visszatérni látszó kemény védekezés ezúttal elégnek bizonyult.

Stephenson csak végszükség esetén. A tavaly még Indianában pattogtató Stephenson kijátszotta magát nemcsak a kezdőből, de az aktív rotációból is a Charlotte-nál, ma a kritikus harmadik negyedben szállt be és 14 perc alatt berámolt tíz pontot – hiába, már nem tudott segíteni csapatán. A Hornets 35 százalékos dobóteljesítménye már sok mindent megmagyaráz, de ha hozzátesszük, hogy Kemba Walker 1/9-cel, Al Jefferson 2/6-tal dobott és Mo Williams is tíz pont alatt maradt, láthatjuk, hogy miért volt esélytelen ma a vendégcsapat.

A Pacers legjobb dobói: Stuckey 15/6, Watson 13/3, Miles 12/3
A Hornets legjobb dobói: Henderson 12/3, Ma. Williams 10/3, Stephenson 10, Biyombo 10

Washington Wizards–New York Knicks 101–87

Wall mindenkit kiszolgált. A Wizards irányítójának nem ment a dobás (3/13), ennek ellenére megtalálta a módját, hogy hogyan tudja leginkább segíteni csapatát. Az első félidőben (!) 11 gólpasszt osztott szét, ehhez még hetet hozzátett a harmadik negyedben, majd kiülte a záró etapot – csapata 43 kosarából 21-hez volt közvetlenül köze. Ezekből a passzokból Beal és Gortat élt meg elsősorban, de a teljes csapat megállíthatatlan volt, 60 egységet szereztek a festékből, már az első negyedet húsz ponttal nyerték és bár a másodikban felzárkózott a Knicks, a fővárosiak végig kézben tartották a találkozót.

Némi fény a kispadról. Ricardo Ledo 11 pontot szórt a második játékrészben és Acy-vel párban ledolgozták a hátrányt – egy 12-3-as futással látótávolságon belülre vezették a New Yorkot. Ledo végül 21 ponttal és 9 lepattanóval zárt, de egyrészt csapatszinten alig 36 százalékkal dobtak, másrészt csupán 17 gólpasszt osztottak szét (Wall egymaga többet...), harmadrészt pedig védekezésben sem tudtak mihez kezdeni a Wizards játékával – bár a kiütést elkerülték, egy pillanatig sem volt reális esélyük a győzelemre.

A Wizards legjobb dobói: Gortat 19, Beal 18/6, Porter 17/6
A Knicks legjobb dobói: Ledo 21/6, Acy 14/6, Larkin 14

Boston Celtics–Milwaukee Bucks 101–110

Egy rohanással megtört a jég. Február eleje óta, 11 meccs elteltével tudott újra idegenben nyerni a Milwaukee, méghozzá főként a harmadik negyedben bemutatott futásuknak köszönhetően. Addig szorosan alakult a találkozó, de egy háromperces etap alatt 18 (!) pontot rámolt be a Bucks, az itt megszerzett előnyt pedig már nem adták ki a kezükből. Ugyan a negyedik negyedben közelebb jött a Celtics, a 24 pontos Mayo, a 17-et szóró Ilyasova és a fontos kosarakkal jelentkező Middleton-Pachulia páros vezérletével lemenedzselték a hátralévő perceket és nagyon fontos sikert arattak.

Sullinger visszatért. Némi meglepetésre lépett újra pályára a Boston magasembere, hiszen február 22-én azt mondta a csapat, hogy véget ért számára a szezon. Igaz, mindössze három percet töltött pályán, ami alatt két rontott dobás és két fault került a neve mellé, de mindenképpen biztató a Celticsre nézve, hogy talán komolyabban is számolhatnak vele az utolsó meccseken. Ma a Thomas-Jerebko-Bradley trió hozta számukra a pontokat, de egyrészt közel sem olyan volumenben, mint a Bucks (a vendégek 31 gólpasszt osztottak szét és 53 százalékkal dobtak), másrészt védekezésben ezúttal nem tudtak elfogadhatót nyújtani – a fájó vereséggel újra lecsúsztak a Miami mögé a kilencedik helyre.

A Celtics legjobb dobói: Thomas 23/6, Jerebko 17/3, Bradley 17/9
A Bucks legjobb dobói: Mayo 24/12, Ilyasova 17/3, Middleton 13/3

Brooklyn Nets–Toronto Raptors 114–109

A hatodik is kipipálva – nem akárhogyan. A topformába lendülő Nets sorozatban hatodik győzelmét aratta a Toronto ellen, méghozzá újfent remek játékot bemutatva. A Williams-Lopez-Young trió 90 (!!) pontot szerzett 63 százalékos hatékonysággal, ráadásul az irányító 11 gólpasszt, a center pedig 17 lepattanót is mellé tudott tenni – nyilvánvalóan ők uralták a végjátékot is. Az utolsó percben Williams triplája után DeRozan egy nehéz kettessel kiegyenlített, de előbb Young támadópattanójával jutott előnyhöz ismét a Nets, majd DeRozan második próbálkozását már levédekezték és büntetőkkel megnyerték a meccset – most már ideje komolyan venni ezt a Brooklynt...

Némi védekezés hiányzott a Torontónak. Támadásban a vendégek is megvoltak, DeRozan, Lou Williams és Valanciunas is remekelt, az 51 százalékos dobóteljesítmény pedig magáért beszél. Ugyanakkor védekezésben hozzá sem tudtak szólni a Nets triójához, a végjátékban csak DeRozan egy-egyeire építettek és a 16 eladott labda sem segítette elő a győzelmüket – ezzel és a Bulls győzelmével ismét lecsúsztak a keleti negyedik helyre.

A Nets legjobb dobói: D. Williams 31/15, Lopez 30, Young 29
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 27, L. Williams 23/15, Valanciunas 21

Chicago Bulls–Detroit Pistons 88–82

Pau Gasol nyerte meg a Bullsnak. Végig nagyon fizikális volt a mérkőzés és mindkét fél szervezett védekezést mutatott be, így bár a Chicago a második negyedben egyszer állva hagyta a Pistonst, a harmadik etapban visszazárkóztak Jacksonék. A döntő pillanat 83-82-nél, szűk hat másodperccel a vége előtt jött el, amikor Gasol faulttal együtt visszazsákolta Taj Gibson rontott kettesét, a bedobott büntetővel pedig négy pontra hizlalta csapata előnyét – erre nyilvánvalóan nem tudott már válaszolni a Pistons.

Gasol most többet ért, mint Drummond. A spanyol magasember idei 50. dupla dupláját jegyezte 26 ponttal és 10 lepattanóval, miközben a Detroit centere 14 pontja mellé 22 lepattanót és 6 blokkot tudott felmutatni – ugyanakkor a hajrában előbbi meccset nyert, utóbbi kipontozódott. Hiába dobott 40 százalék alatt a Bulls és hiába csak Butlert (illetve a tíz gólpasszt kiosztó Noah-t) lehet kiemelni a hazai csapatból Gasol mellett, a vendégeknél Jackson nyolc eladott labdája jelentőset rontott az egyébként pontosabb dobóformán – összességében a kulcspillanatokban koncentráltabb játékkal győzött a Chicago.

A Bulls legjobb dobói: Gasol 26, Butler 18/3, Mirotic 11
A Pistons legjobb dobói: Jackson 22, Drummond 14, Caldwell-Pope 14/6

Memphis Grizzlies–Oklahoma City Thunder 100–92

Egységben az erő. Bár a statisztikai mutatók nem jellemezték a hazaiak fölényét, mégis a Memphis a mérkőzés döntő részében kontroll alatt tartotta az eredmény alakulását. Hatékonyan dolgozott a Gasol (8/14 mezőnyből, 6 lepattanó, 5 gólpassz, 3 blokk) - Randolph páros a támadó oldalon -előbbi a védőn is-, teljesen belefért a hazaiaknak, hogy hagyták Kantert statisztikákat gyártani, mivel akadt olyan emberük, aki megakasztotta a Thundert hajtó fogaskereket. Amellett, hogy Green a legeredményesebb (7/12 mezőnyből, 2 blokk) hazai játékosként végzett, nagyon jól limitálta Westbrookot, aki csak kereste dobáspontosságát. Jól funkcionált a csapatjáték a Grizzlies-nél, hatan értek el két számjegyű ponttermést annak ellenére, hogy a hárompontosokkal szenvedtek Conley-ék.

Egy negyedes Westbrook. Szokásához híven erősen kezdett a Thunder MVP-várományosa, 12 ponttal nyitott az első negyedben, onnantól viszont már csak mindössze 6 egységet tudott a közösbe tenni – 5/20-as mezőnymutatóval zárt és mind a hét második félidőben eleresztett dobását kihagyta. Tovább növelte a vendégek gondjait, hogy Morrow és Waiters is csak szenvedett a dobásokkal, ellenben Kanter (11/19, 17 lepattanó) kiemelkedett a mezőnyből, mély dupla duplát szállított – viszont csapata kikapott. A végjátékban közel tíz pontos hátrányba kerülő vendég együttes ugyan még megközelítette Adams és Kanter révén az ellenfelet, de az egyenlítés már nem jött össze.

A Grizzlies legjobb dobói: Green 22/6, Gasol 19, Randolph 14
A Thunder legjobb dobói: Kanter 24, Westbrook 18, Singler 13/9, Morrow 13/3

Minnesota Timberwolves–Orlando Magic 84–97

Más dimenzióban játszó center. Két játékos nyerte meg a mérkőzést a vendég alakulatnak, ugyanis rajtuk kívül csak Payton (4/9 mezőnyből, 10 gólpassz) tudta elérni a tíz pontos határt, ám mindhárman dupla duplával zártak. Harris inkább a kinti dobásokkal tűnt ki (4/8 tripla, 12 lepattanó), az igazi show-t viszont Vucsevics (18/25, 17 lepattanó) szolgáltatta: a center karriercsúccsal jelentkezett és a vendég játékosok közül egyedüliként jutott 50 százalékos dobáshatékonyság fölé. Mintha más dimenzióban játszott volna a magasember, nem tudták limitálni a hazaiak, mellyel el is dőlt, hogy a Magic megnyeri a találkozót.

Reménytelen üldözőverseny. Ismét csak nyolc egészséges játékossal vághatott neki a találkozónak a Saunders-legénység, ez a tény alapjaiban redukálta a nullához közel a győzelmi esélyét. Ráadásul hagyták Martinék, hogy a Magic villámrajtot vegyen és tíz ponttal elhúzzon, s innen már a hazaiak erejét jobbára az a munka emésztette fel, hogy üldözzék az ellenfelet. Mivel azonban a triplák lehetőségét teljesen feladták (1/11) és a lepattanócsatát is (30-53) hatalmas különbséggel vesztették el, sansz nélkül bukták el az ütközetet a hazaiak, akik bár a negyedik negyedben feljöttek három pontra, egyszer sem vezettek a mérkőzés alatt.

A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 22, Hamilton 14, Payne 12, Martin 12, Budinger 12/3
A Magic legjobb dobói: Vucsevics 37, Harris 25/12, Payton 10

San Antonio Spurs–Denver Nuggets 123–93

Lenyűgöző támadójáték. Remekül sikerült a bemelegítés a Spurs játékosainak, hazai parkettre illő első negyedet produkáltak Leonardék, mellyel a mérkőzés érdemi kérdéseire megadták a választ. A Spurs 45 pontot termelt az első 12 percben, tette mindezt 79 százalékos mezőny-, és 80 százalékos hárompontos hatékonysággal, mindössze öt ponttal maradtak el a ligarekordtól, ami a nyitó játékrészt illeti. A folytatásban is jól és összehangoltan működött a vendéglátók csapatjátéka, összesen 33 gólpasszt osztottak ki, s még a visszafogott játékpercek ellenére is ponterős egyéni teljesítményeket láthattak a nézők – többek között Green hibátlan (6/6) triplázását. Sorozatban 16. szezonjában hozott legalább 50 győzelmet a San Antonio.

Korán egyértelműsített szerep. A Nuggets számára ezen az estén nem jutott egyéb, mint az asszisztálás a Spurs kiváló játékához. A védő oldalon csak kereste, nyomozta a labdát a Denver, talán csak Gallinarit (8/12 mezőnyből) lehet kiemelni támadás terén a vendégektől. Minden agresszivitást nélkülöztek a Nuggets offenzívái, csupán 11 alkalommal állhattak a büntetővonalra, az olykor bőven harminc pontos különbség pedig jól jelezte, hogy mennyire nem képviselt egy, de még csak hasonló kategóriát sem a két mérkőző fél.

A Spurs legjobb dobói: Green 21/18, Leonard 20/6, Baynes 18
A Nuggets legjobb dobói: Gallinari 20/3, Nelson 14/3, Foye 11/9

Sacramento Kings–New Orleans Pelicans 95–101

Rájátszásra hajt a Pelicans. Davisnek alaposan meggyűlt a baja a dobásokkal a mai estén, szinte alig talált a gyűrűbe (6/17, 10 lepattanó) a magasember, viszont így is dupla duplázott és három csapattárs is akadt, akik nyerő helyzetbe hozták a gárdát. Evans mindössze egyetlen gólpasszal csúszott le a tripla-dupláról (8/15, 12 lepattanó, 9 gólpassz), távolról pedig nagyszerűen dobott a Gordon (4/8) - Pondexter (6/9) páros. A negyedik negyedben Cole és Anderson süllyesztettek el fontos triplákat, amelyekkel megalapozták a Pelicans sikerét, hiába kezdett elkeseredett zárkózásba a Kings. A Thunder mai vereségének köszönhetően élesedik a csata a rájátszásba kerülésért nyugaton.

Cousins ragyogott, a Kings kikapott. A hazaiak példát szolgáltattak arra, hogy miként lehet úgy mérkőzést veszíteni, hogy az kizárólag a gyenge periméter védekezésnek tudható be. Igaz, hogy nagyon sok második esélyt hagyott ellenfelének a Sacramento, mégis nyerhetett volna, ha nem hagyja, hogy közel 50 százalékos pontossággal dobja a Pelicans a triplákat. Cousins lenyűgöző teljesítményt szolgáltatott, ismét tripla-duplázott, videojátékot idéző számokkal (9/22 mezőnyből, 20 lepattanó, 13 gólpassz, 4 blokk), együttesén azonban ő sem tudott segíteni, hiába vezényelt McLemore és Casspi társaságában felzárkózási rohamot a negyedik negyedben.

A Kings legjobb dobói: Cousins 24, McLemore 17/9, Casspi 17
A Pelicans legjobb dobói: Gordon 21/12, Davis 20, Evans 19/3

Los Angeles Lakers–Portland Trail Blazers 77–107

Domináló divízió-győztes. 2009 óta első alkalommal nyerte meg saját csoportját a Portland, mely dominánsan és ellentmondást nem tűrően kezdte a mérkőzést, mindössze 12 pontot engedélyezett a hazaiaknak. Nagyon egyszerűnek tűnt az eredményesség és az előny kiépítésének képlete: a magasemberek gyűjtötték a lepattanókat, a hátvédek pedig sorra váltották pontokra a helyzeteket. McCollum (10/16 mezőnyből) karriercsúccsal zárta az ütközetet, de Lillard és Afflalo sem maradtak le a fiatal játékos mögött. Játszva nyerte a Portland az összecsapást és december óta először nyert meg sorozatban három idegenbeli mérkőzést.

Tedd, amit tenned kell. Megfelelő kisegítő személyzet hiányában egyetlen emberre redukálódott a Lakers támadójátéka, Clarksonra. Nem túlzás azt állítani, hogy az ő játéka miatt érdemes belenézni csapata meccseibe. Nem játszott öncélú kosárlabdát, mégis kitűnt a mezőnyből (12/20 mezőnyből, 7 lepattanó, 5 gólpassz, 2 eladott labda), ő szerezte az első félidőben a Lakers első hat és utolsó nyolc pontját, felismerte, hogy ezen az estén csak ő mentheti meg a gárdát a nagyobb arányú kiütéstől. Negatív adalékként elég megemlíteni, hogy a Lin-Brown duó 3/18-as mezőnymutatót hozott össze, a festékből pedig csupán 28 pontot szerzett a Lakers.

A Lakers legjobb dobói: Clarkson 27/6, Brown 11/3, Johnson 11
A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 27/6, Lillard 20/12, Afflalo 17/9

NBA
ALAPSZAKASZ

Indiana Pacers–Charlotte Hornets 93–74
Washington Wizards–New York Knicks 101–87
Boston Celtics–Milwaukee Bucks 101–110
Brooklyn Nets–Toronto Raptors 114–109
Chicago Bulls–Detroit Pistons 88–82
Memphis Grizzlies–Oklahoma City Thunder 100–92
Minnesota Timberwolves–Orlando Magic 84–97
San Antonio Spurs–Denver Nuggets 123–93
Sacramento Kings–New Orleans Pelicans 95–101
Los Angeles Lakers–Portland Trail Blazers 77–107

A KELETI FŐCSOPORT ÁLLÁSA

1.

Atlanta Hawks 56 19 .747
2.
Cleveland Cavaliers 49 27 .645
3.
Chicago Bulls 46 30 .605
4.
Toronto Raptors 45 31 .592
5.
Washington Wizards 43 33 .566
6.
Milwaukee Bucks 38 38 .500
7.
Brooklyn Nets 35 40 .467
8.
8Miami Heat 34 41 .453
9.
Boston Celtics 34 42 .447
10.
Indiana Pacers 33 43 .434
11.
Charlotte Hornets 32 43 .427
12.
Detroit Pistons 29 47 .382
13.
Orlando Magic 23 53 .303
14.
Philadelphia 76ers 18 58 .237
15.
New York Knicks 14 62 .184

 

A NYUGATI FŐCSOPORT ÁLLÁSA
1.Golden State Warriors 62 13 .827
2.
Houston Rockets 52 24 .684
3.
Memphis Grizzlies 52 24 .684
4.
Portland Trail Blazers 49 26 .653
5.
Los Angeles Clippers 50 26 .658
6.
San Antonio Spurs 50 26 .658
7.
Dallas Mavericks 46 30 .605
8.
Oklahoma City Thunder 42 34 .553
9.
New Orleans Pelicans 41 34 .547
10.
Phoenix Suns 38 38 .500
11.
Utah Jazz 34 41 .453
12.
Denver Nuggets 28 48 .368
13.
Sacramento Kings 26 49 .347
14.
Los Angeles Lakers 20 55 .267
15.
Minnesota Timberwolves 16 60 .211

• A vastag betűs csapatok bejutottak a rájátszásba, a dőlt betűsök már nem juthatnak be.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik