NFL-legek: tizenegy csapat hajt még öt playoffhelyre

Vágólapra másolva!
2024.01.03. 12:20
null
Lamar Jackson a Miami elleni teljesítményével bebiztosíthatta az MVP-címet. A Ravens számára már csak a presztízs a tét a Steelers ellen – vajon játszik-e? (Fotó: Getty Images)
Az NFL alapszakaszának utolsó fordulója előtt öt hely kiadó még a rájátszásban, ezekért tizenegy csapat csatázik majd. Míg néhány klub sorsa a saját kezében van, másoknak nem elég a saját győzelmük a folytatáshoz – az érintett gárdák esetében felsoroljuk, mi kell a playoffhoz. Ezen kívül is történtek érdekességek a tengerentúlon, érdekességek és sztorik az NFL-ből!

 

 

A HÉT RANGADÓJA

A 17. játékhét legjobban várt mérkőzése a Miami Dolphins vendégjátéka volt a Baltimore Ravens otthonában. A találkozó rangadónak indult, de kiütéssel végződött. Lamar Jacksonnak több passzolt TD-je volt (5), mint sikertelen átadása (3), 321 passzolt és 35 futott yardja pedig tökéletes, 158.3-as irányítómutatót jelentett neki. Egyszerűen már az első perctől kezdve minden összejött a hazaiaknak, míg a Dolphins sem védelmi szinten, sem támadásban nem tudta felvenni a ritmust.

A Baltimore 56–19-re kiütötte a Miamit, ezzel a Ravens 2019 után először megnyerte az AFC Északi csoportját. Akkor Lamar Jacksont az alapszakasz legjobb játékosának választották, amire a teljesítményét elnézve idén is megvan minden esélye. Külön pikantériája az eseményeknek, hogy Jackson a nyáron még a klubváltáson gondolkozott, azonban egyik csapat sem érdeklődött iránta elég elkötelezetten, a Baltimore irányítója pedig a pályán mutatta meg, miről maradtak le a csapatok. A Dolphinsnak nemcsak a vereség fájhat, hiszen az AFC Keleti csoport első helye is veszélyben van, ráadásul térdszalagszakadást szenvedett a csapat egyik legjobb védőjátékosa, Bradley Chubb.

A HÉT MEGLEPETÉSE

Az Arizona Cardinals a forduló előtt a liga második legrosszabb mutatójával állt, míg a Philadelphia Eagles az NFC első kiemelésére hajtott. Az első félidőben Jalen Hurts két hatpontost is dobott, valamint Kyler Murray passzát Sydney Brown 99 yardon át vitte vissza a célterületre, míg az Arizona csak két mezőnygólt ért el az első 30 percben.

A 21–6-os félidei Eagles-előny papírforma volt, azonban ami utána jött, arra kevesen számítottak. A Cardinals ugyanis mind a négy második félidei támadásából TD-t szerzett, így Hurtsnek hiába volt harmadik passzolt touchdownja, az utolsó támadásban eladta a labdát, ezzel pedig a Cardinals 35–31-re megnyerte a találkozót. A vereség nem a világ vége, azonban a védelem teljesítménye aggodalomra adhat okot az Eaglesnél. A Philadelphia irányítójának mindenesetre nem szegte kedvét a kínos zakó: „még mindig minden előttünk áll” – utalt Hurts arra, hogy a rájátszásban bármi megtörténhet.

A HÉT VITATÉMÁJA

Botrányba fulladt a Dallas Cowboys–Detroit Lions mérkőzés végjátéka. A Dallas 20–13-ra vezetett nagyjából két perccel a találkozó vége előtt, a védelme azonban konzervatív felfogásban zónázott, így Jared Goff nyomás nélkül passzolhatott. A Detroit remek támadósorozatát touchdownnal zárta le – extraponttal meglett volna az egyenlítés, Dan Campbell vezetőedző viszont a hosszabbítás helyett a győzelmet tűzte ki célnak, így a kétpontossal próbálkozott.

Trükkös játék végén a bal oldali támadófalember Taylor Decker kapta el a labdát, amivel úgy tűnt, a Lions megnyeri a találkozót. A játék végén viszont érkezett a sárga zászló, a játékvezetők pedig hosszas tanácskozás után közölték, hogy Decker nem jelentette be magát jogosult elkapónak, így nem érvényes az elkapás. A következő próbálkozás már nem jött össze, így nyert a Dallas.

Az eset nagy port kavart, mivel kiderült, a bírók tévedtek. A játékvezetők elmondása szerint a 68-as számmal játszó Decker nem jelentette be magát jogosult elkapónak (ezt minden játék előtt külön meg kell tenniük, mert alapesetben szabálytalan, ha nekik passzolnak), ellenben a 70-es Dan Skipper igen, így Decker nem kaphatott labdát, valamint ennek következtében rossz helyen is állt fel, erre ment végül a zászló. Azonban a videófelvételeken is látszik, és a Lions is ezt bizonygatja, hogy Decker odament a főbíróhoz és jelezte, hogy ebben a játékban kivételesen ő is elkaphatja a labdát. Sőt olyan videófelvétel is van, hogy Jared Goff irányító is elküldi a bíróhoz Deckert. Dan Campbell főedző saját elmondása szerint pedig már a meccs előtt konkrétan felhívta a bírók figyelmét erre a játékra, részleteiben elmagyarázva a felállást és a végkimenetelt. A bírói stáb tehát hibázott, de az utolsó fordulóra így is megkapta a Ravens–Steelers meccset, amelynek még lesz tétje.

 

 

PLAYOFFHELYZET, KI HOGYAN JUTHAT A RÁJÁTSZÁSBA? – NFC

A San Francisco főcsoportgyőzelme mellett az biztos, hogy a Detroit nyerte az Északi csoportot, és hogy csak két hely kiadó, ezekért hat csapat küzd több-kevesebb eséllyel. Keleten a Dallas és a Philadelphia is 11–5-tel áll, a Cowboysnak legalább olyan eredmény kell a Washington ellen, mint amit az Eagles elér a Giantsszel szemben. A Rams is biztosan ott lesz a wild card körben. Nézzük a még nem biztos playoffszereplők esélyeit!

A Tampa Bay sorsa a saját kezében van, ha legyőzi a Carolinát, a Déli csoport első helyezettjeként hazai pályán kezdi a rájátszást. Ha ikszel a ligautolsóval, a New Orleans–Atlanta meccs döntetlenjével is csoportelső (a Seattle és a Green Bay veresége esetén Carolina elleni döntetlennel wild card körös lehet csoportmásodikként).

A New Orleans csoportelső lesz, ha legyőzi az Atlantát, miközben a Tampa Bay vereséget szenved. Akkor is bejut a rájátszásba, ha a Buccaneers is nyer, a Saints is nyer, miközben a Seattle és a Green Bay kikap.

Az Atlanta egyetlen esélye, ha legyőzi a New Orleanst, a Carolina pedig győz a Tampa Bay ellen.

A Green Bay győzelemmel biztosan playoffrésztvevő. Ha döntetlent játszana a Chicagóval, akkor is folytatódik az idénye, ha a Seattle és a New Orleans, Tampa Bay páros valamelyike is kikap. A saját eredményétől függetlenül playoffba jut, ha kikap a Minnesota, a Seattle és a Tampa Bay/New Orleans.

A Minnesota helyzete nehezebb, mindenképpen nyernie kell Detroitban a rájátszáshoz, de az is kevés, ha nem kap ki a Green Bay, a Seattle és a Tampa Bay, New Orleans páros valamelyike.

A Seattle sorsa sincs a saját kezében, arizonai győzelme mellett a Green Bay vereségére is szüksége lenne. Ha döntetlent játszana, a Packers mellett a Buccaneers, Saints duó valamelyikének is ki kellene kapnia.

Az NFC többi szereplője esélytelen a playoffra.

HA MOST KEZDŐDNE A RÁJÁTSZÁS
Erőnyerő: San Francisco 49ers (12–4)
Wild card kör:
Dallas Cowboys (11–5)–Green Bay Packers (8–8), Detroit Lions (11–5)–Los Angeles Rams (8–7), Tampa Bay Buccaneers (8–8)–Philadelphia Eagles (11–5)

PLAYOFFHELYZET, KI HOGYAN JUTHAT A RÁJÁTSZÁSBA? – AFC

Már biztos, hogy a Ravens a főcsoportelső, Kansas City nyerte meg a Nyugati csoportot, és a Cleveland lesz az ötödik kiemelt. A Miami playoffhelye is eldőlt, de a Buffalóval még ki-ki meccset játszik a Keleti csoport első helyéért – ez lesz az alapszakasz utolsó mérkőzése. Az Amerikai főcsoportban három kiadó helyért öt csapat hajt.

A Buffalo is bejut, ha legyőzi a Miamit, ez esetben csoportelsőként otthon játszik a wild card körben. Ha kikap, akkor is bejut, kivéve, ha nyer a Pittsburgh és a Jacksonville, valamint döntetlen lesz a Houston–Indianapolis meccs.

A Jacksonville megnyeri a Déli csoportot, ha legyőzi a Tennessee-t. Akkor is wild card körös lesz, ha kikap, miközben a Pittsburgh és a Denver is vereséget szenved, és nem lesz iksz a Houston–Indianapolis meccs.

A Houston rájátszásba jut, ha legyőzi a Coltsot, ha a Jaguars nem nyer, akkor csoportgyőztes is lesz. A döntetlen akkor lehet elég neki, ha a Jaguars és a Steelers is kikap. Vereséggel nem jut be a playoffba.

Az Indianapolis helyzete hasonló, ha nyer, biztos playoffrésztvevő, a Jaguars veresége esetén a döntetlen is elég neki a csoportgyőzelemhez (a döntetlen Jacksonville-győzelem esetén csak akkor elég neki a playoffhoz, ha a Steelers nem nyer). Vereséggel nem jut be a playoffba.

A Pittsburgh akkor jut be a playoffba, ha nyer, miközben kikap a Buffalo vagy a Jacksonville, esetleg döntetlen lesz a Houston–Indianapolis meccs. A Ravens elleni döntetlen akkor lehet elég, ha kikap a Jacksonville és nem születik iksz Houstonban. Még a vereség is beleférhet, ha nyer a Denver és nem születik iksz Houstonban.

Más csapat nem juthat be a playoffba az AFC-ben.

HA MOST KEZDŐDNE A RÁJÁTSZÁS
Erőnyerő:
Baltimore Ravens (13–3)
Wild card kör:
Miami Dolphins (11–5)–Indianapolis Colts (9–7), Kansas City Chiefs (10–6)–Buffalo Bills (10–6), Jacksonville Jaguars (9–7)–Cleveland Browns (11–5)

Nagyon jó formában van a Buffalo, a Miami ellen már a csoportelsőségért játszik (Fotó: Getty Images)
Nagyon jó formában van a Buffalo, a Miami ellen már a csoportelsőségért játszik (Fotó: Getty Images)

A HÉT VÉDŐJE

Rasul Douglas az idényt még a Green Bay Packersnél kezdte meg, majd egy cserét követően Buffalóba került. A Billsnél azóta nyolc mérkőzésen két fumble-t is összeszedett és négy labdaszerzést is bemutatott. Kellett is az elit védőteljesítmény Buffalóban, a szebb napokat látó New England Patriots ugyanis majdnem meglepte a rájátszásért küzdő Billst.

A Pats borzalmasan kezdett, az első hat labdabirtoklásából négyszer is eladta a labdát. A Bills így el is húzott, de a mérkőzést sokáig nem tudták lezárni, Bailey Zappe vezetésével pedig néhány villanással zárkózott a Patriots. Az egyenlítés már nem jött össze, a Patriots irányítója harmadjára is eladta a labdát, így a Bills behúzta a találkozót. A győzelemben nagy szerepe volt Douglasnak, aki ezúttal is két interceptiont szerzett, egyiknél ráadásul egészen a célterületig futott vissza a labdával. A Bills akár még a csoportját is megnyerheti, a rájátszásban pedig bárkinek okozhatnak nehéz perceket.

 

A HÉT ÖRÖME

A draft első választási jogához nagyon szomorú út vezet, hiszen az NFL-ben teljesítményalapú a játékosbörze sorrendje, minél rosszabb idényt teljesít egy csapat, annál kedvezőbb helyzetbe kerül az áprilisi újoncválogatón. A Chicago Bears viszont roppant kedvező helyzetbe került, miután tavaly megkaparintotta a Carolina első körös választási jogát, és a Panthers az idén az elsőként elvitt Bryce Young irányításával is ligautolsó lett, biztosítva a Bears első pickjét. A Chicago jelen állás szerint a 10. helyen is húzhat játékost.

A második választás joga még a levegőben lóg, a Washington, a New England és az Arizona is 4–12-es mérleggel várja az utolsó fordulót.

A HÉT NYILATKOZATA

A San Francisco 49ers 27–10-re legyőzte a Washington Commanderst, és ezzel bebiztosította főcsoportgyőzelmét, míg a fővárosi csapat 4–12-es mérleggel az idény második legrosszabb csapata is lehet. Terry McLaurin, a Commanders elkapója nem titkolta el, mit érzett a két klub játékát látva.

„Nem könnyű elmondani, mit érzek. Mindenki olyan csapathoz akar tartozni, mint a San Francisco – fenntartható, győzelemre esélyes, a legmagasabb szinten csatázó együttes. A Niners szakmai stábja nagyszerű, remek játékosaik vannak, nyilvánvaló, hogy imádnak együtt, egymásért játszani. Mindenkit bevonnak, a védelem szárnyal, élvezik a játékot – mondta McLaurin. – Játszottam már együtt néhányukkal, a tavalyi Pro Bowlon féltucatnyian ott voltak, és a hangulat az egyetemi időszakra emlékeztetett az Ohio State-nél. A siker a kultúrának köszönhető. Remélem, egyszer az NFL-ben én is részese lehetek valami hasonlónak, de egyelőre nem tehetek mást, arra törekszem, hogy a saját lehetőségeimhez mérten a legjobb teljesítményt nyújtsam.”

A HÉT KITEKINTŐJE

Az idén rendezik meg utoljára a négycsapatos rájátszást az egyetemi futball ligában, az NCAA-ben, jövőre már 12 csapat jut be a playoffba, hogy megküzdjön a nemzeti bajnoki címért. A bajnoki elődöntőket hétfőn rendezték meg, a kaliforniai Rose Bowlon az első kiemelt Michigan Wolverines és a 18-szoros bajnok Alabama Crimson Tide mérkőzésének hajrájáig a negyedikként rangsorolt Alabama vezetett, a Michigan kiharcolta a hosszabbítást, amelyben megszerezte a győzelmet. A másik elődöntőben a New Orleans-i Sugar Bowlon a seattle-i Washington Huskies hasonlóan szoros összecsapáson 37–31-re győzte le a Texas Longhornst. A döntőt magyar idő szerint kedd hajnalban játssza az első kiemelt Michigan és a második Washington Houstonban, a finálét itthon az Arena4 közvetíti.

AMERIKAI FUTBALL
NFL, ALAPSZAKASZ
17. FORDULÓ
CSÜTÖRTÖK
Cleveland Browns–New York Jets 37–20

SZOMBAT
Dallas Cowboys–Detroit Lions 20–19

VASÁRNAP
Baltimore Ravens–
Miami Dolphins 56–19
Buffalo Bills–New England Patriots 27–21
Chicago Bears–Atlanta Falcons 37–17
Houston Texans–Tennessee Titans 26–3
Indianapolis Colts–Las Vegas Raiders 23–20
Jacksonville Jaguars–Carolina Panthers 26–0
New York Giants–Los Angeles Rams 25–26
Philadelphia Eagles–Arizona Cardinals 31–35
Tampa Bay Buccaneers–New Orleans Saints 13–23
Washington Commanders–San Francisco 49ers 10–27
Seattle Seahawks–Pittsburgh Steelers 23–30
Denver Broncos–Los Angeles Chargers 16–9
Kansas City Chiefs–Cincinnati Bengals 25–17
Minnesota Vikings–Green Bay Packers 10–33

A 18. (UTOLSÓ) FORDULÓ MŰSORA
Szombat
22.30: Baltimore Ravens–Pittsburgh Steelers (Tv: Arena4)
Vasárnap
2.15:
Indianapolis Colts–Houston Texans (Tv: Arena4)
19.00: Carolina Panthers–Tampa Bay Buccaneers
19.00: Cincinnati Bengals–Cleveland Browns
19.00: Detroit Lions–Minnesota Vikings
19.00: New England Patriots–New York Jets
19.00: New Orleans Saints–Atlanta Falcons
19.00: Tennessee Titans–Jacksonville Jaguars (Tv: Arena4)
22.25: Arizona Cardinals–Seattle Seahawks
22.25: Green Bay Packers–Chicago Bears (Tv: Arena4)
22.25: Las Vegas Raiders–Denver Broncos
22.25: Los Angeles Chargers–Kansas City Chiefs
22.25: New York Giants–Philadelphia Eagles
22.25: San Francisco 49ers–Los Angeles Rams
22.25: Washington Commanders–Dallas Cowboys
Hétfő
2.20:
Miami Dolphins–Buffalo Bills (Tv: Arena4)

A CSOPORTOK ÁLLÁSA
AFC Kelet Gy-V-D % SZ–K
1. Miami Dolphins 11 – 5 – 0 0.688 482–370
2. Buffalo Bills 10 – 6 – 0 0.625 430–297
3. New York Jets 6 – 10 – 0 0.375 251–352
4. New England Patriots 4 – 12 – 0 0.250 230–349
AFC Észak Gy-V-D % SZ–K
1. Baltimore Ravens 13 – 3 – 0 0.813 473–263
2. Cleveland Browns 11 – 5 – 0 0.688 382–331
3. Pittsburgh Steelers 9 – 7 – 0 0.563 287–314
4. Cincinnati Bengals 8 – 8 – 0 0.500 335–370
AFC Dél Gy-V-D % SZ–K
1. Jacksonville Jaguars 9 – 7 – 0 0.563 357–343
2. Indianapolis Colts 9 – 7 – 0 0.563 377–392
2. Houston Texans 9 – 7 – 0 0.563 354–334
4. Tennessee Titans 5 – 11 – 0 0.313 277–347
AFC Nyugat Gy-V-D % SZ–K
1. Kansas City Chiefs 10 – 6 – 0 0.625 358–282
2. Denver Broncos 8 – 8 – 0 0.500 343–386
3. Las Vegas Raiders 7 – 9 – 0 0.438 305–314
4. Los Angeles Chargers 5 – 11 – 0 0.313 334–385
NFC Kelet Gy-V-D % SZ–K
1. Philadelphia Eagles 11 – 5 – 0 0.688 423–391
1. Dallas Cowboys 11 – 5 – 0 0.688 461–305
3. New York Giants 5 – 11 – 0 0.313 239–397
4. Washington Commanders 4 – 12 – 0 0.250 319–480
NFC Észak Gy-V-D % SZ–K
1. Detroit Lions 11 – 5 – 0 0.688 431–375
2. Green Bay Packers 8 – 8 – 0 0.500 366–341
3. Minnesota Vikings 7 – 9 – 0 0.438 324–332
3. Chicago Bears 7 – 9 – 0 0.438 351–362
NFC Dél Gy-V-D % SZ–K
1. Tampa Bay Buccaneers 8 – 8 – 0 0.500 339–325
1. New Orleans Saints 8 – 8 – 0 0.500 354–310
3. Atlanta Falcons 7 – 9 – 0 0.438 304–325
4. Carolina Panthers 2 – 14 – 0 0.125 236–407
NFC Nyugat Gy-V-D % SZ–K
1. San Francisco 49ers 12 – 4 – 0 0.750 471–277
2. Los Angeles Rams 9 – 7 – 0 0.563 383–354
3. Seattle Seahawks 8 – 8 – 0 0.500 343–382
4. Arizona Cardinals 4 – 12 – 0 0.250 307–434
A FŐCSOPORTOK ÁLLÁSA
AFC Gy-V-D % SZ–K
1. Baltimore Ravens 13 – 3 – 0 0.813 473–263
2. Miami Dolphins 11 – 5 – 0 0.688 482–370
3. Kansas City Chiefs 10 – 6 – 0 0.625 358–282
4. Jacksonville Jaguars 9 – 7 – 0 0.563 357–343
5. Cleveland Browns 11 – 5 – 0 0.688 382–331
6. Buffalo Bills 10 – 6 – 0 0.625 430–297
7. Indianapolis Colts 9 – 7 – 0 0.563 377–392
7. Houston Texans 9 – 7 – 0 0.563 354–334
7. Pittsburgh Steelers 9 – 7 – 0 0.563 287–314
10. Denver Broncos 8 – 8 – 0 0.500 343–386
10. Cincinnati Bengals 8 – 8 – 0 0.500 335–370
12. Las Vegas Raiders 7 – 9 – 0 0.438 305–314
13. New York Jets 6 – 10 – 0 0.375 251–352
14. Los Angeles Chargers 5 – 11 – 0 0.313 334–385
14. Tennessee Titans 5 – 11 – 0 0.313 277–347
16. New England Patriots 4 – 12 – 0 0.250 230–349
NFC Gy-V-D % SZ–K
1. San Francisco 49ers 12 – 4 – 0 0.750 471–277
2. Detroit Lions 11 – 5 – 0 0.688 431–375
2. Philadelphia Eagles 11 – 5 – 0 0.688 423–391
4. Tampa Bay Buccaneers 8 – 8 – 0 0.500 339–325
5. Dallas Cowboys 11 – 5 – 0 0.688 461–305
6. Los Angeles Rams 9 – 7 – 0 0.563 383–354
7. Seattle Seahawks 8 – 8 – 0 0.500 343–382
7. New Orleans Saints 8 – 8 – 0 0.500 354–310
7. Green Bay Packers 8 – 8 – 0 0.500 366–341
10. Atlanta Falcons 7 – 9 – 0 0.438 304–325
10. Minnesota Vikings 7 – 9 – 0 0.438 324–332
10. Chicago Bears 7 – 9 – 0 0.438 351–362
13. New York Giants 5 – 11 – 0 0.313 239–397
14. Arizona Cardinals 4 – 12 – 0 0.250 307–434
14. Washington Commanders 4 – 12 – 0 0.250 319–480
16. Carolina Panthers 2 – 14 – 0 0.125 236–407

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik