NFL-legek: Lions–Browns a Super Bowlban? Most vagy soha!

Vágólapra másolva!
2023.12.27. 10:48
Elképesztő módon, az első negyed után sikeres passz nélkül játszva győzte le a Las Vegas a bajnoki címvédő Kansas Cityt, amelynek nagyon össze kell szednie magát, ha vissza akar jutni a Super Bowlba. A Detroit és a Cleveland még sosem szerepelt a nagy meccsen, de mindkét csapat emberemlékezet óta nem látott idényt produkál – ki tudja, meddig jutnak?… Érdekességek és sztorik az NFL-ből.

Az újonc Jahmyr Gibbs ezúttal két touchdownt szerzett a jól működő detroiti támadóegységben (Fotó: Getty Images)
Az újonc Jahmyr Gibbs ezúttal két touchdownt szerzett a jól működő detroiti támadóegységben (Fotó: Getty Images)
Az újonc Jahmyr Gibbs ezúttal két touchdownt szerzett a jól működő detroiti támadóegységben (Fotó: Getty Images)

 

A HÉT LEGFURCSÁBB GYŐZELME

A Las Vegas úgy győzte le óriási meglepetésre 20–14-re a Kansas Cityt, hogy a Raidersnek az első negyedet követően egyetlen sikeres passza sem volt. Aidan O'Connell az első 15 percben 11 passzkísérletéből kilencen el is találta a célpontját, de ezt követően mind a 10 átadása pontatlan volt. Antonio Pierce csapata mégis legyőzte a bajnoki címvédőt 3–7-ről, köszönhetően a védelmének, amely két touchdownt is szerzett, ugyanannyit, amennyit Patrick Mahomeséknak engedett – a különbséget Daniel Carlson két mezőnygólja jelentette.

A legutóbb 2000-ben láttunk hasonlót, akkor a Bengals győzte le 31–21-re úgy a Denvert, hogy az első negyed után nem volt sikeres passza – Corey Dillon viszont futott 278 yardot, amivel megdöntötte Walter Payton 1977-es rekordját. Ezzel azóta csak 4. az örökrangsorban, 2007 óta Adrian Peterson vezet 296-tal.

A HÉT TALPRAÁLLÁSA

George Pickens, a Pittsburgh Steelers elkapója a Cincinnati elleni mérkőzés előtt rengeteg kritikát kapott a sajtótól és a szurkolóktól, miután az Indianapolis elleni vereség során látványosan rosszul játszott – csapattársa, Jaylen Warren célterülethez közeli futása során nemhogy blokkolta volna az ellenfél védőjét, szabályosan el is ugrott előle, így ellenfele megakadályozhatta a Steelers touchdownját. Utána nyilatkozataival önmagát és edzőjét is kellemetlen helyzetbe hozta, sokan azt várták, nem is játszik a Bengals ellen vagy egyáltalán valaha a Steelersben.

Mike Tomlinnak azonban kellő rutinja van az elkapók problémás eseteinek megoldásában, Pickens játszott, és a meccs második játékából 86 yardos touchdownt szerzett. Később volt egy fantasztikus 44 yardos elkapása az oldalvonalnál és egy 66 yardos TD-je is. Nagyon jól megértette magát az idén először kezdő Mason Rudolphfal, akinek vezérletével a Steelers idei legjobb támadójátékát mutatta.

Az első TD

 

A 44 yardos elkapás


A HÉT SZÁMA

A pittsburghi Mason Rudolph és a jetses Trevor Siemian először kezdett ebben az idényben irányítóként, így velük együtt már 59 QB mondhatja el magáról, hogy a 2023–2024-es idényben ezen a poszton kezdett. Közülük tíz újonc, ami a legtöbb 1950 óta. A legtöbb kezdő irányítója a Jetsnek, a Brownsnak és a Vikingsnak volt, náluk négy-négy irányító lépett pályára kezdőként. Az egy idényben kezdő irányítók rekordja 66 az előző idényből, még két hete van rá a ligának, hogy elérje vagy meghaladja ezt a számot.

A HÉT RÉGÓTA VÁRT PILLANATA

A Detroit Lions 30–24-re legyőzte a csoportrivális Vikingsot Minnesotában. A győzelem azért is különleges, mert ennek köszönhetően a Lions 2016 után ismét biztos PO-résztvevő. A detroiti csapat fennállása során először végzett az NFC Északi csoport élén, mivel mikor legutóbb, 30 éve csoportelső volt, akkor még NFC Centralnak hívták.

 

Ezzel a Lions megszakította a leghosszabb aktív csoportgyőzelem-mentes sorozatot az NFL-ben, ami most a Brownsra száll át, a Cleveland ugyanis 1989 óta nem nyerte meg a divíziót. A csoportgyőzelem a Cleveland számára most sem lesz meg, azonban a tíz győzelem is szép és ritka teljesítmény számukra. Az, hogy a Lions és a Browns is legalább tíz győzelemmel zárja az alapszakaszt az pláne nem mindennapi. Eddig az NFL történelmében csak egyszer fordult elő, hetven éve 1953-ban. Igaz, akkor ez a két csapat játszotta a bajnokság döntőjét, épp december 27-én a Detroit 17–16-ra legyőzte a Brownst. Vajon megismétlődik ez a döntő?

A HÉT REKORDJAI

A Philadelphia Eagles a Giants legyőzésével és a Dallas Cowboys vereségével egymeccses előnyre tett szert az NFC East élén. A győzelemből kivette a részét az irányító Jalen Hurts, aki idei 15. futott TD-jét érte el, amivel megdöntötte Cam Newton 2011-es rekordját (14). Soha egyetlen irányítónak nem volt ennyi futott TD-je az NFL-ben.

A korábban említett Browns két játékos kapcsolatára építve zsebelte be a győzelmet a Houston Texans ellen. Az irányító Joe Flacco és az elkapó Amari Cooper hetek óta parádésan játszik. A 38 éves Flacco az első három mérkőzésén 939 yardot passzolt, ami az ötödik legtöbb az NFL történelmében. Mindez nem jöhetett volna létre Amari Cooper nélkül, aki a Texans ellen Cleveland franchise rekordot jelentő 265 yardot szállított. Cooper lett az NFL második olyan elkapója, aki három különböző csapatban is képes volt egy meccsen 200+ yardot termelni (Cowboys és Raiders). Erre eddig csak Terrell Owens volt képes.

A HÉT VESZTESE

A hét szuperrangadóján a két konferencia első kiemelésén álló csapat harcát a Baltimore Ravens nyerte a 49ers ellen. A San Francisco az első kiemelést és az ezzel járó pihenőhetet nem vesztette el, de a csapat irányítója, Brock Purdy távolabb került egy trófeától.


Eddig a 49ers irányítója volt a legnagyobb esélyes az MVP díjra, de a Ravens ellen négyszer is eladta a labdát. Ráadásul a legnagyobb kihívója épp az ellenfél QB-ja, Lamar Jackson volt, aki zseniális mérkőzésen van túl: 35-ből 23 átadása sikeres volt 252 yardért és két TD-ért, emellett még 45 yardot a földön is megtett, ezzel pedig már Jackson a legesélyesebb az MVP címre. Ráadásul a Baltimore nemcsak a rosszul teljesítő csapatokat győzi le, hiszen idén hét olyan győzelme van, ahol legalább 14 ponttal nyert. A győzelmek mindegyike pozitív mérlegű csapat ellen jött össze, pedig eddig soha senkinek nem volt ötnél több ilyenje.

 

Egyre inkább úgy tűnik, új csapatot kell Patrick Mahomes köré építeni Kansas Cityben (Fotó: Getty Images)
Egyre inkább úgy tűnik, új csapatot kell Patrick Mahomes köré építeni Kansas Cityben (Fotó: Getty Images)

 

A HÉT KÉRDÉSE

A Kansas City Chiefs kisebb gödörbe került. Andy Reid csapata az elmúlt nyolc meccséből ötöt elvesztett, legutóbb a Las Vegas Raiders tört borsot a Chiefs orra alá. A csapat kerete amúgysem annyira erős az elmúlt évekhez képest, ugyan Patrick Mahomes személyében van egy elit irányítójuk, míg Reid a csapat agya, de Travis Kelce az egyetlen minőségű elkapó, de a TE is mutatja már az idősödés jeleit. A többi elkapó folyamatosan elejti a felé szálló labdákat, és a futójáték sem működik. A Kansas City fő erőssége most a védelme, a Reid–Mahomes érában viszont sose tűnt ennyire sebezhetőnek a csapat. Ugyan korai lenne még leírni a Mahomesékat, de lehet, hogy leáldozóban van a Chiefs-dinasztia?

PLAYOFFHELYZET – NFC

A Ravenstől vereséget szenvedő San Franciscót utolérte a Detroit és a keleten ismét vezető Philadelphia, de a kaliforniaiak most hétvégén washingtoni győzelmükkel bebiztosíthatják első helyüket (négy vereségükből hármat AFC-csapat ellen szenvedtek el, azaz a fontos konferencián belüli mutatójuk szinte tökéletes). Végre az összes, NFC-s playoffhelyen álló csapat mérlege pozitív, a Tampa Bay a New Orleans elleni hazai sikerével biztossá is teheti a januári folytatást.

HA MOST KEZDŐDNE A RÁJÁTSZÁS
Erőnyerő: San Francisco 49ers (11–4)
Wild card kör:
Detroit Lions (11–4)–Seattle Seahawks (8–7), Philadelphia Eagles (11–4)–Los Angeles Rams (8–7), Tampa Bay Buccaneers (8–7)–Dallas Cowboys (10–5)

PLAYOFFHELYZET – AFC

A Buffalo Bills november végén a 11. helyen állt az AFC rangsorában 6–6-os mérleggel úgy, hogy a Kansas City és a Dallas volt a következő két ellenfele. Josh Allenék mindkettőt legyőzték, majd legutóbb a Chargerst is, így két héttel az alapszakasz vége előtt felugrottak a hatodik helyre, és némi baltimore-i segítséggel (Ravens–Dolphins lesz a 17. fordulóban, a záró játéknapon pedig a Miami vendége lesz a Buffalo) megnyerhetik a Keleti csoport küzdelmeit is. Délen a Jaguars botlott, de így jártak a csoportellenfelei is, így továbbra is hármas holtverseny van a csoport élén, a Jacksonville-hez hasonlóan az Indianapolis és a Houston is 8–7-tel áll – akárcsak a playoffhelyeken kívül rekedt Pittsburgh és Cincinnati.

HA MOST KEZDŐDNE A RÁJÁTSZÁS
Erőnyerő:
Baltimore Ravens (12–3)
Wild card kör:
Miami Dolphins (11–4)–Indianapolis Colts (8–7), Kansas City Chiefs (9–6)–Buffalo Bills (9–6), Jacksonville Jaguars (8–7)–Cleveland Browns (10–5)

NFL, ALAPSZAKASZ
A 16. FORDULÓ EREDMÉNYEI
Csütörtök

Los Angeles Rams
–New Orleans Saints 30–22
Szombat
Pittsburgh Steelers–Cincinnati Bengals 34–11
Los Angeles Chargers–Buffalo Bills 22–24
Vasárnap
Atlanta Falcons–Indianapolis Colts 29–10
Carolina Panthers–Green Bay Packers 30–33
Houston Texans–Cleveland Browns 22–36
Minnesota Vikings–Detroit Lions 24–30
New York Jets–Washington Commanders 30–28
Tennessee Titans–Seattle Seahawks 17–20
Tampa Bay Buccaneers–Jacksonville Jaguars 30–12
Chicago Bears–Arizona Cardinals 27–16
Miami Dolphins–Dallas Cowboys 22–20
Denver Broncos–New England Patriots 23–26
Hétfő este
Kansas City Chiefs–Las Vegas Raiders 14–20
Hétfő éjjel
Philadelphia Eagles–New York Giants 33–25
San Francisco 49ers–Baltimore Ravens 19–33

A 17. FORDULÓ MŰSORA
Péntek
2.15:
Cleveland Browns–New York Jets (Tv: Arena4)
Vasárnap
2:15:
Dallas Cowboys–Detroit Lions (Tv: Arena4)
19:00: Baltimore Ravens–Miami Dolphins (Tv: Arena4)
19:00: Buffalo Bills–New England Patriots
19:00: Chicago Bears–Atlanta Falcons
19:00: Houston Texans–Tennessee Titans
19:00: Indianapolis Colts–Las Vegas Raiders
19:00: Jacksonville Jaguars–Carolina Panthers
19:00: New York Giants–Los Angeles Rams
19:00: Philadelphia Eagles–Arizona Cardinals
19:00: Tampa Bay Buccaneers–New Orleans Saints
19:00: Washington Commanders–San Francisco 49ers
22:05: Seattle Seahawks–Pittsburgh Steelers
22:25: Denver Broncos–Los Angeles Chargers
22:25: Kansas City Chiefs–Cincinnati Bengals
Hétfő
2.20:
Minnesota Vikings–Green Bay Packers (Tv: Arena4)

A CSOPORTOK ÁLLÁSA
AFC Kelet Gy-V-D % SZ–K
1. Miami Dolphins 11 – 4 – 0 0.733 463–314
2. Buffalo Bills 9 – 6 – 0 0.600 403–276
3. New York Jets 6 – 9 – 0 0.400 231–315
4. New England Patriots 4 – 11 – 0 0.267 209–322
AFC Észak Gy-V-D % SZ–K
1. Baltimore Ravens 12 – 3 – 0 0.800 417–244
2. Cleveland Browns 10 – 5 – 0 0.667 345–311
3. Pittsburgh Steelers 8 – 7 – 0 0.533 257–291
4. Cincinnati Bengals 8 – 7 – 0 0.533 318–345
AFC Dél Gy-V-D % SZ–K
1. Jacksonville Jaguars 8 – 7 – 0 0.533 331–343
2. Indianapolis Colts 8 – 7 – 0 0.533 354–372
3. Houston Texans 8 – 7 – 0 0.533 328–331
4. Tennessee Titans 5 – 10 – 0 0.333 274–321
AFC Nyugat Gy-V-D % SZ–K
1. Kansas City Chiefs 9 – 6 – 0 0.600 333–265
2. Las Vegas Raiders 7 – 8 – 0 0.467 285–291
3. Denver Broncos 7 – 8 – 0 0.467 327–377
4. Los Angeles Chargers 5 – 10 – 0 0.333 325–369
NFC Kelet Gy-V-D % SZ–K
1. Philadelphia Eagles 11 – 4 – 0 0.733 392–356
2. Dallas Cowboys 10 – 5 – 0 0.667 441–286
3. New York Giants 5 – 10 – 0 0.333 214–371
4. Washington Commanders 4 – 11 – 0 0.267 309–453
NFC Észak Gy-V-D % SZ–K
1. Detroit Lions 11 – 4 – 0 0.733 412–355
2. Minnesota Vikings 7 – 8 – 0 0.467 314–299
3. Green Bay Packers 7 – 8 – 0 0.467 333–331
4. Chicago Bears 6 – 9 – 0 0.400 314–345
NFC Dél Gy-V-D % SZ–K
1. Tampa Bay Buccaneers 8 – 7 – 0 0.533 326–302
2. Atlanta Falcons 7 – 8 – 0 0.467 287–288
3. New Orleans Saints 7 – 8 – 0 0.467 331–297
4. Carolina Panthers 2 – 13 – 0 0.133 236–381
NFC Nyugat Gy-V-D % SZ–K
1. San Francisco 49ers 11 – 4 – 0 0.733 444–267
2. Los Angeles Rams 8 – 7 – 0 0.533 357–329
3. Seattle Seahawks 8 – 7 – 0 0.533 320–352
4. Arizona Cardinals 3 – 12 – 0 0.200 272–403
A FŐCSOPORTOK ÁLLÁSA
AFC Gy-V-D % SZ–K
1. Baltimore Ravens 12 – 3 – 0 0.800 417–244
2. Miami Dolphins 11 – 4 – 0 0.733 463–314
3. Kansas City Chiefs 9 – 6 – 0 0.600 333–265
4. Jacksonville Jaguars 8 – 7 – 0 0.533 331–343
5. Cleveland Browns 10 – 5 – 0 0.667 345–311
6. Buffalo Bills 9 – 6 – 0 0.600 403–276
7. Indianapolis Colts 8 – 7 – 0 0.533 354–372
7. Houston Texans 8 – 7 – 0 0.533 328–331
7. Pittsburgh Steelers 8 – 7 – 0 0.533 257–291
7. Cincinnati Bengals 8 – 7 – 0 0.533 318–345
11. Las Vegas Raiders 7 – 8 – 0 0.467 285–291
11. Denver Broncos 7 – 8 – 0 0.467 327–377
13. New York Jets 6 – 9 – 0 0.400 231–315
14. Los Angeles Chargers 5 – 10 – 0 0.333 325–369
14. Tennessee Titans 5 – 10 – 0 0.333 274–321
16. New England Patriots 4 – 11 – 0 0.267 209–322
NFC Gy-V-D % SZ–K
1. San Francisco 49ers 11 – 4 – 0 0.733 444–267
1. Detroit Lions 11 – 4 – 0 0.733 412–355
1. Philadelphia Eagles 11 – 4 – 0 0.733 392–356
4. Tampa Bay Buccaneers 8 – 7 – 0 0.533 326–302
5. Dallas Cowboys 10 – 5 – 0 0.667 441–286
6. Seattle Seahawks 8 – 7 – 0 0.533 320–352
6. Los Angeles Rams 8 – 7 – 0 0.533 357–329
8. New Orleans Saints 7 – 8 – 0 0.467 331–297
8. Atlanta Falcons 7 – 8 – 0 0.467 287–288
8. Minnesota Vikings 7 – 8 – 0 0.467 314–299
8. Green Bay Packers 7 – 8 – 0 0.467 333–331
12. Chicago Bears 6 – 9 – 0 0.400 314–345
13. New York Giants 5 – 10 – 0 0.333 214–371
14. Washington Commanders 4 – 11 – 0 0.267 309–453
15. Arizona Cardinals 3 – 12 – 0 0.200 272–403
16. Carolina Panthers 2 – 13 – 0 0.133 236–381
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik