NFL-legek: bejött a Las Vegas-i edzőbuktatás

Vágólapra másolva!
2023.11.08. 11:46
null
A feje tetejére állt a világ Joshua Dobbsszal, de nem illetődött meg, a semmiből érkezve nyert meccset a Minnesotának (Fotó: Getty Images)
C. J. Stroud minden idők legjobb újoncteljesítményét nyújtva vezette győzelemre az NFL-idény egyik legőrültebb meccsén a Houston Texanst a Tampa Bay Buccaneers ellen, míg Joshua Dobbs a másik fordulatos összecsapáson úgy nyerte meg a Minnesotának az Atlanta elleni összecsapást, hogy pár nappal korábban érkezett meg a klubhoz, és egyszer sem edzett együtt a társakkal. Las Vegasban első körben bejött az edzőbuktatás. Sztorik és érdekességek az NFL-ből.

A HÉT BEUGRÁSA

Kirk Cousins az előző fordulóban az egész idényre lesérült. A Vikingsnek két opciója volt: hagyják veszni az évadot, vagy megtesznek mindent, hogy helyettesítsék a kezdőirányítót. A minnesotai csapat végül utóbbi mellett döntött és az Arizona Cardinalstól megszerezte Joshua Dobbsot, aki szerda reggel érkezett meg a Vikingekhez. Három edzésén egyszer sem kapott lehetőséget a kezdőjátékosokkal való gyakorlásra, mert a Minnesota Jaren Hallt próbálta felkészíteni a beugró szerepére. Az idei ötödik körös újonc azonban az első negyedben agyrázkódás miatt elhagyta a pályát, így jöhetett Dobbs.

Ilyenkor általában elég gyatra teljesítményt láthatunk a beugró irányító fémjelezte támadósortól és ezúttal is így kezdődött. Dobbsot a saját célterületén belül földre vitték, így safetyhez és két ponthoz jutott az Atlanta, ezt követően viszont mintha egy másik Dobbsot láttunk volna a pályán. Az egykori Arizona-irányítónak lehetetlen helyzettel kellett megküzdenie: nemhogy a játékokat nem ismerte, de a csapattársai nevét sem tudta, viszont a repülőgép- és űrmérnöki szakon végzett irányító bizonyította eszét és rátermettségét. Dobbs végül 31–28-as győzelemre vezette a Minnesotát úgy, hogy két passzolt, illetve egy futott hatpontossal zárt, emellett megoldott több kritikus negyedik kísérletet és egy sikeres kétperces meccsnyerő támadássorozatot is levezényelt. Ezzel Dobbs lett az NFL történelmének első olyan irányítója, aki két egymást követő mérkőzésen három TD-t szerzett két különböző csapatban, mindezt úgy, hogy a meccs alatt az oldalvonal mellett kapott először labdát a center Garrett Bradburrytől. Egészen hihetetlen.

JOSHUA DOBBS ÉS GARRETT BRADBURRY ELPRÓBÁLTA, MI LESZ A PÁLYÁN

JOSHUA DOBBS LEGJOBB MEGMOZDULÁSAI AZ ATLANTA FALCONS ELLEN

A HÉT NULLÁZÁSA

A Cardinalsnak Dobbs teljesítményét látva duplán fájhat az irányító elengedése. Az Arizonában továbbra is sérült Kyler Murray, így az idei ötödik körös újonc Clayton Tune kezdett a Cleveland Browns legendás védelme ellen. Ez a párosítás pedig nem sült el jól az arizonai csapatnak, ugyanis 27–0-s vereséget szenvedett Clevelandben. Tune-t bedobták a mély vízbe, kicsit kapálódzott, majd elsüllyedt a Browns védelme ellen. A Myles Garrett vezette alakulat hétszer is sackelte Tune-t, emellett három labdát is szerzett és 2007 után először tudta lenullázni az ellenfél támadósorát. Az Arizonát idény elején sokan a liga legrosszabb csapatának várták, és ugyan eleinte felcsillant a remény, de az elmúlt fordulókban a Cardinals védelmi és támadó oldalon egyaránt kilátástalan játékot mutat, így könnyen lehet, hogy az alapszakasz vége után is „meg tudja őrizni” az első választási lehetőséget a 2024-es draftra. A legnagyobb kihívója a szintén egy győzelemmel, de eggyel kevesebb vereséggel álló Carolina Panthers.

A HÉT FORDULATA

Mint arról egy hete beszámoltunk, a Las Vegas Raiders elbocsátotta vezetőedzőjét, Josh McDanielst, de most kiderültek a részletek a szakításról. A FOX Sports szerint McDanielsnél az utolsó csepp a pohárban egy csapatértekezlet volt, amelyen a játékosok egytől egyig elmondták neki a véleményüket, és nem fogták vissza magukat – ahogy átadták egymásnak a szót, egyre kegyetlenebb kritikákat fogalmaztak meg. McDaniels aztán a kollégái segítségét kérte, s a linebackersorért felelős Antonio Pierce olyan monológba kezdett, ami csúnyán visszaütött – a motivációs beszédébe belevonta a 2007-es idény döntőjét, amelyen ő a Giants játékosaként nyert Super Bowlt a McDanielst edzőként alkalmazó Patriots ellen. Ez nagyon rosszul vette ki magát McDanielsnél, aki a játékosok után benne is hatalmasat csalódott, és rájött, teljesen egyedül maradt a klubnál.

Miután Mark Davis tulajdonos tudomást szerzett az öltözői jelenetsorról, elbocsátotta McDanielst (és Dave Ziegler ügyvezetőt), majd Pierce-t nevezte ki megbízott vezetőedzőnek. Pierce az első meccsén éppen korábbi csapata, a Giants ellen irányította a Raiderst, és a Jimmy Garoppolo helyén kezdő Aidan O'Connell irányításával meggyőző, 30–6-os győzelemre vezette együttesét.

Miután a vegasi játékosok kitombolták magukat, Antonio Pierce verte be az utolsó szöget Josh McDaniels koporsójába (Fotó: Getty Images)
Miután a vegasi játékosok kitombolták magukat, Antonio Pierce verte be az utolsó szöget Josh McDaniels koporsójába (Fotó: Getty Images)

A HÉT CSOPORTJA

Nemcsak a Cleveland Browns remekelt az AFC Északi csoportjában. A Pittsburgh Steelers péntek hajnalban 20–16-ra legyőzte az év elején még az AFC Dél megnyerésére hajtó Tennessee Titanst. Vasárnap a Baltimore 37–3-ra lemosta az NFC-ben stabilan rájátszásra esélyes Seattle Seahawkst. A Ravens az elmúlt hetekben annyira dominánsan játszik, hogy sokan már a Super Bowl egyik legnagyobb esélyesének tartják.

Ehhez azonban csoporton belül a Cincinnati Bengalsnak is lesz egy-két szava. Joe Burrow-ék azok után, hogy előző héten az NFC egyik legerősebb csapatának gondolt San Francisco 49erst 31–17-re intézték el, a vasárnap esti rangadón az AFC egyik nagyágyújának számító Buffalo Billst verték meg. Tehát az AFC North mind a négy csapata nyert, ráadásul mindegyik franchise pozitív mérleggel áll, sőt a rájátszás kibővítésének köszönhetően jelen állás szerint a csoport mindegyik tagjának lenne folytatás az alapszakasz után is.

A HÉT SÉRÜLÉSEI

Daniel Jones három mérkőzést hagyott ki nyaksérülés miatt, s ideje volt felépülnie, mert a New York Giants beugró irányítója, Tyrod Taylor bordasérülés miatt sérültlistára került. A Vegas elleni visszatérés rémesen sikerült, Jones térdében ugyanis elszakadt az elülső keresztszalag, ami az idény végét jelenti a Giants QB-ja számára. Taylor sem térhet vissza még, így a csereként nem éppen meggyőző Tommy DeVito jelenleg az első számú opció.

A Vikings által az idény közben a Ramstől megszerzett futó,Cam AkersAchilles-ín-szakadást szenvedett a Falcons ellen, négyéves karrierje során másodszor gyötri ez a sérülés – két esztendeje a jobb, most a bal lábában.

A HÉT RÚGÓJA

Elképesztő meccset játszott egymással a Houston Texans és a Tampa Bay Buccaneers. A Houston az első félidőben és a második elején is tízpontos hátrányban volt, ráadásul elvesztette rúgóját, Ka'imi Fairbairnt, akinek a helyén Dare Ogunbowale lett a vészmegoldás. A Texans a második félidőben három TD-t is szerzett, de egyiknél sem próbálta meg az extra pontot, hanem kétpontosokra ment rá, a háromból csak egyszer sikerrel. A negyedik negyed közepén aztán 30–30-as állásnál elakadt a houstoni akció, és kézenfekvő megoldás volt a mezőnygól – Ogunbowale 29 yardról betalált, nagy örömet szerezve a hazai szurkolótábornak.

Ogunbowale így első futóként szerzett mezőnygólt 1975 (Tony Galbreath) óta. Legutóbb nem rúgóként Wes Welker lőtt mezőnygólt az NFL-ben, még 2004-ben a Miami játékosaként leendő csapata, a New England Patriots ellen.

A HÉT ÚJONCA

Ogunbowale mezőnygóljával 33–30-ra vezetett a Houston, de még messze volt a vége. A csapatok ezzel az állással fordultak az utolsó percre, a Tampa Bay azonban Baker Mayfield vezérletével, Cade Otton elkapott TD-jével 46 másodperccel a vége előtt fordított.

Az elemzők szerint a Buccaneers győzelmi esélye ekkor 92% volt, de ezt a meccset egyszerűen nem veszíthette el a zseniális C. J. Stroud-vezette Texans. A 46 másodperc elég volt ahhoz, hogy végigmeneteljenek a pályán, és Tank Dell elkapásával végül 39–37-re a maguk javára fordítsák a mérkőzést. A meccsen másodszor eredményes Dell előtt Stroud adott TD-passzt Nico Collinsnak, Noah Brownnak és Dalton Schultznak is, az öt touchdown mellett 470 passzolt yarddal zárt, amire még soha egyetlen újonc sem volt képes az NFL-ben. Brown, Schultz és Dell is 100 yard felett zárt.

A HÉT BALEKJA

A Pittsburgh Steelers tavaly 2–6-os mérleggel állt nyolc meccs után, amikor a fegyelmi problémái miatt eladta Chase Claypool elkapót a Chicago Bearsnek egy második körös választási jogért. A Steleers tavaly a hátralévő kilenc találkozóból hetet megnyert, míg a Bears egyetlen sikert sem ünnepelhetett Claypool megszerzése után (aminek következtében végül a második kör első pickje lett a csereérték), és a helyzet az új szezonban sem javult, a Chicago a két idény alatt összesen 13 meccset játszott és vesztett el, míg nála volt az elkapó.

Idén ősszel előjöttek ugyanazok a problémák, amik Pittsburghben jellemezték, így a Bears is túladott rajta, az idényt 5–1-es mérleggel kezdő Miami vette meg, jócskán áron alul, egy hatodik körös cetliért. A Bears a következő három meccséből kettőt megnyert, a Dolphins viszont kettőt elvesztett, legutóbb a Kansas City ellen Frankfurtban. Claypool felé egyszer sem dobták a labdát, de az első játéka során bekerült a neve a jegyzőkönyvbe, ugyanis szabálytalanul állt fel az akció indítása előtt...

HA MOST KEZDŐDNE A RÁJÁTSZÁS

A kilencedik hét végeztével hivatalosan is elérkeztünk az alapszakasz feléhez, így egyre közelebb kerül a rájátszás. Az NFL 2020-ban bővítette 12-ről 14-re a playoffban részt vevő csapatok számát, így az is elképzelhető, hogy az AFC vagy az NFC egyik csoportjának minden tagja túlélje az alapszakaszt.

Ez eddig még nem fordult elő, de az AFC North jó úton jár ahhoz, hogy történelmet írjon, noha a csoporton belüli mérkőzések rontják az esélyeket. Az AFC-ben jelenleg a Chiefsé az első kiemelés és a pihenőhét. A Baltimore Ravens csoporton belül a Cincinnati Bengalst fogadná, a Cleveland Browns pedig a Jacksonville Jaguarshoz látogat. Végül a wild card kör harmadik mérkőzésén a Miami Dolphins a Pittsburgh Steelersszel találkozna.

Az NFC-ben egyik csoport sem ad kettőnél csapatot. A liga legjobb mérlegével rendelkező Philadelphia Eagles mehetne pihenőhétre jelen állás szerint. A wild card körben a Minnesota Vikings detroiti vendégjátéka alkalmával a Nemzeti főcsoportban is lenne egy csoportrangadó. A Seattle Seahawks New Orleansban a Saints ellen mérkőzne meg, míg a forduló rangadója a San Francisco 49ers–Dallas Cowboys mérkőzés lenne.

AMERIKAI FUTBALL
NFL, ALAPSZAKASZ
9. FORDULÓ
PÉNTEK

Pittsburgh Steelers–Tennessee Titans20–16

VASÁRNAP KORA ESTE
Kansas City Chiefs–
Miami Dolphins21–14
Atlanta Falcons–Minnesota Vikings 28–31
Baltimore Ravens–Seattle Seahawks37–3
Cleveland Browns–Arizona Cardinals27–0
Green Bay Packers–
Los Angeles Rams20–3
Houston Texans–Tampa Bay Buccaneers39–37
New England Patriots–Washington Commanders 17–20
New Orleans Saints–Chicago Bears24–17

VASÁRNAP ÉJJEL
Carolina Panthers–Indianapolis Colts 13–27
Las Vegas Raiders–
New York Giants30–6
Philadelphia Eagles–
Dallas Cowboys28–23
Cincinnati Bengals–
Buffalo Bills 24–18

HÉTFŐ
New York Jets–Los Angeles Chargers 6–27

A 10. FORDULÓ MŰSORA
Péntek
2.15:
Chicago Bears–Carolina Panthers (Tv:Arena4)
Vasárnap
15.30:
New England Patriots–Indianapolis Colts (Tv:Arena4)
19.00:Baltimore Ravens–Cleveland Browns
19.00:Cincinnati Bengals–Houston Texans
19.00:Jacksonville Jaguars–San Francisco 49ers (Tv:Arena4)
19.00:Minnesota Vikings–New Orleans Saints
19.00:Pittsburgh Steelers–Green Bay Packers
19.00:Tampa Bay Buccaneers–Tennessee Titans
22.05:Arizona Cardinals–Atlanta Falcons
22.05:Los Angeles Chargers–Detroit Lions (Tv:Arena4)
22.25:Dallas Cowboys–New York Giants
22.25:Seattle Seahawks–Washington Commanders
Hétfő
2.20:
Las Vegas Raiders–New York Jets (Tv:Arena4)
Kedd
2.15: Buffalo Bills–Denver Broncos (Tv:Arena4)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik