Megszakadt az Atlanta sorozata, a Spursé és a GSW-é nem

ADORJÁN ISTVÁN, GOBODICS TAMÁS (KEZDŐ5.HU)ADORJÁN ISTVÁN, GOBODICS TAMÁS (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2015.12.29. 09:55
Sorozatban hat győzelem után kikapott az Atlanta az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, miután Jeff Teague-ék szoros mérkőzésen alulmaradtak Indianában. Phoenixben is megszenvedett a sikerért a Cavs, a Minnesota ellen nem jött könnyen a Spurs-győzelem, a bajnok Golden State viszont a második félidőben szétdobta a Sacramentót. Kemba Walker 38 pontot rámolt be a Lakersnek, az Orlando újfent remek támadójátékkal aratott győzelmet, a Clippers simán nyert Washingtonban, egy extra teljesítménnyel verte meg a Brooklyn a Miamit, a Chicagónak pedig a cseresora hozta a rangadót a Toronto ellen.

Stephen Curry (jobbra) újra kimagaslót nyújtott (Fotó: Reuters – archív)
Stephen Curry (jobbra) újra kimagaslót nyújtott (Fotó: Reuters – archív)
Stephen Curry (jobbra) újra kimagaslót nyújtott (Fotó: Reuters – archív)
Stephen Curry (jobbra) újra kimagaslót nyújtott (Fotó: Reuters – archív)
Stephen Curry (jobbra) újra kimagaslót nyújtott (Fotó: Reuters – archív)

 


Charlotte Hornets–Los Angeles Lakers 108–98

Amikor nincs ellenszer a vezérre. Bár drasztikus előnyre nem tett szert a hazai együttes egy alkalommal sem, Walker (14/25 mezőnyből, 6 lepattanó, 5 gólpassz, 2 blokk) megadta a mérkőzés alaphangját azzal a sebességgel, mellyel az első félidőben játszott. Igaz a hárompontosok egyáltalán nem ültek a Hornets-nél, viszont máshol pótolták Batumék az elmaradó pontokat. A vezető kiléte 21 alkalommal változott, de Walker úgy gondolta, hogy a záró negyedben behúzza a találkozót együttesének és további 18 ponttal terhelte meg a Lakers gyűrűjét. A Hornets 13-1-es mérleget tudhat magáénak, ha ponttermése eléri a 100 egységet.

Győzelem nélküli búcsú. Bryant vereséggel köszönt el a Charlotte együttesétől, mely 1996-ban kiválasztotta a drafton. Az első félidőben 16 pontot dobott a veterán játékos, de hatékonyság terén (5/20 mezőnyből, 3/12 tripla) komoly problémákkal küzdött. Bár rajta kívül öt másik Lakers-játékos ért el két számjegyű pontszámot, a védő oldalon a két legfontosabb feladatot nem tudták végrehajtani a vendégek, ugyanis a festékből 54 pontot kaptak - 44 dobottal szemben -, továbbá Walkert cseppet sem tudták visszafogni.

A Hornets legjobb dobói: Walker 38/9, Zeller 16, Batum 15
A Lakers legjobb dobói: Bryant 20/9, Bass, Nance Jr. 12-12, Young 11/9, Williams, Randle 11/3-11/3

Indiana Pacers–Atlanta Hawks 93–87

A legjobbkor a hullám tetején. A rajtnál kissé beragadtak a hazaiak, így hátrányba kerültek, de hamar jött a fordulat. Az első félidőt 14-2-es rohammal zárta a Pacers és több mint tíz ponttal elhúzott. A folytatásban Ellisék diktálták a tempót, de szorosan tapadt rájuk a Hawks. A negyedik negyedben úgy tudta megtartani előnyét a hazai gárda, hogy csak egyetlen kosár érkezett kezdő játékostól – igaz, az a legfontosabb volt, ugyanis Mahinmi utolsó percen belül elért közelije a győzelmet jelentette a Pacers-nek.

Vége a sorozatnak. A találkozót nagyon jól kezdte a Hawks, de kisvártatva hiba csúszott az addig lendületesen és jól működő gépezetbe. Az eladott labdák sorra gyűltek és a lefújáskor már 22-re rúgott számuk. Bár minden erejükkel azon voltak a vendégek, hogy fordítsanak, úgy nehezen hajthatták volna mindezt végre, hogy a húzóemberek közül csak Millsap (9/17) és Sefolosha (6/8) érte el az 50%-os mezőnymutatót. Az utolsó negyedben Korver három tiszta triplát hibázott el, végül 0/8-cal zárt távolról, s ezek a negatív tényezők azt eredményezték, hogy véget ért a Hawks 6 meccses győzelmi szériája.

A Pacers legjobb dobói: Ellis 26/12, Mahinmi 13, S. Hill, Budinger 10-10
A Hawks legjobb dobói: Millsap 24/6, Teague 18/3, Sefolosha 14

Orlando Magic–New Orleans Pelicans 104–89

Végig az Orlando dominált. Sorozatban negyedik meccsén dobott 50% felett a hazai csapat (54,9%) és az első pillanattól kezdve Oladipóék diktálták a tempót. A Fournier-Vucsevics pick-and-roll parádésan működött, ketten együtt 48 pontot rámoltak be 21/33 dobással, a brutális hatékonyságuk mellett pedig még Harris és Nicholson is tíz pont felett zárt – ráadásul Vucsevics karriercsúcsot jelentő hét gólpasszt osztott ki. A második félidőben már elfogyott a tűzerő a New Orleansból és bár a hazaiak védekezése most kevésbé működött, így is sima győzelmet arattak – november 25-e óta 12-5 a csapat mérlege, ami a legjobb Keleten ez idő alatt.

Csak az egy-egyezés. Bár kiosztottak 23 gólpasszt a vendégek, összességében eléggé az egy-egyekre építettek ezen a mérkőzésen, keveset járt a labda és a dobásokat nem a rendszer szülte – ráadásul most sem Gordontól, sem Ryan Andersontól nem jött az extra. Anthony Davis sem nyújtott kiemelkedőt, ráadásul a harmadik negyed végén ütközött Oladipóval és az öltözőbe kellett mennie – ugyan később visszatért, de pontot már nem szerzett, más pedig nem tudott a gárda élére állni.

A Magic legjobb dobói: Vucsevics 28, Fournier 20/9, Harris 14/3
A Pelicans legjobb dobói: Davis 20, Cole 17/3, Evans 16/6

Washington Wizards–Los Angeles Clippers 91–108

Griffin nélkül is megy. Az erőcsatár hiányában ezúttal Paul Pierce kezdett négyesként, de leginkább Wesley Johnson szerepelt ezen a poszton, míg ötösként vagy Jordan vagy Aldrich volt fent. A vezér természetesen Chris Paul volt, aki 23 ponttal, hét gólpasszal és idei első, valamint második zsákolásával állt csapata élére – mellette azonban illik megemlíteni a padról 21 pontot termelő, 9/12 dobást elsüllyesztő Jamal Crawfordot is. Rájuk és a kemény védekezésre építve már az első negyedet 14 ponttal nyerte a vendégcsapat, a Wizards pedig nem tudta szorossá tenni a találkozót.

Wall most kevés volt. Az irányító újabb 20/10-es (23 pont, 11 gólpassz) meccset szállított, de ezúttal csak 10/23-at dobott mezőnyből és eladott hat labdát, ez pedig most nem fért bele továbbra is tartalékos csapata számára. Ugyan Otto Porter hozta Crawford számait (21 pont, 8 pattanó, 8/12 mezőnyből), rajta kívül mindenkit megfogott a Clippers, a fővárosiak mindenhonnan gyengén dobtak, ráadásul védekezésben is súlytalanok voltak most, főleg a festékben és annak környékén.

A Wizards legjobb dobói: Wall 23/3, Porter 21/9, Gortat 12, Sessions 12
A Clippers legjobb dobói: Paul 23/3, Crawford 21/9, Jordan 15

Miami Heat–Brooklyn Nets 105–111

Ellington volt az X-faktor. Az első félidő teljességgel a Miamiról szólt, a hazaiak 14 ponttal vezettek a nagyszünetben – a vendégek vezetőedzője, Lionel Hollins úgy döntött, hogy a harmadik negyedben Larkin és Ellington, két cserejátékos fog kezdeni. Wayne Ellington ezt óriási meccsel köszönte meg, összességében 26 ponttal és 7/9 triplával jelentkezett, a Nets játékából pedig pontosan ez hiányzott eddig – így 50% feletti triplamutató egészítette ki Lopez és Jack nagy estéjét, nemes egyszerűséggel túldobták a Miamit. Érdekesség, hogy Ellington egyszer már dobott egy meccsen hét triplát -2012-ben, szintén a Heat ellen...

Védekezni sem ártana. Támadásban remekelt a Heat, a 24 pontos, 12 pattanós Chris Bosh 7/8 dobást, közte 5/5 triplát süllyesztett el, jól játszott Wade (24 pont, 6 gólpassz, 7/11 mezőnyből), jól játszott Whiteside (18 pont, 11 pattanó, 5 blokk), de hátul teljesen elfogyott a gárda a második félidőben és kapott 67 pontot. Simán elveszítették tetemes előnyüket és kikaptak úgy, hogy a pontokat továbbra is hozták, egyszerűen keményebb volt a Nets – Wade szerint még nem játszottak elég időt együtt, de van még 52 meccsük arra, hogy igazán nagy csapat legyenek.

A Heat legjobb dobói: Bosh 24/15, Wade 24, Whiteside 18
A Nets legjobb dobói: Lopez 26, Ellington 26/21, Jack 18/3

Chicago Bulls–Toronto Raptors 104–97

Villogtak a Bulls-cserék. Hárman is nagy hatást gyakoroltak a meccsre a Chicago kispadjáról, Bobby Portis 12 ponttal és 9 lepattanóval, Tony Snell 22 ponttal és 4/5 triplával, Aaron Brooks pedig 17 ponttal és 5 gólpasszal járult hozzá a hazai sikerhez – sőt, ők voltak ennek fő letéteményesei. A kezdőcsapatból Derrick Rose és Pau Gasol csipkedte magát leginkább, de a harmadik negyed végén az említett cseresor alakította ki a különbséget, nem véletlen, hogy +9-es, +13-as és +16-os +/- mutatóval zártak.

Lowry, DeRozan és más senki. A Toronto két ásza ezúttal is parádés mérkőzést játszott, ketten együtt 47 pontot, 14 lepattanót és 17 gólpasszt tettek a közösbe – rájuk egyáltalán nem volt válasza a Chicagónak. Melléjük azonban senki nem tudott fellépni, Scola csak a mérkőzés elején volt igazán hasznos, Carroll támadásban nem tudott hozzátenni, a cserejátékosok közül pedig csak a 17 meccs után visszatérő Valanciunasról lehet pozitívan szólni – a center húsz perc alatt kilenc ponttal és négy pattanóval jelentkezett. Ugyan Jimmy Butlert levették a pályáról a vendégek, ez most kevésnek bizonyult, a cseresorok közötti 51-27-es különbséget nem tudták ellensúlyozni Lowry-ék.

A Bulls legjobb dobói: Gasol 22, Snell 22/12, Rose 20/9
A Raptors legjobb dobói: Lowry 28/9, DeRozan 19, Scola 13

Dallas Mavericks–Milwaukee Bucks 103–93

Az utolsó percekben döntötte el a Dallas. Egyik fél sem tudott igazán fölénybe kerülni a találkozó során, bár végig a Mavs vezetett, nagy előnyt nem tudott kialakítani – sőt, 89-89-nél egálban voltak a csapatok. Bő négy perccel a vége előtt aztán Wesley Matthews egymás után két triplát is elsüllyesztett, erre pedig jó két percig nem is tudott válaszolni a Bucks – 97-93-nál Devin Harris döntötte el végleg a mérkőzés sorsát. Zaza Pachulia parádézott volt csapata ellen (17 pont, 8 pattanó és leszedte a pályáról Monroe-t) és bár Nowitzkinek nagyon nem ment (3/15 mezőnyből), a mindössze négy (!) eladott labda és a jó védekezés végül meghozta a sikert a hazaiak számára.

Saját magát verte meg a Milwaukee. A Dallas különösebben nem játszott jól, a lehetőségeivel azonban nem tudott élni a Bucks – Monroe-t megverte egy-egyben Pachulia, Carter-Williams nagyon passzív volt (8 pont, 0 gólpassz), de a legnagyobb problémát az eladott labdákból kapott pontoknál kell keresni, itt 26-0-ra (!) nyert a Mavs. Ezt nem lehetett ellensúlyozni úgy, hogy a fő opciók nem is működtek támadásban és bár ennek ellenére szoros volt a hajrá, ezt főleg a Dallas gyenge büntetőzésének köszönhették – az utolsó másodpercekben egyébként Middletont két technikaival ki is állították.

A Mavericks legjobb dobói: Matthews 22/15, Pachulia 17, Felton 14/3
A Bucks legjobb dobói: Bayless 19/3, Middleton 15, Mayo 13/9

San Antonio Spurs–Minnesota Timberwolves 101–95

18-0. Sorozatban 18. hazai mérkőzését nyerte meg idén a San Antonio, amivel az 1978-as Portland és az 1986-os Houston mérlegét állította be – méghozzá Tim Duncan és nagyrészt Gregg Popovich nélkül. A trénert még az első félidő végén kiállították két technikaival, amikor hevesen reklamált egy elmaradt fújás miatt, Duncan pedig térdfájdalmai miatt nem lépett pályára, igaz, őt Boban Marjanovic tökéletesen pótolta – az újonc óriás 7/7 dobást süllyesztett el 15 perce alatt. Ezzel együtt azért nem jött könnyedén a Spurs-siker, félidőben még a Minnesota vezetett és csak a harmadik negyedben Marjanovic vezérletével tudott fordítani a San Antonio – bár nem játszottak igazán jól a texasiak, a hibátlan hazai mérleg tovább él.

Most közelebb járt a Minnesota. Szűk egy hete nagyon lejátszotta Wigginséket a Spurs, ezúttal viszont végig partiban voltak – ha kicsit jobban büntetőznek (14/24), okozhattak volna meglepetést. Nem így történt, a vonalról és a triplavonalon túlról is gyengén céloztak, Townsnak csak hét mezőnykísérlet jutott és védekezésben is akadtak gondjaik – ugyanakkor például LaMarcus Aldridge-et leszedték a pályáról. A potenciál látszik a Minnesotában, de a 8-8-as rajt óta 3-12 a mérlegük, ami mutatja, hogy rengeteg munka vár még a fiatal társaságra.

A Spurs legjobb dobói: Marjanovic 17, Leonard 17/3, Ginobili 13/9
A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 18, LaVine 15, Towns 10, Garnett 10, Prince 10

Phoenix Suns–Cleveland Cavaliers 97–101

A triplák diadala. Ritkán járt utat választott a győzelem felé vezető úton a Cleveland, a vendégek ugyanis több hárompontost emeltek rá a találkozón, mint duplát. A triplamutató 17/41-es, míg a ketteseké 16/30-as volt náluk, az első félidőben 62%-os pontossággal céloztak mezőnyből. James (4/10 mezőnyből, 7 gólpassz) szolid estét zárt, de nem maradt mérföldkő nélkül, a pontszerzési örökranglistán Alex English-t, a gólpasszokban Marbury-t előzte meg. Irving az utolsó offenzívánál a támadóidő lejártával egy időben süllyesztett el egy triplát, amivel biztosította a vendégek sikerét, akik két vesztes találkozó után nyertek újra.

Egy hiba, és oda a mérkőzés. Azzal együtt, hogy hiányzott a sérült Bledsoe és az eltiltását töltő Markieff Morris és a védekezésben bőven akadt problémájuk a hazaiaknak -különösen az első félidőben- egyszer sem került olyan hátrányba a Suns, hogy reménytelennek tűnt volna fordítás. A festéket egyértelműen uralta a Phoenix (40-26 szerzett pont), de az eladott labdák terén versenyre keltek Knighték az ellenféllel (16-17). A végjátékban Knight hiába dobott fordítást jelentő hárompontost, a kosarat törölték a játékvezetők, mivel Chandler szabálytalan zárására támadóhibát fújtak – a következő Cavs-támadásból pedig triplát kapott a Suns, amivel elúszott a győzelem lehetősége. Elmúlt tíz mérkőzéséből 8. vereségét szenvedte el a Suns, sorozatban az ötödiket.

A Suns legjobb dobói: Warren 23/12, Knight 18/6, Leuer, Tucker 14/6-14/6
A Cavaliers legjobb dobói: Irving 22/6, Smith 17/15, Love 16/9

Utah Jazz–Philadelphia 76ers 95–91

Hayward bedobta, Ish Smith nem. Ugyan az első negyedet 37-23-ra nyerte a Jazz és úgy tűnt, hogy tükörsimán hozza a meccset, innentől váltott a Philly és átvette az irányítást – sőt, a negyedik negyedet már a vendégek kezdhették előnyből egy 29-10-es (!) futás után. Itt azonban már egyik fél sem igazán tudott kosarat dobni, 89-89-nél Noel zsákolt, majd fél perccel a vége előtt Hayward egy nagy triplával fordította meg a találkozót. Erre még lehetett volna válasza Ish Smith-nek, ám hiába verte meg Hoodot és dobhatott közelről teljesen üresen, kimaradt a lehetőség, így a hazaiak két büntetővel bebiztosították győzelmüket.

A festékben uralkodott a Sixers. Okafor ezúttal sem lépett pályára, de a 18 pontos Noel és a gyűrűt folyamatosan támadó Smith (22 pont, 11 gólpassz) vezérletével 52-24-re (!) nyert a Philly a festékből – ezt azonban 36 kiharcolt és 32 bedobott büntetővel ellensúlyozta a Jazz. Hiába volt alapvetően borzalmas a hazaiak támadójátéka (33% mezőnyből, 13 gólpassz), így is kiküzdötték a sikert, de a Sixers esetében már az sem kis szó, hogy szoros mérkőzést játszottak, vezettek és reális esélyük volt a győzelemre...

A Jazz legjobb dobói: Hayward 24/6, Burke 14/6, Hood 13
A 76ers legjobb dobói: Smith 22/3, Holmes 18/3, Noel 18

Golden State Warriors–Sacramento Kings 122–103

A nagy hármas elintézte. Steph Curry pályafutása hatodik tripla-dupláját jegyezte 23 ponttal, 14 lepattanóval (karriercsúcs) és 10 gólpasszal – igaz, szinte a teljes mérkőzés során csendes volt. Volt azonban három perc, a második negyed utolsó három perce, amikor pótolt mindent: ez idő alatt egymaga 17 (!) pontot rámolt be, amivel „beindította" csapatát. A fordulás után a végül 29 egységig jutó Klay Thompson és a 25-öt szóró Draymond Green vezérletével erőlködés nélkül hozta a találkozót a bajnok, amely összesen húsz (!) hárompontost süllyesztett el, így sorozatban 33. hazai alapszakasz-meccsét nyerte meg.

Casspi karriercsúcsa kevés volt. Omri Casspi ihletett napot fogott ki ezúttal, már az első félidőben beszórt hét triplát, végül beállította Mike Bibby csapatrekordját kilenc hármassal – végül 36 pontos karriercsúcsig jutott. A Kings elsősorban rá építve volt meccsben egy félidőn át, végül 40% alá süllyedtek mezőnyből, Cousins 12, Rondo pedig 17 percet töltött csak pályán – a centert ki is állították a harmadik negyed elején. Ebben a játékrészben el is veszítette a meccset a Sacramento, a nagyszünetig dobtak 62 pontot és vezettek is, a záró etapot azonban már 15 pontos hátrányból kezdhették...

A Warriors legjobb dobói: K. Thompson 29/15, Green 25/15, Curry 23/18
A Kings legjobb dobói: Casspi 36/27, Gay 17/6, Collison 13/3

NBA, ALAPSZAKASZ
Golden State Warriors–Sacramento Kings 122–103
Charlotte Hornets–Los Angeles Lakers 108–98
Indiana Pacers–Atlanta Hawks 93–87
Orlando Magic–New Orleans Pelicans 104–89
Washington Wizards–Los Angeles Clippers 91–108
Miami Heat–Brooklyn Nets 105–111
Chicago Bulls–Toronto Raptors 104–97
Dallas Mavericks–Milwaukee Bucks 103–93
San Antonio Spurs–Minnesota Timberwolves 101–95
Phoenix Suns–Cleveland Cavaliers 97–101
Utah Jazz–Philadelphia 76ers 95–91

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik