A Clippers legyőzte a Memphist; Rose remekelt

ADORJÁN ISTVÁN, GOBODICS TAMÁS (KEZDŐ5.HU)ADORJÁN ISTVÁN, GOBODICS TAMÁS (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2015.04.12. 09:17
null
A Memphis nem bírt a Clippersszel (Fotó: Reuters)
A Clippers le tudta győzni a Memphist az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) szombati játéknapján, ezzel már négy nyugati  csapat áll fél meccsen belül az alapszakasz véghajrájában. Derrick Rose villogott és győzelemre vezette a Chicagót, a Jazz nyerni tudott Portlandben, a Toronto túldobta a Miamit, újra szárnyalt a Splash Brothers, a Magic-Knicks pedig negatív NBA-rekordot hozott – íme a részletek!



Orlando Magic–New York Knicks 79–80

Történelmi második negyed. Hihetetlen bakiparádét mutatott be a két csapat a második tizenkét percben, szinte képtelenek voltak a gyűrűbe találni, ennek pedig egy 8-7-es (!) eredmény lett a vége. Ilyen kevés pont még nem született a liga történetében egy játékrész alatt, mióta bevezették a támadóidőt és bár a többi három negyedben nem termeltek rosszul a csapatok, a színvonalat tekintve az idei NBA-szezon talán leggyengébb mérkőzését láthattuk.

Hardaway Jr. triplája döntött. Az utolsó negyedet végül tíz ponttal a Magic nyerte, Oladipo kettese után 77–77 állt az eredményjelzőn fél perccel a vége előtt. Galloway dobása nagyon rosszra sikerült, de a támadópattanó után Hardaway beleugrott egy nagy triplába, a válasz természetesen nem sikerült a hazaiaknak, ellenben egy duplát még jegyeztek (igaz, idő már nem lett volna kilőni a labdát), így egypontos vendégsiker született. Ezzel már nem egyedül a New Yorké a liga legrosszabb mérlege, „utolérte” Fisher csapatát a Minnesota.

A Magic legjobb dobói: Oladipo 21/3, Harris 15/3, Vucsevics 12
A Knicks legjobb dobói: Aldrich 19, Smith 13/3, Hardaway J r. 13/9

Miami Heat–Toronto Raptors 104–107

A büntetők hiányoztak a végén.
Bár Dwyane Wade 30 pontos estéje mellé Dragic is beszórt 22 egységet, sőt, parádés számokat hozott Whiteside (16 pont, 18 lepattanó, 6 blokk) is, mégis leginkább utóbbi hibái okozták a Miami vesztét. A center 4/16-ot dobott a büntetővonalról, a floridaiak pedig összesen 20 egypontost rontottak el – bár a Toronto sem remekelt ebben, így is nagy különbség volt a felek között. A Miami támadójátéka ezzel együtt jól nézett ki és ha Dragic marad, a visszatérő Bosh-sal, McRobertsszel bizakodva várhatják a következő szezont, de az idei rájátszást szinte biztos, hogy otthonról fogják nézni.

Ha nincs center, marad a periméter.
Jonas Valanciunas faultgondok miatt kevesebb mint tíz percet tudott csak pályán tölteni és ma nem igazán érkeztek pontok belső posztokról a vendégek számára – a dobóhátvédek azonban ezt pótolni tudták. DeRozan 24, Lou Williams 29 egységet szórt be és főleg utóbbi szerzett nagy kosarakat – többek között a mérkőzést eldöntő triplát is 31,2 mp-cel a vége előtt. Annak ellenére is kintről nyerte meg a meccset a vendégcsapat, hogy Lowry 3/14-es mezőnymutatóval (0/8 tripla) és 1 gólpasszal zárt, az irányító még nem zökkent vissza a normál kerékvágásba.

A Heat legjobb dobói: Wade 30/3, Dragic 22/9, Whiteside 16
A Raptors legjobb dobói: Williams 29/12, DeRozan 24/3, Lowry 12, Vasquez 12/6

Chicago Bulls–Philadelphia 76ers 114–107


Rose magára talált? Bár a mérkőzés elején a Bulls diktálta a tempót, a nyitó játékrész végén kissé alábbhagyott a hazai lendület – kilenc perc leforgása alatt csupán három kosarat, 7 pontot szereztek a vendéglátók.

Szerencséjükre Rose (8/19 mezőnyből, 6 lepattanó, 8 gólpassz, 3 szerzett labda) elkapta a fonalat, érezte, hogy támadnia kell a gyűrűt, melyet jó hatékonysággal tett, s ami még ennél is fontosabb, eladott labda nélkül zárt. Ő és Gasol vezették a csapatot, de a győzelemhez elengedhetetlen volt Snell, aki a záró etap elején 11 pontot, közte három triplát tett a közösbe.

Továbbra is szorosan egymás mellett áll a Raptors és Bulls, mivel mindketten győztek ezen a játéknapon.Nem adta könnyen a 76ers. Komoly feladat elé állította a hazaiakat a szezon második felében jobban teljesítő Philadelphia. Covingtonék az első két játékrész után egy ponttal vezettek, viszont akadt olyan periódus, amikor már 9 egységnyi előnyben játszhattak. Annak ellenére sem adták fel a küzdelmet a vendégek, hogy Rose és Gasol semlegesítésére nem igazán találták a megoldást. Hiába termeltek viszont hatan két számjegyű pontmennyiséget, az eladott labdákból kapott gyorsindításos kosarak és a kimaradó triplák végül a Bulls felé billentették a mérleg nyelvét.

A Bulls legjobb dobói: Gasol 24, Rose 22/3, Butler 15/3A 76ers legjobb dobói: Covington 22/3, Richardson 19/12, Sampson 18/3

Los Angeles Clippers–Memphis Grizzlies 94–86

Duplán értékes győzelem. Sok segítséget nem kaptak a padról a hazai kezdők, Crawford is inkább csak dobott, mintsem talált, így Paulékon volt a teher, hogy hozzák a meccset. Nem is vallott kudarcot a Rivers-legénység jobbik fele, szoros küzdelem után a harmadik negyedben 11 pontos előnyt építettek ki, majd miután újra felzárkózott a Memphis, egy Paul (6/13 mezőnyből, 14 gólpassz, 2 eladott labda) által vezetett rohammal ismét visszanyomták a vendégeket.

Griffin csak kereste jó dobóformáját (6/21), de Jordan (6/7, 16 lepattanó, 2 blokk) kisegítette, valamint mindketten jól büntetőztek, ami sikert ért számukra. Ha jól hajrázik a Clippers, akkor könnyen megelőzheti a végelszámolásnál mai ellenfelét.

Csőstül jönnek a bajok. A sérüléssel bajlódó Allen és Conley duójához csatlakozott az első negyed végén Marc Gasol, aki kificamította bal bokáját és nem tudta folytatni a játékot. Ezen hátráltató tényezők tükrében, valamint az összesen 18 eladott labda tudatában meglepő, hogy egészen az utolsó öt percig nyílttá tudta tenni a mérkőzést a vendég gárda. A végjátékban bő két perc alatt futott 9–2-es rohamot a Clippers, amivel eldöntötte a győzelem sorsát. Hozzá kell tenni, hogy védekezésben rengeteget dolgozott a Memphis, hiszen 40%-os hatékonyság alatt tartották a hazaiakat, viszont sok energiát emésztett fel a védőmunka. Ezzel a vereséggel a Spurs beérte a Grizzliest és szorosan feljött rájuk a Clippers is.

A Clippers legjobb dobói: Redick 18/6, Griffin 18, Jordan 16
A Grizzlies legjobb dobói: Randolph 21, Green 15/3, Udrih 14

Portland Trail Blazers–Utah Jazz 105–111

Ha eljön Trevor Booker. A már pihentetett Favors és Hayward mellett Burke is kihagyta a back-to-back zárását, de a Jazz hihetetlen elánnál kezdte az összecsapást, az első negyedben a 12 pontig jutó Booker vezetésével 13 egységnyi előnyt építettek ki a vendégek.

A harmadik játékrész kezdetét viszont átaludták, másfél perc alatt 0-10-es etapba futottak bele, de a gárda vezére, a karriercsúcsig jutó Booker (12/15 mezőnyből, 4/4 tripla) már ebben a negyedben elérte a 30-as határt, tartotta a csapatban a lelket. Igaz, Booker nem ment volna sokra a társak segítsége nélkül, a cseréktől 45 pont érkezett, köztük Cotton negyedik negyedben szerzett 11 pontja, Hood pedig a ponterőssége mellett jeleskedett az előkészítésben (8 gólpassz, 1 eladott labda) is. A negyedik negyedben egy 13-0-s roham fordította véglegesen a Jazz javára a mérkőzést.

Rossz előjelek. Annak ellenére Aldridge nélkül állt ki utolsó hazai alapszakasz mérkőzésére a Portland, hogy a magasember MRI eredménye negatív lett. Lillardék egészen a félidőig váratták azzal szurkolóikat, hogy megtalálják a megfelelő támadásbeli ritmust – az irányító (12/22, 5 gólpassz) és McCollum (9/17, 8 lepattanó) révén villámgyorsan egyenlített a hazai együttes, s ettől kezdve jó ideig szorosan egymás mellett haladtak a felek. Sok második esélyt engedett a Jazznek a vendéglátó, 39-48-ra veszítették el a lepattanócsatát a hazaiak, akik nem bírták el a negyedik negyed elején Lillard hiányát.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 28/9, McCollum 26/6, Lopez 21
A Jazz legjobb dobói: Booker 36/12, Hood 21, Evans 12

Golden State Warriors–Minnesota Timberwolves 110–101

Újabb rekorddöntés.
A Splash Brothers okozta a vendégek vesztét, mert bár lassabban pörgette fel magát a megszokottnál a Warriors, a második negyedben már felvették a hazaiak a megfelelő fordulatszámot. Curry (11/21 mezőnyből, 5/11 tripla, 7 gólpassz, 4 szerzett labda) az első félidőben már 20 pontnál járt, Thompson (10/25, 3/9 tripla) pedig a találkozó utolsó négy percében, amikor csapatának a legnagyobb szüksége volt rá, akkor dobott be zsinórban három hárompontost, melyek meghozták a sikert a csapat számára. A lepattanózási fölényt (50-40) Green és Barnes teremtették meg, mindketten masszív dupla-duplát tettek az asztalra. Idei 37. hazai győzelmét könyvelhette el a Golden State, mellyel új franchise-rekordot állított fel.

Erősödő fiatalok. Nagyon jól kezdett támadásban a Minnesota, ezzel azonban alaposan felbőszítette ellenfelét, mely húsz pontot vert rájuk a két középső negyedben. Hiába mutatott viszont az eredményjelző már 19 pontos vendég hátrányt, négy perccel a lefújás előtt egy pontra faragta ezt a T'wolves, ugyanis LaVine (13/21, 6/10 hárompontos, 9 lepattanó) elképesztő üzemmódba kapcsolt, egymaga 19 egységet rámolt be a Warriros gyűrűjébe, Wiggins (7/16, 9 gólpassz) csak tisztes távolból követte őt. Viszont a végjátékban Thompsonra nem talált megoldást a hétemberes rotációval játszó vendég együttes, s bár dicséretre méltó módon helytállt, nem tudta meglepni a hazai alakulatot.

A Warriors legjobb dobói: Curry 34/15, Thompson 23/9, Green - Barnes 13/3-13/3
A Timberwolves legjobb dobói: LaVine 37/18, Wiggins 17/3, Budinger 12/6, Martin, Hamilton 12/3-12/3.

NBA
ALAPSZAKASZ

Orlando Magic–New York Knicks 79–80
Miami Heat–Toronto Raptors 104–107
Chicago Bulls
–Philadelphia 76ers 114–107
Los Angeles Clippers
–Memphis Grizzlies 94–86
Portland Trail Blazers–Utah Jazz 105–111
Golden State Warriors
–Minnesota Timberwolves 110–101

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik