Pau és csapata győzött a Gasolok testvérharcában Los Angelesben

ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2012.01.09. 09:23
null
Jason Thompson (Sacramento Kings) és Glen Davis (battles Orlando Magic, középen) küzd a labdáért<br />(Fotók: Reuters)
Címkék
A vasárnapi játéknapon összesen hat találkozót rendeztek az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban (NBA), amelyek közül kiemelkedett két nyugati rangadó. Az Oklahoma City Thunder–San Antonio Spurs csata végül a vártnál simább hazai győzelmet hozott, míg a Los Angeles Lakers és a Memphis Grizzlies összecsapásán a két stabil rájátszónak jósolt együttes mellett egy patinás testvérharcot is láthattunk a gyűrű alatt.

Oklahoma City Thunder–San Antonio Spurs 108–96

A megbízható csereirányítóját, Eric Maynort az egész szezonra elvesztő OKC-nél nagy volt az ijedtség, de a zöldfülű Reggie Jacksonról nagyon gyorsan kiderült, tökéletesen helyettesítheti a csúnya sérülést összeszedő játékmester, hiszen 11 ponttal és 4 gólpasszal jelentkezett a kispadról érkezve. Azok után, hogy a Spurs Manu Ginóbili nélkül is kemény rangadókat nyert meg a vártnál nagyobb magabiztossággal, most kénytelen volt fejet hajtani a nagyobb lendület és a Thunder előtt. Gary Neal 18 pontjával magasan a texasiak legeredményesebbje tudott lenni, ez pedig sokat elárul arról, mennyi energiát fektetett be a San Antonio ebbe az idegenbeli találkozóba.

Az összkép persze akkor teljes, ha eláruljuk: a szokásosnál lényegesen kevesebbet vállaló, de nagyon precízen és hasznosan produkáló Durant (21 pont, 10 lepattanó, 7 gólpassz) vezetésével korán megugrott a Thunder, a kispadról érkezők remeklésével pedig tartotta is fórját a fiatalabb, lendületesebb hazai gárda. James Hardennek továbbra sincs gyenge estéje ebben a szezonban, ez alkalommal csupán egységnyivel maradt el „Durantula” mögött a házi pontlistán.
A Thunder legjobb dobói: Durant 21, Harden 20, Westrbook 13
A Spurs legjobb dobói: Neal 18, Jefferson, Leonard 13-13

Los Angeles Lakers–Memphis Grizzlies 90–82

Nézzük végül, mire jutott egymással a tavalyi idény legnagyobb pozitív-, illetve negatív csalódását szolgáltató gárda a Staples Centerben. Ha a Portlandnél megállapítottuk, hogy a Rose Garden szinte bevehetetlen, akkor ezt nyugodtan elmondhatjuk a Los Angeles-i komplexumról is, Kobe Bryant és társai zsinórban hatodik hazai fellépésük után is győztesen távoztak a színtérről.

A két Gasol fivér külön csatája pikánsnak ígérkezett, végül Pau támadásban alaposan felülmúlt öccsét, hiszen 13 pontos, 15 lepattanós dupla duplával jelentkezett, Marc pedig összesen 2(!) pontra volt képes 11 lepattanó mellett, ami egy Zach Randolph nélküli Memphisnél borzasztóan kevés.

Tony Allen az egyik olyan védő a ligában, aki bizonyos szinten féken tudja tartani Kobe-t, de Hollywood legfényesebb kosarascsillaga ma 26 pontot szórt, köztük nagyon nehéz, illetve szép kosarakkal, a Lakers gyakorlatilag végig vezetve, de nem fölényesen diadalmaskodott. Ha hozzátesszük, hogy 27(!) eladott labdával sikerült célba érnie a vendéglátóknak, különösen dicséretes teljesítmény ez a masszív Grizzlies ellen.
A Lakers legjobb dobói: Bryant 26, Bynum, Barnes 15-15, P. Gasol, Blake 13-13
A Grizzlies legjobb dobói: Gay 19, Speights 17, Mayo 15

NBA TOP 10 – VASÁRNAP


Washington Wizards–Minnesota Timberwolves 72–93


A feldobás előtt már tudtuk, hogy egy rossz sorozat meg fog szakadni, hiszen a Minnesota már bő hét éve nem nyert a fővárosban mérkőzést, Flip Saunders fiai pedig az egész idei szezonban nyeretlenek. Ezen felül az is érdekes előzmény volt, hogy a Timberwolves eddig összesen egy meccset játszott az idén hazai csarnokán kívül, Washingtonban a második vendégszereplésükön azért így is abszolút őket tekintettük esélyesebbnek. A várakozások be is igazolódtak, a szokás szerint mindig dupla dupláig és minimum 20 pontig jutó Kevin Love vezetésével és a 14(!) gólpasszos karriercsúcsot felállító Ricky Rubio hathatós segítségével a harmadik találkozóját nyerte meg Rick Adelman legénysége a 2011 – 2012-es évadban.
A Wizards legjobb dobói: Booker, Young 14 – 14, Wall, Blatche 10 – 10
A Timberwolves legjobb dobói: Love 20, Williams 14, Ellington, Rubio, Ridnour 13 – 13

Sacramento Kings–Orlando Magic 97–104

A jelenkor kosárlabdájában – főleg az NBA-ben – erősen kihaló félben vannak az igazán nagy testű, ponterős centerek, de ez egy olyan párosítás volt, amelyben a liga legjobb, illetve legígéretesebb ötös posztos játékosa nézett farkasszemet egymással.

A  török Hedo Turkoglu (Orlando) építi a kapcsolatait
A török Hedo Turkoglu (Orlando) építi a kapcsolatait

Dwight Howard és DeMarcus Cousins csatáját érdekes módon nagy fölénnyel nyerte a Kings elképesztően tehetséges, ám igencsak fegyelmezetlen nagyembere, igaz, a vendégek centerének most is gondja akadt a személyi hibákkal, Howard – írd és mondd – 5 pontig és 4 lepattanóig jutott 20 játékperce alatt, így nem véletlen, hogy elég nyögvenyelősre sikeredett az Orlando diadala. A szupersztár helyén Glen Davis első igazán kiemelkedő produkcióját mutatta be új klubja színeiben, 20 pontot szórt, amivel Jason Richardson (22 pont) a második legeredményesebb vendég játékos volt ezen az estén.

A vendéglátók legjobbja, Tyreke Evans alaposan ráijesztett mindenkire a második negyed végén, amikor csúnyán kiment a bokája és láthatóan nagy fájdalmak közepette kellett elhagynia a parkettet. Végül nagy meglepetésre őt is láthattuk a nagyszünet után, sőt, a Kings legjobbja volt a maga 28 pontjával és 8 gólpasszával.

A találkozó utolsó negyedében egyébként szinte támadásonként változott a vezető fél kiléte, de a végjátékban sokat számított, hogy Howard már a pályán lehetett, a vele szemben álló Cousins pedig dupla dupla ide vagy oda, 5 személyi hibával puhábban tudott csak játszani a palánkok alatti darálóban.
A Kings legjobb dobói: Evans 28, Cousins 16, Hickson 14
A Magic legjobb dobói: Richardson 22, Davis 20, Anderson 19

Phoenix Suns–Milwaukee Bucks 109–93

PLUSZ–MÍNUSZ
A nap hőse: Az újonc Reggie Jackson kapja ma ezt a címet, mivel eddig szinte nulla tapasztalattal kellett helyettesítenie a korábbi csereirányítót, Eric Maynort, aki egész évre kidőlt. Ha stabilan hozni fogja azt a 11 pontot és 4 gólpasszt, amit ma sikerült a közösbe tennie, nem gyengül lényegesen a Thunder.
A nap lúzere: A Washington Wizards csapata és edzője, Flip Saunders „megosztva” kapják a napi citromdíjat, teljesen kilátástalanul játszott ma is a fővárosi alakulat, mely tele van tehetségekkel, ráadásul hazai pályán buktak fájóan simán a nem éppen élcsapatnak tekinthető Minnesota ellen.

Steve Nashre nem ismertünk rá pár nappal korábban, annyira gyenge estéi voltak, ám mára újra extra teljesítménnyel rukkolt ki, 10 pontos, 17 gólpasszos produkcióval vezette győzelemre a Sunst, amely ezzel a diadallal már 50 százalékos mérleget tudhat magának a gyenge rajt után.

Az Anderw Bogut személyében legjobb játékosát nélkülöző Bucks továbbra is nyeretlen nyugati túráján, de ez nem meglepő ennyi hiányzóval (Mbah a Moute, Udrih és Dunleavy is sérült az ausztrál center mellett). Tobias Harris 15 egységével a legjobb volt vendég oldalon, Stephen Jackson és Carlos Delfino most is tudásuk alatt teljesítettek, amit meg is érzett a gyengélkedő Milwaukee.

A Suns legjobb dobói: Gortat 18, Frye 16, Brown, Hill 14-14
A Bucks legjobb dobói: Harris 15, Livingston 12, Leuer 11

Portland Trail Blazers–Cleveland Cavaliers 98–78

A Blazers otthon továbbra is legyőzhetetlennek tűnik, a Rose Garden lesz ebben a szezonban a legnehezebben bevehető vár, ezt gyakorlatilag már most nyugodtan ki lehet jelenteni.

Az idei 1/1-es, Kyrie Irving nagyon jól produkált (21 pont, 4 lepattanó, 4 gólpassz), de társa nem igazán akadt, így csak ideig-óráig tudta tartani a lépést a pozitív mutatóval érkező Cavaliers. Gerald Wallace úgy tűnik, hogy egy este észrevehetetlen, a következő estén viszont extra, most az utóbbival folytatódott a sorminta (16 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz, 3 szerzett labda), de nála is eredményesebb volt az Aldridge – Matthews duó.
A Blazers legjobb dobói: Aldridge 28, Matthews 24, Wallace 16, Batum 11
A Cavaliers legjobb dobói: Irving 21, Casspi, Thompson 10-10

NBA
ALAPSZAKASZ, 15. JÁTÉKNAP
Los Angeles Lakers–Memphis Grizzlies 90–82
Phoenix Suns–Milwaukee Bucks 109–93
Sacramento Kings–Orlando Magic 97–104
Oklahoma City Thunder–San Antonio Spurs 108–96
Washington Wizards–Minnesota Timberwolves 72–93
Portland Trail Blazers–Cleveland Cavaliers 98–78
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik