Meglepetés Denverben, tanulságos keleti rangadó Philadelphiában

ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2012.01.10. 08:42
null
Tyrus Thomas (Charlotte) kosárra tör a New York-i Tyson Chandler mellett (Fotó: Reuters)
Címkék
A New York Knicks visszavágott Michael Jordan csapatának, a New Orleans Hornets meglepetéssikert aratott Denverben. A Toronto és a Philadelphia rangadót nyert, igaz, az előbbi „alsóházit", az utóbbi viszont élgárdák köztit – ez történt az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) magyar idő szerint keddre virradóra rendezett játéknapján.

A világ első számú kosárlabda ligájában hat mérkőzést rendeztek magyar idő szerint mára virradóra. Jutott mindenből az ínyencek számára, hiszen Torontóban, New Yorkban és Philadelphiában jó tempójú szoros derbiket játszottak, Chicagóban erődemonstrációt és védekezési bemutatót tartott a Bulls, Denverben pedig hatalmas meglepetésre simán diadalmaskodott az esélytelennek hitt Hornets. Az Atlanta Hawks kezdőötöse pedig 96(!) pontot termelt New Jerseyben a Nets kárára, van miből csemegéznünk tehát ezen a reggelen is, következzen a játéknap összefoglalója!

Philadelphia 76ers–Indiana Pacers 96–86

A Pacers már ott sokat vesztett mai esélyeiből, amikor Danny Granger kidőlt nem sokkal a derbi előtt ételmérgezés miatt. Az ő hiánya nagyon érződött a vendégeken, még akkor is igaz ez, ha a bedobóról tudjuk: nem élete szezonját futja épp.

A vendégek szinte összes hibája kijött ezen a mérkőzésen, ez a Pacers nagyon jó kerettel rendelkezik, de még messze vannak attól, hogy az ebben rejlő lehetőségeket megfelelően ki is aknázzák Frank Vogelék. Ami biztató, hogy David West végre hozott egy dupla duplát (15 pont, 11 lepattanó), a mérkőzés másik nagy hiányzója, George Hill (hátfájdalmak) távollétében viszont a hátvédszekció borzasztó gyengén muzsikált.

Olyan dolog történt a Sixersnél, ami csak nagyon ritkán: Andre Iguodala igazi vezérként lépett elő a masszív csapategységből és 20 pontjával, valamint 9 lepattanójával győzelemre vezette övéit, többek közt a legfontosabb negyedik negyedbeli kosarak értékesítésével.
A Sixers legjobb dobói: Iguodala 20, L. Williams 13, T. Young, Hawes, Holiday 12-12
A Pacers legjobb dobói: Hibbert 12, Da. West 15, Dah. Jones 12

New York Knicks–Charlotte Bobcats 91–87

A Bobcats pár napja alaposan meglepte a Nagy Alma publikumát, hiszen győztesen távozott a világ talán legpatinásabb kosárcsarnokából, a Madison Square Gardenből. Akkor gyakorlatilag semmit sem védekezett Mike D'Antoni legénysége, ám úgy fest, hogy azzal a mérkőzéssel egy időben jókor szólt a vészharang New Yorkban. A Knicks nem vesztett találkozót az ominózus bukás óta, a Charlotte pedig nem nyert, a tendencia pedig most sem változott, noha a 10–0-s vendégroham után volt miben javulniuk a hazaiaknak.

A Knicks kezdősora hasonló estét produkált, mint az Atlantáé, annyi különbséggel, hogy itt volt egy Landry Fields, aki ma sem találta a helyét a kezdők közt, ő csupán 5 ponttal zárt, miközben a Shumpert, Anthony, Stoudemire, Chandler négyesfogat tagjai egyenként jutottak el legalább 16-ig, és összesen 83 pontot szórtak.

A  chicagói Derrick Rose akcióban

(Fotó: Reuters)
A chicagói Derrick Rose akcióban (Fotó: Reuters)

A Corey Maggette nélkül érkező Bobcats a végjátékban még egyszer el tudta hallgattatni a hazai szurkolókat: előbb 82–82-nél egyenlítettek szinte a semmiből, majd pár perc Carmelo Anthony show-t követően DJ Augustin szórt be helyzetből egy triplát 10 szekundummal a végső dudaszó előtt, amivel egy pontra faragta a hátrányt. Ám Anthony higgadt volt a büntetővonalról a taktikai szabálytalanságok után, így a New York célba ért, két hét után újra pozitív mérleget tudhat magáénak.
A Knicks legjobb dobói: Stoudemire 25, Anthony 22, Chandler 20, Shumpert 16
A Bobcats legjobb dobói: Diaw 19, White 15, Henderson 14

Chicago Bulls–Detroit Pistons 92–68

A „bikákat" sosem jó ómen felbőszíteni, most is pórul járt a gyengécske Detroit, mely éppen akkor akadt a Bulls útjába, miután a tavalyi alapszakasz-győztes egy balul sikerült atlantai túráról érkezett haza.

A liga talán legjobb csapatvédekezése (átlagban 69 pontot engednek Tom Thibodeau fiai az ellenfeleknek az United Centerben!) most is kitett magáért, 18 labdaeladásba és 40 százalék alatti mezőnyszázalékba hajszolták bele a vendégeket Luol Dengék. Ronnie Brewer ezúttal is olyan szinten produkált támadásban, hogy eszünkbe sem jutott Richard Hamilton, aki sérülés miatt hiányzott.
A Bulls legjobb dobói: Boozer 23, Rose 22, Brewer 12
A Pistons legjobb dobói: Monroe 14, Knight 13, Gordon, Prince 11–11

New Jersey Nets–Atlanta Hawks 101–106

A vendégeknél a teljes kezdőötös fantasztikus, egyszerre ritkán látható teljesítményt nyújtott. A Teague, Joe Johnson, Radmanovics, Josh Smith, Horford ötösfogat mindegyik tagja elérte a 14 dobott pontot, összesen pedig 96(!) egységnyit termeltek. Marvin Williams sérülése miatt az idén nagyon kellemes meglepetésnek számító Vladimir Radmanovics ezen az estén is legszebb éveire emlékeztetett, mellesleg ő dobta be a végjátékban azokat a büntetőket, melyekkel gyakorlatilag lezárta a meccset Larry Drew alakulata.

A Hawks egyébként korán 10 pont körüli fórt harcolt ki magának, a derbi pedig nagyjából arról szólt, hogy a Nets ezen belül tud-e maradni, vagy sem, Deron Williams bravúros megoldásainak hála a különbség a végjátékban még hízelgőbb lett, erre a támadójátékra legalább már építhet a New Jersey.
A Nets legjobb dobói: Morrow 20, Brooks 19, D. Williams 15
A Hawks legjobb dobói: Jo. Smith 26, Joe Johnson 22, Teague 20, Horford 14, Radmanovics 14 pont

Toronto Raptors–Minnesota Timberwolves 97–87

PLUSZ–MÍNUSZ
A nap hőse: Andrea Bargnani – az egykori draftelső olasz nagyember idén végre elérte azt a teljesítményt, amit vártak tőle újonc korától, egészen mostanáig. Nem csak a 31 dobott pont és a 9 lepattanó, ami miatt kiemeljük a teljesítményét, hanem a fontos pillanatokban való remeklés és a védekezésbeli hatalmas feljavulás, ami igazán prominens játékossá tetették a Raptors kulcsemberét..
A nap lúzere: Kevin Love – a Minnesota all starja ugyan ezen az estén is óriásit melózott a palánk alatt, de annyi hibát vétett (16-ból 3 mezőnydobás, 10-ből 5 büntető), amivel elment csapata számára a meccs Torontóban. Lesz ez még jobb is és nyert már idén mérkőzést is Love a Timberwolvesnak, de most rászolgált a napi citromdíjra a dupladupla-király.

A Michael Beasley nélkül, de újra JJ Bareával a fedélzeten érkező Minnesota Timberwolves eléggé beragadt a rajtnál az első negyedben, de aztán időben kihúzták magukat a pácból Kevin Love-ék, teljesen nyílt volt a derbi, bár rengeteg hiba volt mindkét oldalon.

Hogy mennyire fontos a „momentum" a kosárlabdában, abból most is kaphattunk egy kis ízelítőt: hiába volt ott végig Rick Adelman legénysége a kanadai gárda nyakán, a félidő, illetve a harmadik negyed zárása annyira jól sikerült a hazaiaknak, hogy a záró periódus végén már gyakorlatilag evidens volt, hogy a saját közönség erejével együtt behúzza ezt a szoros találkozót a Raptors.

Egy szó erejéig érdemes kitérnünk a spanyol párharcra is, Jose Calderon – ha csak egy árnyalatnyival is –, de jobb volt a fiatalabb honfitárs-riválisnál, Ricky Rubiónál.
A Raptors legjobb dobói: Bargnani 31, A. Johnson 19, Calderon
A Timberwolves legjobb dobói: Barea 16, Love 13, Williams 13

Denver Nuggets–New Orleans Hornets 81–94

Egy óriási meglepetéssel zárult a mai játéknap a tengerentúli profiligában, hiszen az Eric Gordon és Trevor Ariza nélkül felálló New Orleans simán verte idegenben a Nuggets csapatát. Az első félidőben 54 pontot zúdított a a Landry, Kaman centerpáros vezette Hornets George Karl legénységére, a pocsékul dobó Nuggets nem tudott újítani a fordulás után sem, pedig a mostanában több meccset kihagyó Nené is visszatért a palánk alá.

40.8 százalékkal tüzelt mezőnyből, illetve 34,8 százalékkal talált be triplából a Denver, ez a forma – párosítva a 40–35 arányban elvesztett lepattanó-párharccal – nem érhetett sikert egy olyan New Orleansszel szemben, ahol a három kulcsember (Jack, Landry, Kaman) gyakorlatilag hibátlanul hozta le a találkozót.
A Nuggets legjobb dobói: Gallinari 15, Lawson 15, Fernandez 14
A Hornets legjobb dobói: Landry 21, Kaman 20, Belinelli 19

A JÁTÉKNAP 10 LEGSZEBB JELENETE

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik