Howard a szezon legjobbjával vezette győzelemre az Orlandót

ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2012.01.13. 08:55
null
Dwight Howardot faultolták, ahol érték, de a Magic büntetett a Warriors ellen (Fotó: Action Images – archív)
Címkék
Az észak-amerikai profi kosárlabdaligában (NBA) nem mindennapi eseményeknek lehettünk tanúi az elmúlt játéknapon, hiszen az Orlando Magic centere, Dwight Howard ligatörténeti csúcsot döntött büntetőivel. Memphisben Carmelo Anthony megsérült, a New York Knicks pedig nagyon elcsúszott.

A legutóbbi játéknapon csupán öt mérkőzést rendeztek a tengerentúlon, de panaszra így sem lehet okunk, több változatos és érdekes derbit vívtak a világ első számú kosárlabda-bajnokságában. Volt nagy hátrányból való fordítás és ligarekorddöntés az Orlando, illetve Dwight Howard által, meglepetés és egy újonc nagy estéje a Cleveland és Kyrie Irving főszereplésével, illetve egy rémálomszerű este a New York és Carmelo Anthony szenvedésével. Nézzük sorban a találkozókat!


Golden State Warriors–Orlando Magic 109–117


Ez a mérkőzés abszolút Dwight Howardról szólt, hiába dobott Monta Ellis 30 pontot, illetve hozott össze David Lee 26 pontos, 12 lepattanós dupla duplát. A Golden State sokkal jobban kezdett az első negyedben, majd a második etapban már 13-mal is ment a vendéglátó, ám az egy nappal korábban Portlandben győzedelmeskedő floridaiakról tudtuk, hogy nem fogják feladni. Amikor meglódult a Magic szekere és elkezdtek beesni Andersonék triplái, akkor Mark Jackson úgy gondolta, hogy az lesz a nyerő taktika, ha minden ok nélkül elkezdik már mezőnyben faultolni az egyébként nagyon bizonytalanul büntetőző Howardot. Az egykori zsákolókirály ugyan nem túl jó százalékkal, de rendre pontokkal távozott a vonalról, a Warriors előnye pedig csak fogyott és fogyott. Már az első félidő vége előtt feljött kettőre az Orlando, végül négy egységnyi lett a differencia a nagyszünet előtt.

A fordulás után a tendenciák nem változtak, így Stan Van Gundy legénysége át is vette a vezetést, de az újonc Klay Thompson tripláival tartotta magát a Golden State, sőt, a most is extra Ellis – Lee páros kosaraira alapozva a vezetést is többször visszavették. Howard közben számolatlanul dobhatta a büntetőket, a negyedik negyed elején már beállította Wilt Chamberlain abszolút ligarekordját a 34. kísérletével, majd végül 39 (!)-nél állt meg, amiből 21-et pontra is tudott váltani. A Kwame Brown nélkül kiálló vendéglátók viszont kezdtek elfogyni a sok szabálytalanság miatt, ez pedig abszolút a keletieknek kedvezett.

A megsérülő Jason Richardson nélkülözése és az ellenfél nem éppen közönségszórakoztató, illetve kosárlabda-barát taktikája sem fogott ki a vendégeken, a záró etapban 8 pontot berámoló Von Wafer, illetve a Turkoglu – Redick páros szépen kiegészítette az elképesztő estét produkáló nagyembert. Dwight Howard 45 pontos, 23 lepattanós „dupla” dupla duplát ért el, élet egyik legjobbját nyújtva, hiszen a dobott pontok kategóriájában is beállította eddigi karriercsúcsát, bónuszként 3 gólpassz, 4 szerzett labda és 2 blokk is felkerült a statisztikai lapjára, az idény eddigi legelképesztőbb performanszát láthattuk az Orlando centerétől, akit korábban szóba hoztak a mai riválissal is, hiszen deklaráltan elvágyódik mostani csapatától, mely szerinte megerősítésre szorul.

Nem hatott a Krypto-Nate sem, a hazaiaknál Nate Robinson legutóbbi hőstette után most is egész jól teljesített (14 pont, 5 lepattanó, 3 gólpassz), de Howardra nem volt ellenszer, megérdemelten nyert a floridai gárda, mely szépen lassan odaért a Keleti Konferencia közvetlen élmezőnyébe.

A Warriors legjobb dobói: Ellis 30, Lee 26, N. Robinson, K. Thompson 14-14

A Magic legjobb dobói: D. Howard 45, Turkoglu 20, Redick 13


Memphis Grizzlies–New York Knicks 94–83

Anthony megsérült
Anthony megsérült

Négymeccses győzelmi szériával érkezett Memphisbe a Knicks, minden adott volt tehát, hogy egy rangadó-szintű találkozót vívjanak meg egymással a felek. A Zach Randolph személyében legjobb játékosát nélkülöző Grizzlies centerben félő volt, hogy keveset tud majd felmutatni az Amare Stoudemire, Tyson Chandler kettőssel szemben, ehhez képest összesen 8 pont és 14 lepattanó érkezett a New York-iak két belső játékosától, ráadásul a vendégek még Carmelo Anthonyt is elvesztették sérülés miatt. A védekezésben nagyon kaparó Memphis rendre labdákat szerzett a passzsávokban állva, utána már csak be kellett pöttyintenie a ziccereket Tony Allenéknek, nagyon hamar elúszni látszott a hajó D'Antoni mester legénysége számára.

A kieső pontokat nem tudták pótolni a vendégek, már 20 felett volt a differencia a második félidőben, amikor a még mindig bőven negatív mérleggel álló Memphis takarékra tette ászait és lassított tempóval bekocogott a célba, természetesen győztesként. Rudy Gay robbantott ezen az estén, 26 pontot szórt, de mellette nagy dicséret illeti Marc Gasolt is, aki 10 pontos, 12 lepattanós dupla duplát ért el. A Grizzlies 48 – 41-re verte a lepattanó-harcban a keletieket, valóban rémálom volt ez a vendégeknek, amit minél hamarabb el kell felejteni, ha vissza akarnak térni a győzelmi ösvényre.

A Grizzlies legjobb dobói: Gay 26, Mayo 18, T. Allen 12

A Knicks legjobb dobói: Anthony, B. Walker 14-14, Shumpert 11


Atlanta Hawks–Charlotte Bobcats 111–81


Ahhoz képest, hogy a hazaiaknál hiányzott sérülés miatt az Al Horford, Tracy McGrady, Marvin Williams, Kirk Hinrich négyes, ijesztően sima diadalt aratott a Hawks az idegenben borzasztóan gyengén muzsikáló Charlotte ellen. Az első két negyed nem a védekezésről szólt, de a fordulás után így is teljesen elfogyott a 21 pontos karriercsúccsal jelentkező Byron Mullens vezette Bobcats, igaz Maggette személyében nekik is volt neves távol maradójuk. Sokan okoztak ma is csalódást a vendégeknél, Boris Diaw 0 pontja, valamint a két nagyreményű újonc, Kemba Walker és Bismack Biyombo együttesen szerzett 8 egysége is elgondolkodtató – főleg, hogy nem az első eset, amikor a két lottery-választott kritikán alul produkál.

Az Atlantánál Josh Smith és a centerben kezdőbe került Zaza Pachulia gyönyörűen pótolták a kieső Al Horford pontjait és lepattanóit, hiszen a bedobó 30-at szórt, ami mellett 13 lecsorgó labdát kaparintott meg, a grúz nagyember pedig az Eb-n mutatott formájára emlékeztetett és 10 pont, 10 lepattanós dupla dupla állt a neve mellett a lefújás után. Mindkettejüknek ez volt az idei legjobb produkciója, de mellettük többen is villogtak, például Joe Johnson 23 pontig jutott, amit 7 lepattanóval és 8 gólpasszal spékelt meg, Jeff Teague pedig néhány gyengébb este után már újra jó formában – 16 egységnyit tett a közösbe, kisember létére 6 lepattanót hozott el, valamint 7 alkalommal hozta kihagyhatatlan helyzetbe a társait.

A Hawks legjobb dobói: Jo. Smith 30, Jo. Johnson 23, Teague 16

A Bobcats legjobb dobói: Mullens 21, Henderson 16, T. Thomas 9

PLUSZ–MÍNUSZ
A nap hőse: Dwight Howard igazi emberfeletti teljesítményt nyújtva vezette sikerre övéit, ráadásul kétszámjegyű hátrányból és idegenben tette mindezt. A 39 büntetőkísérlet abszolút NBA-csúcs, a 45 pontos, 23 lepattanós dupla dupla pedig a legjobb egyéni produkció idén az egész ligában.
A nap lúzere: a Golden State Warriors esetében eszünkbe jut a mondás, mely szerint „aki másnak gödröt ás, maga esik bele”. A gödör Dwight Howardnak készült, végül a 13 pontos fórból bukó Warriors esett bele. Arról nem is beszélve, hogy Mark Jackson és tanítványai nézhetetlenné tették az est egyik legérdekesebb összecsapását.

Milwaukee Bucks–Detroit Pistons 102–93

A fiatal Greg Monroe – Brandon Knight páros óriási estéje ellenére rajt-cél győzelmet tudott aratni a kulcsemberek közül már csak a Dunleavy – Udrih duót nélkülöző Bucks a Pistons ellen. Az újonc Leuer némi meglepetésre kezdőbe került a hazaiaknál, ha már ilyen lehetőséget kapott, akkor rögtön a Milwaukee egyik legjobbja lett, 16 pontja, 6 lepattanója, 5 gólpassza és 2 blokkja figyelemreméltó. Rajta kívül két jó és két extra performansz érkezett még a Bucks első sorától, hiszen Bogut és Delfino hozták a megszokott hasznos teljesítményt, Stephen Jackson pedig nem lassít a tegnap 34 pontos idénycsúcs után, most 25-öt szórt. A legeredményesebb az a Brandon Jennings lett, akinek a játéka erre az évadra nagyon letisztult és kategóriákkal minőségibb irányítónak számít, mint bármikor korábban. Ez alkalommal viszont ponterősségével tűnt ki, 27 egységével a legeredményesebb lett csapatában.

A Bucks legjobb dobói: Jennings 27, S. Jackson 25, Leuer 15

A Pistons legjobb dobói: Monroe 32, Knight 20, Prince 13


Phoenix Suns–Cleveland Cavaliers 90–101

Két éppen negatív mérleggel érkező csapat vívott meg egymással Arizonában, ahol azért a szépen lassan lendületbe jövő hazaiakat tekinthettük esélyesebbnek a feldobás előtt. A visszatérő Michael Redd három triplájának köszönhetően és az újonc Markieff Morris újabb remeklésével másfél negyeden keresztül úgy tűnt, hogy érvényesül a papírforma, ám amikor 8 ponttal ment a Suns, jött az 1/1-es Kyrie Irving és kezébe vette saját csapata és a mérkőzés sorsát. Az újonc zseni 12 pontot szórt egyhuzamban és egy olyan, a második félidő első etapjába is átnyúló futást vezetett, melynek végén már a vendégek voltak 8-as fórban.

A Phoenix már nem tudott újítani, de legalább egy emlékezetes momentum akadt mára is, Steve Nash megszerezte karrierje 16 000. pontját az NBA-ben. A 16 pontos, 15 gólpasszos dupla dupla klasszisteljesítmény, de megint nem akadt igazi vezér a hazaiaknál, amikor igazán szorult a hurok, Nash pedig hiába irányított olyan játékosokat, akik nem merték magukra vállalni a felelősséget, amikor azt a leginkább meg kellett volna tenni. Irving 26 pontos karriercsúcsa dicséretes, talán ez volt az első olyan performansza rövidke profi pályafutása alatt, ami valóban minden vele támasztott elvárásnak megfelelt. Ma este társa is akadt, a veterán Jamison 23-at szórt, Varejao pedig 8 pontja mellett 17 lepattanót szedett le, illetve fantasztikusan nagyot alakított védekezésben.

A Suns legjobb dobói: Nash 16, Gortat 14, Mark. Morris 13

A Cavaliers legjobb dobói: Irving 26, Jamison 23, Gibson 10

A JÁTÉKNAP TÍZ LEGSZEBB JELENETE

NBA
ALAPSZAKASZ, 19. JÁTÉKNAP
Atlanta Hawks–Charlotte Bobcats 111–81
Milwaukee Bucks–Detroit Pistons 102–93
Memphis Grizzlies–New York Knicks 94–83
Phoenix Suns–Cleveland Cavaliers 90–101
Golden State Warriors–Orlando Magic 109–117
NBA, AZ ÁLLÁS
KONFERENCIÁK ÁLLÁSA M Gy V % Div. Konf. U10 Sor.
Keleti főcsoport
1. Chicago 12 10 2 83.3 2–0 5–1 9–1 Ny3
2. Orlando 11 8 3 72.7 2–0 4–2 8–2 Ny3
3. Miami 11 8 3 72.7 3–1 6–1 7–3 V2
4. Philadelphia 10 7 3 70.0 1–1 3–1 7–3 V1
5. Indiana 10 7 3 70.0 2–1 7–3 7–3 Ny1
6. Atlanta 12 8 4 66.7 4–1 8–3 6–4 Ny1
7. New York 11 6 5 54.5 2–1 5–2 5–5 V1
8. Cleveland 10 5 5 50.0 1–1 3–3 5–5 Ny1
9. Boston 9 4 5 44.4 1–1 4–3 4–5 V2
10. Milwaukee 10 4 6 40.0 1–0 2–1 4–6 Ny2
11. Toronto 11 4 7 36.4 1–2 3–5 3–7 V2
12. Detroit 11 2 9 18.2 1–5 2–8 2–8 V6
13. Charlotte 11 2 9 18.2 0–5 2–8 1–9 V5
14. New Jersey 11 2 9 18.2 1–1 2–8 1–9 V3
15. Washington 10 1 9 10.0 0–2 1–8 1–9 V1
Nyugati főcsoport
1. Oklahoma City 12 10 2 83.3 1–1 9–2 8–2 Ny5
2. Portland 10 7 3 70.0 2–0 5–2 7–3 V1
3. LA Lakers 12 8 4 66.7 2–1 7–3 8–2 Ny4
4. San Antonio 11 7 4 63.6 3–1 7–3 6–4 Ny1
5. Denver 11 7 4 63.6 1–1 5–4 6–4 Ny1
6. LA Clippers 8 5 3 62.5 1–0 3–2 5–3 Ny1
7. Utah 10 6 4 60.0 0–1 3–4 6–4 V1
8. Dallas 11 6 5 54.5 1–1 3–4 6–4 Ny3
9. Phoenix 10 4 6 40.0 1–1 3–4 4–6 V2
10. Memphis 10 4 6 40.0 1–1 3–5 4–6 Ny1
11. Sacramento 11 4 7 36.4 1–0 2–3 3–7 Ny1
12. Minnesota 10 3 7 30.0 0–1 2–2 3–7 V2
13. New Orleans 10 3 7 30.0 0–1 2–6 3–7 V1
14. Houston 10 3 7 30.0 1–2 1–6 3–7 V1
15. Golden State 10 3 7 30.0 0–3 0–5 3–7 V1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik