A Clippers nyerte meg a Miami elleni szuperrangadót

ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2012.01.12. 10:52
null
Ez Blake Griffinnek (balra) fájt, a Clippers–Heat meccs végeredménye viszont Dwyane Wade-nek (Fotó: Reuters)
Címkék
Los Angelesben, Salt Lake Cityben és San Antonióban is hosszabbítást játszottak az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) legutóbbi játéknapján. Chicagóban új hős született, a harmadik számú irányító fantasztikus karriercsúcsokkal vezette sikerre a Derrick Rose nélkül kiálló Bullst.

Az észak-amerikai profi kosárlabdaligában az egyik leghosszabb játéknapot bonyolították le csütörtökre virradóra. Nem elsősorban a 11 lejátszott mérkőzés, hanem inkább a három hosszabbítással végződő találkozó miatt tartott a szokásosnál tovább az esti program az NBA-ben. A sok izgalmas derbi mellett nagyon érdekes egyéni produkciókat is láthattunk, továbbá megrendezték azt a találkozót, amelyet eddig talán a legjobban vártak Amerikában. Nézzük, hogy alakultak az egyes összecsapások!


Los Angeles Clippers–Miami Heat 95–89 – hosszabbítás után

A Miami tegnap nagyon kemény hosszabbításos csatát bukott el Oaklandben a Golden State Warriors vendégeként, ma pedig lényegesen nagyobb és nemesebb feladat várt LeBron Jamesre és társaira, ugyanis a Chris Paul, Blake Griffin, Chauncey Billups, Caron Butler négyes fogat vezette Clippers küzdött meg a keleti éllovassal. A floridaiak magabiztosan kezdtek, LeBron James szórta a pontokat, a túloldalon pedig nem mindig érkezett válasz a kétszeres alapszakasz-MVP megoldásaira. A félidőben öttel vezetett a Heat, viszont a fordulás után megrázta magát az idei legjobbját nyújtó Chris Paul (27 pont, hat lepattanó, 11 gólpassz), és magasabb sebességi fokozatba kapcsolt a Los Angeles-i alakulat. Az utolsó negyedben nagyon ideges hangulatban kosaraztak a felek, ez inkább a vendégeket sújtotta, ugyanis érthetetlenül rosszul büntetőztek Jamesék. Az első negyed végétől a harmadik etap hajrájáig pontot nem szerző egykori Cleveland-játékos 17-ből kilenc sikeres büntetővel zárt, a rendes játékidő vége előtt öt szekundummal is ő hibázta el azt a kísérletet, ami miatt hosszabbításba torkollott a rangadó.

A negyedik negyed utolsó hét és fél percében nem szerzett mezőnykosarat a Miami, majd az extra percekben tízből csupán egy alkalommal találtak be a Heat játékosai, így a Paul, valamint a 20-20 pontos Griffin és Butler húzta hazaiak célba értek, és eddigi legnagyobb győzelmüket aratták. A találkozó érdekessége, hogy az utolsó támadások egyikénél, amikor taktikai szabálytalanságok árán még lehetett volna sanszuk a vendégeknek, hiába ütöttek oda az ellenfélnek Chalmersék, a játékvezetői síp rendre néma maradt, ezt pedig Spoelstra mester annyira nehezményezte, hogy őt végül kiállították. 24 órán belül másodszor bukott el idegenben hosszabbítás után a Miami.

A Clippers legjobb dobói: Paul 27, Griffin 20, C. Butler 20
A Heat legjobb dobói: L. James 23, Chalmers 18, Wade 17


San Antonio Spurs–Houston Rockets 101–95 – hosszabbítás után

Volt miért visszavágniuk Parkeréknek, hiszen a Spurs alapos verést kapott a texasi rangadón két hete Houstonban. A hazai pályán még veretlen, ugyanakkor idegenben nyeretlen Popovich-alakulat Manu Ginóbili nélkül is mindenki ellen esélyes saját pályáján, de most a 22 pontos Kyle Lowry vezette Rockets nem ijedt meg, szépen tartotta magát a vendégalakulat. Tim Duncannek tíz pont hiányzott a feldobás előtt, hogy megelőzze az örökpontlistán Larry Birdöt, s ezzel ő birtokolja a 27. pozíciót. Ez a mutatvány sikerült a Spurs élő legendájának, aki 17 pontos, 11 lepattanós dupla duplával jelezte, szeretne még feljebb kúszni az említett rangsorban.

A fordulatos derbin alig volt hátra egy perc a rendes játékidőből, amikor Lowry egy hatalmas triplával látótávolságon belülre hozta az addig öt ponttal hátrébb tartó Houstont, majd az egykoron a San Antonio által draftolt Scola értékesítette az egyenlítő duplát. Ezután Danny Green nem tudta bedobni a győztes kosarat, így jöhetett a ráadás! Ebben a magas szerkezettel kezdő hazaiak már abszolút uralták az utolsó minutum történéseit, miután Richard Jefferson hárompontosával magukhoz ragadták a vezetést. A derbit stílszerűen Duncan találata döntötte el végérvényesen, nagy diadalt aratott a Spurs.

A Spurs legjobb dobói:
T. Parker 28, Duncan 17, Leonard 11
A Rockets legjobb dobói: Lowry 22, Kev. Martin 18, Patterson 10

Utah Jazz–Los Angeles Lakers 87–90 – hosszabbítás után

Kobe Bryant a tegnapi 48-as perfomansz után most „csak" 40-et szórt a Jazz ellen, de ez talán még nehezebb mutatvány volt, mint az idénycsúcs. Raja Bell már rengetegszer próbálta megkeseríteni a Lakers ikonjának életét, ma részsikert ugyan aratott, hiszen a rendes játékidő végén nem tudta bedobni a győztes kosarat Bryant, de a „háborút” elvesztette, miután a ráadásban kipontozódott. A másik oldalon Paul Millsap volt, aki tartotta a lelket a hazai pályán eddig veretlen vendéglátóban, 29 pontja szintén egyéni idényrekord, ő értékesítette azt a kettest, amivel egyenlített a 48. percben a Utah. A túlórában négy ponttal vezetett a Jazz, ám Kobe bevezette a győzelem kapujába övéit, majd Andrew Bynum bezárta ezt a kaput a hazaiak előtt, ugyanis pillanatokkal a végső dudaszó előtt blokkolta Al Jefferson ziccerét. A Lakers tehát az első gárda, amelynek az idén sikerült bevennie az EnergySolutions Arénát.

A Jazz legjobb dobói:
Millsap 29, J. Howard 18, A. Jefferson 11
A Lakers legjobb dobói: Bryant 40, P. Gasol 14, A. Bynum 12


Boston Celtics–Dallas Mavericks 85–90

Rangadót rendeztek Bostonban, ahol két nagyon hasonló cipőben járó gárda nézett egymással farkasszemet. Mindkét alakulat 0–3-mal kezdte a szezont, s mivel egyik sem fiatal titánokkal próbál minél jobb eredményt elérni még egyszer utoljára a jelenlegi garnitúrával, az erőltetett menetben csak nehezen tud a Celtics, illetve a Mavericks stabilan pozitív tartományban maradni, ami a győzelem–vereség mutatót illeti. A vendégeknél újfent hiányzott Jason Kidd, de a helyén szereplő irányító, Delonte West alaposan kitett magáért ezen az estén is, a tavaly még a Celtics színeiben küzdő hátvéd nagyon megbízhatóan osztogatott, Jason Terry pedig a padról hozta a megszokott extra pluszt. A liga történetének legeredményesebb klubjánál is volt hiányzó, Marquis Daniels nem léphetett pályára, de a helyén először szerepelhetett fehér-zöldben a francia szerzemény, Mickaël Piétrus, aki hatalmas triplával mutatkozott be.

Az első félidőben nagyon gyengén muzsikált a Boston, főleg Paul Pierce szenvedése volt látványos, de egy ponton belül tudtak maradni Doc Rivers fiai a harmadik játékrészre fordulva, majd a hajrában ötegységnyi hátrányt is ledolgoztak – ki más dobta volna be az egyenlítő triplát, mint az addig összesen egy mezőnykosarat szerző Pierce?! Végül Dirk Nowitzki klasszisa döntött, öt szekundummal a végső dudaszó előtt Kevin Garnett őrizetében elindult, és faulttal együtt értékesített egy ziccert, majd az időkérés után az ellentámadásból csak egy elrontott passzra futotta a hazaiaknál, így örülhetett a Dallas, amelynek sikerült végre pozitív mérleget kialakítania. A meccs krónikájához tartozik, hogy a második negyed végén két technikaival kiállították a vendégek egyébként igen halvérű vezetőedzőjét, Rick Carlisle-t, de Terry Stotts a rutinos játékosok segítségével szépen hozta ezt a rangadót.

A Celtics legjobb dobói:
Rondo 24, Garnett 16, Dooling 9
A Mavericks legjobb dobói: Terry 18, Nowitzki 16, Marion 15


Toronto Raptors–Sacramento Kings 91–98

Fekete nap volt ez Torontóban, hiszen nem elég, hogy kikapott az idén a tavalyinál szebb reményekkel induló Raptors hazai pályán a jóindulattal is csak gyenge közepesnek nevezhető Sacramentótól, de ennek tetejébe még a kanadaiak egyértelműen legjobbja, Andrea Bargnani is megsérült. A harmadik negyedig annyira nagy gond nem volt hazai oldalon, szépen elküzdöttek egymással a felek, ám akkor az olasz vezér lábsérülése nagy törést okozott Dwayne Casey állva maradt legényeinél. A Kings 35 pontot szórt az utolsó negyedben, és az egyik legjobb pontszerző, Marcus Thornton nélkül is megnyerték ezt a derbit a vendégek.

A Raptors legjobb dobói: Barbosa 24, Calderon 13, DeRozan
A Kings legjobb dobói: Evans 29, Cousins 21, I. Thomas 20


Indiana Pacers–Atlanta Hawks 96–84

Annak ellenére, hogy a végeredmény csak 12 pont különbséget mutatott a hazaiak javára, az egy-egy meccses kihagyás után visszatérő Danny Granger, George Hill duóval kiegészülő Pacers valósággal kiütötte a Marvin Williams nélkül kiálló Atlantát. A félidő még szoros volt két nagyon ellentétesen alakuló negyed után, majd még nagyobb lett a hullámzás. A harmadik játékrészben 27–9-es rohammal operált az Indiana, amely a záró periódus végére teljesen elkényelmesedett, de így is győztesen sétálhatott be a célba. Nagyobb baj a Hawks szempontjából, hogy Al Horford igen korán megsérült, és már nem is térhetett vissza a társak közé.

A Pacers legjobb dobói: Granger 24, Hibbert 12, Da. West 12
A Hawks legjobb dobói: Jo. Smith 16, J. Johnson 15, Pachulia 11


New York Knicks–Philadelphia 76ers 85–79

Ugyan húsz pont feletti előnyt adott le a New York és csak szűken nyert az Atlanti csoportot vezető Philadelphia ellen hazai pályán, de ennél a negatívumnál sokkal nagyobb pozitívum a túlzottan támadó felfogású csapat számára, hogy végre egy alacsony pontszámú mérkőzésen tudott diadalmaskodni. A Carmelo Anthony, Amare Stoudemire páros az első negyedben alaposan megsorozta az egyébként nagyon stabil védelmű vendégeket, ebből pedig csak nagyon lassan tudott felállni a Spencer Hawes nélkül érkező Sixers. A negyedik negyed végén ha nem Young kezébe adják a labdát kritikus szituációban, talán melegebb is lehetett volna a helyzet a Nagy Almában, de végül a Knicks csapatát hirdették ki győztesként. A New York-iaknak már hat győzelmük van négy vereség mellett, ami a kiábrándító idényrajt után dicséretes.

A Knicks legjobb dobói: Anthony 27, Stoudemire 20, Harrellson 13
A 76ers legjobb dobói: Iguodala 16, Turner 16, Holiday 13

PLUSZ–MÍNUSZ
A nap hőse: John Lucas szó szerint a semmiből jött, és azonnal hőssé vált, amint megkapta élete nagy lehetőségét. Négy kategóriában is élete legjobbját teljesítette, ráadásul majdnem mindegyik területen megduplázta korábbi legjobbját.
A nap lúzere: A Boston Celtics – nem elég, hogy a rutinos társaság borzasztóan játszott az első félidőben, a végjátékban sikerült két nagyon rossz döntést hoznia, amivel elúszott a hajó. Védekezésben Nowitzkinek ütöttek oda ziccerdobás közben, majd az egyenlítésért zajló támadásnál Ray Allen triplakísérlet helyett a lábához kapta a labdát, ami kipattant róla.

Chicago Bulls–Washington Wizards 78–64

Hogy mennyire az egyes poszt ponterősségére épül a tavalyi alapszakaszgyőztes Chicago Bulls játéka, arra ma elképesztő iskolapéldát láthattunk. Miután a második számú irányító, CJ Watson már korábban kidőlt, most Derrick Rose sem léphetett parkettre Chicagóban, így a harmadik számú játékmester, John Lucas futott ki az első ötössel a fővárosiak ellen. Ha már ekkora megtiszteltetésben volt része, rögtön hintett 25(!) pontot úgy, hogy 28(!!!) mezőnykísérlete lehetett, ezek mellett még nyolc lepattanót és nyolc gólpasszt is betett a közösbe, nem túlzás tehát, ha azt mondjuk, ő nyerte meg a meccset a sereghajtó Wizards ellen. Mind a négy statisztikai kategóriában bődületes karriercsúcsot állított fel, csak a kontraszt kedvéért nézzük, mely kategóriákban mi volt eddig a legjobbja négy NBA-szezon alatt: 16 pont, 13 mezőnykísérlet, öt lepattanó, négy gólpassz. Tavaly ugyanitt év közben kitették a keretből, mondván, létszámfelettivé vált az akkori ideiglenes szerződésével…

A Bulls legjobb dobói: Lucas 25, Korver 14, Deng 12
A Wizards legjobb dobói: Jo. Crawford 14, Wall 11, McGee 10


New Orleans Hornets–Oklahoma City Thunder 85–95

Volt egy nagyon jó és két átlagon felüli negyedük a hazaiaknak, de ennyi nem elég a zsinórban négy mérkőzés óta veretlen nyugati éllovas ellen. Kevin Durant 29 pontos, tíz lepattanós dupla duplával állt a vendégsereg élére, hű segítője, Russell Westbrook is a tegnap bemutatott kiváló produkció közelében teljesített, nála a húsz pont mellett a hét gólpassz elismerésre méltó. Az Eric Gordon távollétében inkább a két magas ember, Chris Kaman és Car Landry által húzott Hornets kapaszkodott ugyan, de a liga utóbbi két idényében pontkirályi címet szerző Durantet kulcspillanatokban hagyták ott a triplavonalnál, ő pedig büntetett.

A Hornets legjobb dobói: Kaman 17, Landry 17, Summers, Okafor, Belinelli 10-10 pont
A Thunder legjobb dobói: Durant 29, Westbrook 22, Harden 14


Denver Nuggets–New Jersey Nets 123–115

Gyakorlatilag egy All Star-gálával felérő ütközetet játszottak Denverben, ahol a hazaiak a védekezés elhagyása mellett szépen ügyeltek arra, hogy túl közel ne engedjék magukhoz a DeShawn Stevenson és Brook Lopez személyében két fontos emberét hiányoló New Jerseyt. Félidőben 68 dobott pontnál tartott a Nuggets, sőt a harmadik negyed végére meglett a 100 is a Ty Lawsont nélkülöző vendéglátóknak. A nemrég még a Zalgiris Kanunasnál pattogtató irányító helyén a rutinos Andre Miller kezdett, s nem is vallott szégyent, 12 pontos, 12 lepattanós performansszal jelentkezett.

Danilo Gallinari 22 pontjával a győztes fél legeredményesebbje volt, de az idénycsúcsot szóró Corey Brewer és a szintén inkább védekező felfogású Afflalo is 19-nél állt meg, ami a pontokat illeti. Brewer amúgy csak a második negyedben szerzett ebből 17-et! A jól küzdő, de a győzelemtől a végeredmény ellenére is messze álló Nets elsősorban a 13 gólpasszt kiosztó Deron Williams klasszisának köszönhette a hatékony támadójátékot, továbbá az erre a szezonra a rangsorban valamiért hátrébb kerülő Jordan Farmar is nagyot játszott. A hazaiak öröme viszont nem lehetett teljes, ugyanis Gallinari bokája megsérült.

A Nuggets legjobb dobói: Gallinari 22, Afflalo,C. Brewer 19-19, Fernández 15
A Nets legjobb dobói: Farmar 26, Morrow 23, D. Williams 16


Portland Trail Blazers–Orlando Magic 104–107

A Portland tűnt eddig a legmagabiztosabb csapatnak hazai pályán az egész mezőnyt tekintve, ezen a rangadón viszont hatalmas hideg zuhanyt zúdított Nate McMillan fiaira a 27 kísérletből 16(!) triplát értékesítő Magic. A vendégeknél mindenkinek sült a keze, a második negyed elején már 21-es fórban volt az Orlando, addig kilenc hárompontost értékesítettek Stan Van Gundy legényei, és a lelkesedés nem lankadt. Stabil és egyébként abszolút erős védőcsapat a Blazers, ezért lehetett sejteni, hogy valamikor elfogy a „töltény” Jameer Nelsonéknál, akkor pedig még izgalmas lehet a végjáték. Ez bekövetkezett, a negyedik negyed közepére már csak öt egységnyi maradt a különbségből, nagyon nagy szerencséjük volt a floridaiaknak, hogy közelebb már nem tudott férkőzni a Portland. Egy alkalommal megvolt az esély a vendéglátóknál az egyenlítésre, de akkor kissé korán és elhamarkodottan dobta rá a hármast Matthews. A Magic megmenekült, és összességében emlékezetes diadalt aratott az egyik legnehezebben bevehető várban.

A Blazers legjobb dobói: Ja. Crawford 24, Aldridge 23, Matthews 17
A Magic legjobb dobói: Redick 17, R. Anderson, Turkoglu, Nelson 16-16, J. Richardson 15

A JÁTÉKNAP TÍZ LEGSZEBB JELENETE
NBA
ALAPSZAKASZ, 18. JÁTÉKNAP
Utah Jazz–Los Angeles Lakers 87–90 – h. u.
Los Angeles Clippers–Miami Heat 95–89 – h. u.
Indiana Pacers–Atlanta Hawks 96–84
Denver Nuggets–New Jersey Nets 123–115
Boston Celtics–Dallas Mavericks 85–90
Chicago Bulls–Washington Wizards 78–64
Toronto Raptors–Sacramento Kings 91–98
San Antonio Spurs–Houston Rockets 101–95 – h. u.
New York Knicks–Philadelphia 76ers 85–79
Portland Trail Blazers–Orlando Magic 104–107
New Orleans Hornets–Oklahoma City Thunder 85–95
AZ ÁLLÁS
KONFERENCIÁK ÁLLÁSA M Gy V % Div. Konf. U10 Sor.
Keleti főcsoport
1. Chicago 12 10 2 83.3 2–0 5–1 9–1 Ny3
2. Miami 11 8 3 72.7 3–1 6–1 7–3 V2
3. Philadelphia 10 7 3 70.0 1–1 3–1 7–3 V1
4. Indiana 10 7 3 70.0 2–1 7–3 7–3 Ny1
5. Orlando 10 7 3 70.0 2–0 4–2 7–3 Ny2
6. Atlanta 11 7 4 63.6 3–1 7–3 6–4 V1
7. New York 10 6 4 60.0 2–1 5–2 6–4 Ny4
8. Boston 9 4 5 44.4 1–1 4–3 4–5 V2
9. Cleveland 9 4 5 44.4 1–1 3–3 4–5 V2
10. Toronto 11 4 7 36.4 1–2 3–5 3–7 V2
11. Milwaukee 9 3 6 33.3 0–0 1–1 3–6 Ny1
12. Detroit 10 2 8 20.0 1–4 2–7 2–8 V5
13. Charlotte 10 2 8 20.0 0–4 2–7 2–8 V4
14. New Jersey 11 2 9 18.2 1–1 2–8 1–9 V3
15. Washington 10 1 9 10.0 0–2 1–8 1–9 V1
Nyugati főcsoport
1. Oklahoma City 12 10 2 83.3 1–1 9–2 8–2 Ny5
2. Portland 10 7 3 70.0 2–0 5–2 7–3 V1
3. LA Lakers 12 8 4 66.7 2–1 7–3 8–2 Ny4
4. San Antonio 11 7 4 63.6 3–1 7–3 6–4 Ny1
5. Denver 11 7 4 63.6 1–1 5–4 6–4 Ny1
6. LA Clippers 8 5 3 62.5 1–0 3–2 5–3 Ny1
7. Utah 10 6 4 60.0 0–1 3–4 6–4 V1
8. Dallas 11 6 5 54.5 1–1 3–4 6–4 Ny3
9. Phoenix 9 4 5 44.4 1–1 3–4 4–5 V1
10. Sacramento 11 4 7 36.4 1–0 2–3 3–7 Ny1
11. Memphis 9 3 6 33.3 1–1 3–5 3–6 V3
12. Golden State 9 3 6 33.3 0–3 0–5 3–6 Ny1
13. Minnesota 10 3 7 30.0 0–1 2–2 3–7 V2
14. New Orleans 10 3 7 30.0 0–1 2–6 3–7 V1
15. Houston 10 3 7 30.0 1–2 1–6 3–7 V1



Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik