A védelem diadala: a Baltimore bejutott az Amerikai főcsoport döntőjébe

Vágólapra másolva!
2009.01.11. 02:46
A Baltimore Ravens jutott az Amerikai főcsoport döntőjébe az észak-amerikai profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2008-as szezonjában. A Hollók idegenben nyertek 13–10-re a Tennessee Titans ellen, és immár hátradőlve nézhetik a Pittsburgh Steelers–San Diego Chargers összecsapást, melynek győztesével mérkőzhetnek meg a nagydöntőbe, azaz a Super Bowlba jutásért.
A Baltimore az alapszakaszban tizenegyszer nyert, s már a rájátszásban is kettőnél tart
Fotó: Reuters
A Baltimore az alapszakaszban tizenegyszer nyert, s már a rájátszásban is kettőnél tart
A Baltimore az alapszakaszban tizenegyszer nyert, s már a rájátszásban is kettőnél tart
Fotó: Reuters
A Baltimore az alapszakaszban tizenegyszer nyert, s már a rájátszásban is kettőnél tart

Szavazás

Ön szerint melyik csapat nyeri az XLIII. Super Bowlt?

Szavazatok száma: 4220

Arizona Cardinals
34 % (1433)
Pittsburgh Steelers
66 % (2787)
Matt Stover 43 yardos mezőnygólja 13–10-es Baltimore Ravens vezetést ért a negyedik negyedben. A találkozóból ekkor már csak 57 másodperc volt hátra, a Tennessee-nek tehát mindenképp pontokat kellet volna szereznie. Nem szerzett...

Pedig a Titans szinte az összes fontos statisztikában jobb volt a mérkőzésen ellenfelénél. Majd tíz perccel többet birtokolta a labdát, mint a Ravens, támadásaiból összesen 391 yardot hozott össze (a Baltimore csak 211-et), 21-szer harcolta ki az első próbálkozás lehetőségét (first down), míg a vendégcsapat mindössze kilencszer. Viszont ez is egy olyan sport, amelyben a pontok számítanak. Abból pedig hárommal többet gyűjtött a Baltimore.

A mérkőzés némiképp meglepően kezdődött. A Ravens elit, valamint a Titans csak hajszálnyival gyengébb védelme miatt ugyanis sokan azt gondolták: kevés pont lesz a meccsen. A találkozó egészét nézve a szakértőknek igaza lett, az első negyed mégis a látványos támadófutball propagandája volt.

Chris Johnson egy tökéletes támadásvezetés (drive) végén nyolcyardos touchdown-futással szerezte meg a vezetést a Tennessee-nek. Nem sokkal később azonban Derrick Mason TD-elkapásával egyenlíteni tudott a Baltimore. Természetesen a két touchdown után Rob Bironas, illetve Matt Stover jutalomrúgása is jó volt, az első negyed után tehát 7–7 volt az állás.

Aztán semmi. Mármint, ami a pontokat illeti...

A Tennessee a mérkőzésen veszélyesebben támadott, a Ray Lewis vezette Baltimore-védelem azonban állandó nyomást helyezett a hazai irányítóra, Kerry Collinsra (26/42, 281 yard 0 TD, 1 INT) és társaira. A Titans a mérkőzésen háromszor is úgy adta el a labdát, hogy kézzel fogható közelségben volt a pontszerzéshez. Ha akkor biztonsági játékokat választottak volna, másképp alakulhatott volna az összecsapás.

A második és a harmadik negyedben egyik csapat sem szerzett pontot. Az amerikai focit értők melle ekkor kezdhetett duzzadni: „ugye, hogy kevés pont születik a meccsen” tézisük beigazolódni látszott.

A negyedik negyedben aztán előbb Stover 21 yardos mezőnygóljára Bironas egy 27 yardossal válaszolt, majd 57 másodperccel a vége előtt ismét a Ravens rúgója következett. A végkimenetel már ismert.

Joe Flacco (11/22, 161 yard, 1 TD, 0 INT) újonc irányító létére immár második meccsét nyerte meg a csapattal a rájátszásban. A találkozó azonban ezúttal is Ray Lewisékról szólt. Szokás mondani, hogy a mérkőzést a támadók, a bajnokságot a védők nyerik meg. Ezúttal azonban a találkozót is a védelem hozta, a Super Bowl-győzelem pedig?

Immár csak két lépésre (találkozóra) van a Baltimore-tól.

NFL

AMERIKAI FŐCSOPORT, ELŐDÖNTŐ
Tennessee Titans–Baltimore Ravens 10–13 (7–7, 0–0, 0–0, 3–6)


A TOVÁBBI ELŐDÖNTŐK

AZ NFC ELŐDÖNTŐI
Carolina Panthers–Arizona Cardinals
New Yok Giants–Philadelphia Eagles

AFC
Pittsburgh Steelers–San Diego Chargers


KORÁBBAN

WILD CARD–FORDULÓ (AFC)
San Diego Chargers–Indianapolis Colts 23–17
Miami Dolphins–Baltimore Ravens 9–27

WILD CARD–FORDULÓ (NFC)
Arizona Cardinals–Atlanta Falcons 30–24
Minnesota Vikings–Philadelphia Eagles 14–26
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik