A New York Giants legyőzte a Green Bay Packerst, és döntőbe jutott

Vágólapra másolva!
2008.01.21. 11:11
A New York Giants lesz a New England Patriots ellenfele a Super Bowlon, az észak-amerikai profi futball-liga (NFL) nagydöntőjében, miután hosszabbítás után 23-20-ra legyőzte a Green Bayt az NFC (Nemzeti főcsoport) döntőjében. Brett Favre-nak a negyedik negyedben és a hosszabbításban egy-egy passzát csípték el a New York-iak, a végén pedig Lawrence Tynes 47 yardos rúgásával nyerte meg a meccset a Giants.VIDEÓ: Lawrence Tynes mezőnygólja 47 yardról a hosszabbításban
Lawrence Tynes (9) ezzel a mezőnygóllal nyerte meg a meccset a Giantsnek
REUTERS/Jeff Haynes
Lawrence Tynes (9) ezzel a mezőnygóllal nyerte meg a meccset a Giantsnek
Lawrence Tynes (9) ezzel a mezőnygóllal nyerte meg a meccset a Giantsnek
REUTERS/Jeff Haynes
Lawrence Tynes (9) ezzel a mezőnygóllal nyerte meg a meccset a Giantsnek

AMERIKAI FUTBALL, ÉSZAK-AMERIKAI PROFILIGA (NFL)

NEMZETI FŐCSOPORT (NFC), DÖNTŐ:
GREEN BAY PACKERS–NEW YORK GIANTS 20-23 (0-3, 10-3, 7-14, 3-0, 0-3)
Irányítók: Favre (19/35 – 236 yard, 2 TD, 2 interception, ill. E. Manning 21/40 – 254 yard, 0 TD, 0 interception)
Futások (rushing): R. Grant 29 yard/13 futás, Favre -1 yard/1 futás, ill. Jacobs 67/21, Bradshaw 63/16, E. Manning 4/2.
Legjobb elkapók (receiving): D. Driver 141 yard/3 elkapás; D. Lee 35/3, K. Robinson 16/4, ill. Burress 154/11, Toomer 42/4, S. Smith 25/2.
Rúgások: Crosby 8 pont (2/2), ill. Tynes 11 pont (3/5)

Idén is lesz egy Manning az NFL döntőjében, hiszen bár a tavalyi bajnok Indianapolis Peyton Manninggel kiesett a San Diego elleni konferencia-elődöntőben, a New York az ifjabbik Manninggel, Eli-jal legyőzte az esélyesebb Green Bayt, és a New Englanddel vívhatja a finálét február 3-án.

Green Bayben, a Lambeau Field fagyos talaján az első negyedben mindössze egy 29 yardos mezőnygólt láthattak a nézők, azt a New York szerezte Lawrence Tynes révén.

A 29 éves rúgó játékosnak kulcsszerepet szánt a sors ezen a találkozón, de erről később…

A második negyed elején újra ő következett: ezúttal egy 37 yardos góllal növelte 6-0-ra a Giants előnyét.

Jött azonban a legendás irányító, Brett Favre, aki a Packers drive-jának első akciójaként azonnal remek passzt adott Donald Drivernek, aki 90 yardos touchdownt ért el.

A jutalompont után tehát fordult a kocka, aztán sokáig mindkét gárda punttal (hosszú előre rúgással) fejezte be akcióját – tehát eredménytelenül.

A félidő előtt aztán a Green Bay „lőtávolságig” jutott, és bár touchdown nem lett a drive végén, Mason Crosby egy 36 yardos rúgással 10-6-ra alakította az állást.

A szünet után folytatódott a hatalmas csata a dermesztő hidegben, de most a Giants adott csattanós választ. A játékvezetők kétszer ítélték szabálytalannak a drive végén a Packerst, és Brandon Jacobs egy egyyardos betöréssel szerezte meg a New York-iak első touchdownját (10-13).

Favre megrázta magát, labdájával ezúttal Donald Lee ért el hatpontos gólt, de aztán Eli Manning is remekül irányította a Giants támadását, és a végén Ahmad Bradshaw négyyardos touchdownnal ismét a New Yorkot juttatta előnyhöz (17-20).

A negyedik negyedben Mason Crosby egy 37 yardos rúgással egyenlített (20-20), majd Tynes hagyott ki a másik oldalon egy 43 yardos rúgást.

A Giants azonban nagyszerűen védekezett, egy percen belül puntra kényszerítette a Packerst, de aztán a vendégek sem tudtak semmit kihozni a maguk támadásából, és 2:48-cal a vége előtt ismét a Favre vezette Green Bay támadhatott.

Ez a drive sem tartott sokáig, fél perc tiszta játékidő után máris visszakerült a labda a New Yorkhoz, amely a győzelemért támadhatott.

Lawrence Tynes négy mp-cel a vége előtt 36 yardról célozhatta meg a villát, de a hatalmas tét miatt elhibázta, így következhetett a hosszabbítás az első gólig.

A Packersé volt az első drive joga, és ekkor következett a döntő fordulat. Corey Webster az 56. másodpercben, második és nyolcnál elcsípte Favre passzát (interception).

Óriási volt a tét, így a Giants sem kockáztatott semmit, szinte csak futásokkal vitte előre a labdát.

A New York 47 yardig jutott el (öt yard hiányzott a first downhoz), így innen kellett Lawrence Tynesnak megpróbálnia eldönteni a meccset.

A Giants rúgója ezúttal nem hibázott: fantasztikus lövéssel küldte a villák közé a labdát, így döntőbe jutott a New York.

A fináléban azt a New Englandet kellene legyőzniük a bajnoki címért, amely ebben a szezonban eddig mind a 18 mérkőzését megnyerte.

Ugyanakkor az alapszakasz utolsó fordulójában éppen a Giants volt az, amely 12 ponttal vezetett a Patriots ellen, végül azonban 38-35-re elveszítette a találkozót.

Egy biztos: a negyedik Super Bowl-címére törő New Englandnek nem lesz könnyű dolga a „G-emberekkel”, akik legutóbb 1991-ben ünnepelhettek végső sikert az NFL-ben.

A Patriots 2001-ben, 2003-ban és 2004-ben is bajnok volt.

A 42. Super Bowlt az arizonai Glendale-ben, a Phoenix egyetem stadionjában rendezik meg február 3-án, magyar idő szerint hajnali fél egykor. ---- V ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik