Vízilabda: kétszeres olimpiai bajnokot igazolt az FTC, Nyéki Balázs az új edző

P. G.P. G.
Vágólapra másolva!
2023.06.07. 12:28
null
Mandics mindent meg akar nyerni a zöld-fehérekkel (Fotó: Dömötör Csaba)
A férfiaknál többek között az olimpiai bajnok szerb Dusan Mandics és a világbajnok olasz Edoardo Di Somma érkezését jelentette be az FTC-Telekom, amelynek női csapatába visszatér az olimpiai bronzérmes Vályi Vanda.

Három díszes trófea virított szerdán az MVM Dome-ban, ahol a férfiaknál bajnok és Magyar Kupa-győztes, a nőknél kupagyőztes FTC-Telekom vízilabda szakosztálya bejelentette keretét a 2023–2024-es idényre. Nyíri Zoltán ügyvezető alelnök már a sajtótájékoztató elején leszögezte, a sikeres idény után nem változnak a célok, a vezetőedző személye azonban a férfiaknál igen, a válogatott immár főállású szövetségi kapitányától, Varga Zsolttól Nyéki Balázs veszi át a stafétát. A szakember 2017 óta másodedzőként dolgozott a klubnál, az elmúlt két évben pedig az utánpótlás szakmai igazgatója is volt. Segítője Korényi Balázs lesz, akivel korosztályos válogatottnál már dolgozott együtt korábban.

„Szeretnénk visszaülni Európa trónjára a lehető leggyorsabban – hangsúlyozta Nyéki Balázs. – Ismét be kell bizonyítanunk, hogy itthon mi vagyunk a legjobbak, a bajnoki cím és a kupagyőzelem a célunk. A következő idényben változik a Bajnokok Ligája lebonyolítása, nehéz lesz bekerülni a négyes döntőbe, de mindent megteszünk érte.”

A férfiaknál hárman távoznak a Ferencvárostól. A balkezes Vadovics Viktor egy, a center Nemanja Ubovics két idény után int búcsút a Népligetnek, utóbbi érkezését már be is jelentette a Vuliagmeni. A görögök a Bajnokok Ligája nyolcas döntőjének legnagyobb bravúrját vitték véghez az olasz Brescia legyőzésével, történetük legjobb szereplésével a negyedik helyen végeztek az elitsorozatban. Máshol folytatja pályafutását a saját nevelésű Varga Bence is.

Nagy erősítést jelenthet az olasz válogatott Edoardo Di Somma, aki a Bresciától érkezik a zöld-fehérekhez. A 26 éves világbajnok klasszis több poszton is bevethető, Luca Damonte mellett így a következő évadban két olasz játékosa is lesz a Ferencvárosnak. Kivételes tehetségnek tartják a KSI-től érkező, mindössze 19 éves Nagy Ákost, aki az újonc KSI-ben 19 mérkőzésen 51 gólt szerzett, s már a felnőttválogatott összetartásán is bizonyított. A fiatal játékos úgy érzi, a Ferencvárosban játszani „más kávéház”, de nem nyomásnak, hanem megtiszteltetésnek tartja, hogy balkezesként nagy elődök nyomdokaiba léphet. A 21 esztendős bekk, Szabó Bence két BVSC-s szezon után tér vissza nevelőklubjához.

A harmadik balkezes és az ötödik légiós Dusan Mandics lesz, akiről Nyíri Zoltán csak annyit mondott: „Ha az ember kifogja az aranyhalat, nem megsüti, hanem kíván tőle.” A Novi Beogradtól kegyvesztettként távozó kétszeres olimpiai bajnok és Bajnokok Ligája-győztes szerb klasszis kedden egyezett meg az FTC-vel, szerda reggel megérkezett Budapestre, első útja pedig az MVM Dome-ba vezetett.

„A pályafutásom legnehezebb időszaka volt, amikor ok nélkül kikerültem a Novi Beograd keretéből – mondta a 28 éves Mandics. – Nyéki Balázs az elsők között volt, aki felvette velem a kapcsolatot, támogatásáról biztosított, és azt éreztem, hogy számít rám a Ferencváros. Magasan van a léc, de egyértelmű a célom, szeretnék mindent megnyerni a Fradival.”

A nőknél öten hagyják el a Magyar Kupa-győztes, Eurokupa-ezüst- és bajnoki bronzérmes zöld-fehéreket. Simon-Illés Anna visszavonul, továbbá Gresó Luca, Petik Panna, és a két légiós, Belén Vosseberg és Estelle Millot távozik.

Vályi Vanda viszont hazatér, az olasz Padovánál eltöltött idény után ismét a Ferencváros játékosa lesz. Az olimpiai bronz- és világbajnoki ezüstérmes szélső 2020 és 2022 között már játszott a zöld-fehéreknél, két bronzérmet szerzett a bajnokságban a csapattal. Tavaly azt mondta Gerendás, hogy megenged neki egy év hűtlenséget, de az olimpiai felkészülés évében szeretné újra a Fradiban látni.

Az U17-es Európa-bajnoki bronzérmes fiatal center, Bonca Vivien Szentesről érkezik a Ferencvároshoz, míg az Egerrel magyar bajnok kapust, Kiss Alexandrát Neszmély Boglárka poszttársának igazolták a zöld-fehérek. Gerendás György elmondta, hogy a szakosztály indulásakor Kiss volt az első játékos, akit megkeresett, ám akkor még nemet mondott a lehetőségre. A szakember hozzátette, maradt benne hiányérzet az előző idénnyel kapcsolatban, így a jövőben nemcsak kérni, hanem ha úgy adódik, követelni is fog játékosaitól.

FTC-TELEKOM 2023–2024
FÉRFIAK
Érkezett:
Dusan Mandics, Edoardo Di Somma, Nagy Ákos, Szabó Bence
Távozott: Nemanja Ubovics, Vadovics Viktor, Varga Bence

NŐK
Érkezett:
Bonca Vivien, Kiss Alexandra, Vályi Vanda
Távozott: Gresó Luca, Estelle Millot, Petik Panna, Simon-Illés Anna, Belén Vosseberg

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik