Vízilabda: Hosnyánszky visszatérése pluszerőt adhat – Märcz

LAKNER GÁBORLAKNER GÁBOR
Vágólapra másolva!
2019.10.11. 14:42
Märcz Tamás szövetségi kapitány szerint Hosnyánszky Norbert visszatérése PLUSZ ERŐT ADHAT a férfiválogatottnak, amelynek idénybeli első összetartása afféle emlékeztetőként szolgál.
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉLHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotók: Dömötör Csaba)
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉLHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotók: Dömötör Csaba)

Ugyan egyelőre még távolinak tűnik a januári, budapesti Európa-bajnokság, a sportág eseménydömpingjében pillanatok alatt elrepül az addig hátralévő negyedév – hovatovább 22-én már a csoportbeosztást sorsolják ki a fővárosban, ami csalhatatlan jele a közelgő Eb-rajtnak. Ennek fényében Märcz Tamás szövetségi kapitány háromnapos összetartást vezényelt csapatának, megfogalmazása szerint azért, hogy a játékosok a hazai és nemzetközi klubsorozatok közepette se feledkezzenek meg arról, a válogatott is létezik, és hamarosan fontos feladatok várnak rájuk.

„INNEN KERÜL KI AZ EB-KERET”
„Nyitott a keret, van is még néhány név a fejemben, ám jó eséllyel ebből a húsz játékosból kerül majd ki az a tizenöt, aki a januári, budapesti Európa-bajnokságon is játszhat. Hosnyánszky Norberttel erősebbek lehetünk, olyan rutinnal rendelkezik, ami keveseknek van meg itt. Az elmúlt két évben is figyeltem, nem felejtettem el, az ő jelenléte és kisugárzása plusz erőt adhat. Több poszton bevethető, komoly befejező játékos, tudja, mikor mit kell tenni. Stabil helye azonban senkinek sincs a csapatban, a következő hónapok döntik el, kik játszhatnak az Eb-n” – mondta Märcz Tamás szövetségi kapitány.

A kapitány húsz játékost hívott meg az idény első edzéseire, közülük pénteken tizennyolcan ugrottak medencébe, mivel Manhercz Krisztián és Jansik Szilárd éppen betegséggel küszködött. A névsorban ott találhattuk a nyári világbajnokságon Kvangdzsuban szereplő tizenhárom játékost, továbbá hat olyat, aki az elmúlt idényben rendre helyet kapott a keretben, mi több, játszott is a mérkőzéseken.

A legnagyobb figyelem azonban a maradék egy szem vízilabdázóra, a válogatottba bő két év után visszatérő Hosnyánszky Norbertre irányult, akinek jelenlétével máris megduplázódott az olimpiai bajnokok száma. Az Egerben – második nekifutásra – hatodik idényét kezdő, immár 35 éves klasszis egy tizest simán letagadhatna, játékán egyáltalán nem fog a kor. Ráadásul több poszton bevethető, ami a szabályváltozások miatt felgyorsult játékban hatalmas érték, nem beszélve arról, mekkora jelentősége lesz az univerzális játékosoknak a tizenegy plusz két fősre szűkült olimpiai keretben.

Hosnyánszky visszatérése persze tovább élesíti a harcot a csapatba kerülésért, aminek dicséretes módon mindenki áll elébe: Kovács Gergő szimplán úgy van vele, sokkal jobb, hogy küzdeni kell a posztokért, mintha egyáltalán nem lenne kiből válogatni. Ez a hozzáállás egészen előremutató, ugyanis épp attól a játékostól hangzott el, aki végigjátszotta a válogatott évközi meccseit, majd a világbajnokság előtt az utolsó keretszűkítés áldozata lett.

„Nagyon rossz kimaradni, de nem éltem meg katasztrófának a nyári döntést – mondta Kovács Gergő. – Inkább pluszmotivációt adott, hogy tudom, nincs biztos helyem. Természetesen a rutinos Hosnyánszky Norbert visszahívása rontja az esélyeimet, de így még nagyobb a kihívás. Ha így is sikerülne bekerülnöm az Eb-csapatba, az még nagyobb dolog lenne. Ennek érdekében a klubomban is többet vállalok, többen is mondták, hogy ha a góllövésben előrelépek, az javítja a helyzetemet. Meglátásom szerint egyelőre hullámzóan teljesítek, ám igyekszem folyamatosan fejlődni, és mindent beleadok.”

A pénteki edzésen főként a taktikai elemek kerültek terítékre. Az erőnléttel egyelőre nem foglalkozott a szakmai stáb, hiszen a játékosok többsége még csak egy-két valóban kemény tétmérkőzésen van túl, lényegében munkából érkeztek az összetartásra. A pluszfeladat senkinek sem volt ellenére, ahogyan Kovács Gergő fogalmazott, jól is esett kicsit kiszakadni a megszokott környezetből, új impulzusokat kapni. Továbbá hiába szerepelnek „csak” edzések a programban, azért ez mégiscsak a válogatott.

 

INTERJÚ HOSNYÁNYSZKY NORBERTTEL

– Sokat gondolkodott, amikor Märcz Tamás szövetségi kapitány megkérdezte a visszatérésről?
– Igazából nem hangzott el kérdés, Tomi felhívott, és azt mondta, szeretné, hogy jöjjek a válogatottba, és már az első összetartáson is ott legyek. Annyit mondtam, hogy jó, akkor ott találkozunk. Ahogyan korábban is mondtam, amíg van bennem erő, és ezt mások is így gondolják, addig örömmel jövök.

– Milyenek az első benyomásai?
– Fiatal, lendületes csapatba érkeztem, amelyben nagyon jól érzem magamat. Még mindig nagy élmény felvenni a válogatott melegítőjét. Ahogy telik az idő, egyre jobban megismerjük egymást a többiekkel, azt már most látom, hogy mindenki motivált. Eddig is figyeltem a csapatot, amely a világbajnokságon megmutatta, óriási potenciál van benne – csak éppen peches volt. Azon leszünk, hogy ezeket a szerencsétlen apróságokat kiküszöböljük.

– Most, hogy újra kerettag lett, megcélozza az Európa-bajnokságot és az olimpiát?
– Egyelőre az Európa-bajnokságot látom magam előtt. Hazai közönség előtt mindig nagy élmény játszani – főleg, ha nyerünk. Ráadásként még ki is lehet jutni az olimpiára, ennél nagyobb motivációra nincs is szükségem. Az Eb-arany még egyébként is hiányzik a kollekciómból, vissza nem térő lehetőség ez. Az olimpia még jóval messzebb van, meglátjuk, mi történik addig.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE:
Kapusok:
Kardos Gergely (ZF-Eger), Nagy Viktor (Szolnoki Dózsa), Vogel Soma (FTC-Telekom Waterpolo)
Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Szolnoki Dózsa), Bátori Bence (Szolnoki Dózsa), Erdélyi Balázs (A-Híd OSC-Újbuda), Hárai Balázs (A-Híd OSC-Újbuda), Hosnyánszky Norbert (ZF-Eger), Jansik Szilárd (FTC-Telekom Waterpolo), Kovács Gergő (A-Híd OSC-Újbuda), Mezei Tamás (FTC-Telekom Waterpolo), Manhercz Krisztián (A-Híd OSC-Újbuda), Nagy Ádám (PannErgy-Miskolci VLC), Német Toni (FTC-Telekom Waterpolo), Pásztor Mátyás (BVSC-Zugló), Pohl Zoltán (FTC-Telekom Waterpolo), Sedlmayer Tamás (FTC-Telekom Waterpolo), Varga Dénes (FTC-Telekom Waterpolo), Vámos Márton (FTC-Telekom Waterpolo), Zalánki Gergő (FTC-Telekom Waterpolo)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik