Vízilabda: elképesztő görögök, bizonytalan olaszok – európai körkép

L. G.L. G.
2020.05.04. 10:31
null
Felipe Perrone szerint az a legfontosabb, hogy edzhetnek (Fotó: Imago)
Több mint másfél hónapos kihagyás után a magyar csapatok is elkezdhetik a medencés edzéseket: a horvátoknál kedvezőek az első tapasztalatok, bár még messze járnak a valódi vízilabdától, Szerbiában csak a válogatottak gyakorolhatnak, a spanyolok lefújták a bajnokságokat.

 

A Magyar Közlönyben csütörtökön megjelent kormányrendelet értelmében több mint másfél hónapos kihagyás után a vízilabdacsapatok is elkezdhetik a medencés edzéseiket. A férfi- és a női válogatott már a múlt héten edzésbe állt az előzetesen erre a célra kijelölt Császár-Komjádi uszodában, teljesen szeparáltan – a két együttes tagjai még egymással sem találkozhatnak.

Hétfőtől a klubcsapatoknak is megnyílik erre a lehetőségük, persze ez nem megy egyik pillanatról a másikra. Először is meg kell egyezni az uszodák megnyitásáról – a Ferencvárost kivéve mindenki csak bérlő a létesítményében –, majd a leeresztett medencék feltöltéséről és fűtéséről, utána lehet csak a megfelelő szabályokat betartva tréningezni. Aztán hogy a csapatok mire is készülnek pontosan, az egy hét múlva derül ki, a szövetség elnöksége akkor dönt a bajnokságok folytatásáról vagy lezárásáról.

A horvátok jó példával járnak elöl, ott a klubcsapatok már egy hete elkezdték az edzéseket, az első tapasztalatok kedvezőek. Mondjuk egyelőre még messze járnak a valódi vízilabdától, a rendkívül szigorú feltételek között szerepel az is, hogy egyszerre mindössze öten lehetnek jelen az edzéseken, az egyik ráadásul az edző. Négyesével úszhatnak és labdázhatnak a játékosok, egymástól kellő távolságra – hogy ennek mi értelme van, amikor ugyanabban a medencében pancsolnak, inkább hagyjuk.

Szerbiában még ott tartanak, mint nálunk a múlt héten: csupán a válogatottaknak engedélyeztek bármilyen edzést. A csapat tagjai ugyanakkor kevés kivétellel odahaza tartózkodnak, tehát Dejan Szavics szövetségi kapitány könnyen összeránthatja a keret többségét egy kis gyakorlásra.

Az olaszok május utolsó napján döntenek arról, folytatják-e a bajnokságokat vagy sem. A helyi pólós társadalom megosztott a kérdésben, és gyakorlatilag már csak a nápolyi uszoda gondnoka nem szólalt meg a témával kapcsolatban.

A legelképesztőbb a görögök hozzáállása, akik szent meggyőződéssel állítják, hogy ők június 15-én folytatják a bajnokságokat, és éppen azon polemizálnak, hogy az alapszakaszban vegyék-e fel az elejtett fonalat, vagy térjenek rá egyből a rájátszásra? Apró bökkenő, hogy kormányzati szinten jelenleg még arról sem esett szó, mikortól folytathatnák egyáltalán az edzéseket, eddig ugyanis csupán a labdarúgók térhettek vissza a tréningezéshez.

Spanyolországban két héttel ezelőtt befejezték az idényt, és nemrég arról is döntöttek, hogyan zárják le a bajnokságokat. A klubok és a szövetség arról állapodott meg, hogy befagyasztják a tabellát, vagyis a férfiaknál a CNA Barceloneta, a nőknél a CN Mataró lesz a bajnok. Az edzések ettől függetlenül ott is elindulnak.

„Nem érzem magam bajnoknak, nem játszottuk le az összes mérkőzést, a rájátszást pedig el sem kezdtük, de tudom, hogy meg kellett hozni a döntést – mondta a klubhonlapnak Felipe Perrone, a Barceloneta világklasszisa. – A legfontosabb, hogy végre elkezdhetjük az edzéseket. Két hónap után mehetek ismét a vízbe, ez tesz igazán boldoggá.”

Ezzel biztosan nincs egyedül.

Ezek is érdekelhetik
Legfrissebb hírek