Vízilabda: elismerést kapott az 1956-os olimpián első válogatott

V. J.V. J.
Vágólapra másolva!
2021.10.04. 17:04
null
Vári Attila, a Magyar Vízilabda-szövetség elnöke vette át a díjat (Fotó: Varsói Magyar Nagykövetség)
Az 1956-os melbourne-i olimpián aranyérmet szerző magyar férfi vízilabda-válogatottat a „Szabadság kapuja” elnevezésű díjjal tüntették ki a lengyelországi Gdyniában XIII. alkalommal megrendezett „Megtörhetetlenek – Rendíthetetlenek – Kiátkozottak” elnevezésű dokumentumfilm-fesztiválon – tájékoztatta lapunkat Magyarország varsói nagykövetsége.


A fesztiválon hagyományosan komoly szerepet kaptak a magyar filmek, valamint a magyar történelem, és ezt fejezte ki a népes magyar küldöttség jelenléte is.

Október 2-án Kovács Orsolya, Magyarország varsói nagykövetének részvételével került sor magyar témájú panelbeszélgetésre, majd ezt követően, a fesztivál gálaműsorán Vári Attila, a Magyar Vízilabda-szövetség elnöke vette át a „Szabadság kapuja” elnevezésű díjat, amelyet a szervezők az 1956-ban aranyérmes magyar vízilabdacsapatnak ítéltek oda a szovjet vízilabda-válogatottjai ellen tanúsított helytállásért – írta közleményében a külképviselet.

Mint ismert, ezen az olimpián játszotta hazánk a Szovjetunió ellen a melbourne-i vérfürdő néven hírhedtté vált, a forradalom és szabadságharc idején játszott mérkőzést, amely során 4:0-s magyar vezetésnél a medencében, majd a lelátón is elszabadultak az indulatok – a találkozót később változatlan állásnál, a játékidő letelte előtt lefújták.

A magyar vízilabda-történelem talán legemblematikusabb fotója: Zádor Ervint 1956-ban vérző fejjel kísérik ki a melbourne-i medencetérből
A magyar vízilabda-történelem talán legemblematikusabb fotója: Zádor Ervint 1956-ban vérző fejjel kísérik ki a melbourne-i medencetérből
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik