Vízilabda: Csak akkor lennék elégedett, ha érmet szereznénk – Vogel Soma

P. V.P. V.
Vágólapra másolva!
2022.08.20. 07:18
null
Soma Vogel wants to win a medal at the European Championship (Photo: Imre Földi)
A BENU-kupa megnyerésével hangolt a magyar férfi vízilabda-válogatott az egy hét múlva kezdődő spliti Európa-bajnokságra.  A hollandok elleni, 13–9-es győzelem után kérdeztük Vogel Somát és Zalánki Gergőt a torna tapasztalatairól, az újoncokkal való összhangról, illetve szó volt Varga Zsolt kemény edzéseiről, s azt is elmondták, mivel lennének elégedettek az Eb-n.

Mennyire szolgálta jól a BENU-kupa az Európa-bajnokságra való felkészülést. Mi az, ami már jól működött, mi az, amin még csiszolni kell az egy hét múlva kezdődő kontinensviadalig?
Z. G.: A támadójátékot ki lehet emelni, az jól működött. Védekezésben olyan hibákat követtünk el, amelyek figyelmetlenségből adódtak és abszolút elkerülhetők még egy kis gyakorlással. Összességében elégedettek lehetünk.
V. S.: – Fizikailag jó edzésnek feleltek meg ezek a mérkőzések, illetve visszajelzést kaptunk arról, hogy amit az elmúlt hetekben gyakoroltunk, azok mennyire tudnak működni a mérkőzéseken. Úgy gondolom, tudnak, amennyiben mindenki betartja azt, amit megbeszélünk, és mind elöl, mind hátul százszázalékos koncentráltsággal hajtjuk végre ezeket. Örülök, hogy meg tudtuk rendezni ezt a tornát. Jövő héten utazunk Spanyolország, a világbajnok spanyolokkal fogunk edzőmérkőzéseket játszani, az azért már egy másik szint lesz. Kíváncsi vagyok tényleg, hogy a csapat hogy fog működni, a taktika hogy fog működni. Azt gondolom, magunk mögött hagytuk a vb-t, bár nem volt egyszerű újra elkezdeni az edzéseket, meccseket játszani a Hajós Alfréd Uszodában. De ezen át kell lendülni, és én személy szerint úgy érzem, hogy inkább bizonyítási vágyat, nagyobb motivációt hozott ki belőlünk.

Bár még mindketten nagyon fiatalok, mégis a csapat rutinos, nagy csatákat megélt felét erősítik. Több csapattársuknak a spliti Eb lesz az első világversenye. Mennyire van már meg az összhang a rutinosok és az újoncok között?
V. S.: – Igen vicces, hogy besétálok az öltözőbe és huszonöt évesen idősnek érzem magamat, miközben nyilván nem gondolom magam annak. Szerintem megvan köztünk az összhang, tudunk csapatként működni, s ez azért van így, mert mi, rutinosak szeretnénk, ha ez működne, a fiatalok pedig nyitottak rá. Jól alkalmazkodnak és az első perctől kezdve nagyon jól álltak hozzá a válogatottsághoz.
Z. G.: – Igen, érzem is, hogy már öreg vagyok. Ahogy Soma is mondta, a világbajnokság után nem volt egyszerű újra beleállni a munkába. A felkészülés eddigi szakasza is brutálisan nehéz volt, fizikailag is megterhelő. Így a most lejátszott három mérkőzés után elég fáradtnak érzem magam. Most van két nap pihenő, mielőtt elutaznánk Spanyolországba. Abban bízom, hogy a jövő héten kicsi visszaveszünk és tudok pihenni. Remélem, a fiatalok jobban bírják, a tapasztalatlanságukat pedig megpróbáljuk azzal kompenzálni, hogy sokat edzünk, mindent nagyon aprólékosan begyakorlunk, hogy akár csukott szemmel is tudják. Persze, van még miben fejlődni, de jó összhangban vagyunk.

Varga Zsolt kemény, fárasztó edzéseket tart (Fotó: Földi Imre)
Varga Zsolt kemény, fárasztó edzéseket tart (Fotó: Földi Imre)

Varga Zsolt a világbajnokság után vette át a válogatott irányítását. Az Eb-re utazó keretben hét olyan játékos is szerepel, aki a Ferencvárosban is együtt dolgozik vele. Ez jelent Önöknek bármilyen előnyt a többiekkel szemben?
V. S.: Persze, hogy jelent, hiszen sok taktikai elemet a Fradi játékából emeltünk át. Vannak olyan dolgok, amiket már korábban is játszottunk a válogatottnál és megtartottuk, de rengeteg újdonsággal is találkozunk az edzéseken. Kicsit a régi Zsoltot idézi, amikor a Fradiban elkezdett edzősködni és mindent elővett a tarsolyából. Hosszú, kemény edzéseket tartunk, ám erre nagyon is szükségünk volt most. Kell a keménysége, a szigora, hogy összetartsa ezt a fiatalos brigádot.

A szövetségi kapitány a kerethirdetés utánarról beszélt az NSO Tv-nek,hogy akkor lenne igazán elégedett az Európa-bajnoksággal, ha a helyezéstől függetlenül látná a fejlődést a csapaton. Ez Önöket is elégedettséggel töltené el?
Z. G.: – Én is örülnék, ha mindenki fejlődne, de igazán akkor lennék elégedett, ha ott lennénk a négyben. Ettől a csapattól ez nagy teljesítmény lenne. A legjobb négy között már bármi megtörténhet.
V. S.: – Biztos, hogy csak akkor lennék elégedett, ha érmet szereznénk. Ez nagyon kell most nekünk és nagyon kell a szurkolóinknak is.

Zalánki Gergő szerint a megfiatalított válogatottól nagy dolog lenne a négy közé kerülés az Eb-n (Fotó: Földi Imre)
Zalánki Gergő szerint a megfiatalított válogatottól nagy dolog lenne a négy közé kerülés az Eb-n (Fotó: Földi Imre)

 

A FÉRFIVÁLOGATOTT EURÓPA-BAJNOKI KERETE
Kapusok:
Lévai Márton (Genesys OSC Újbuda), Vogel Soma (FTC-Telekom)
Mezőnyjátékosok:
Ágh György (BVSC-Zugló), Angyal Dániel, Konarik Ákos, Nagy Ádám (mindhárom Szolnoki Dózsa), Burián Gergely, Manhercz Krisztián (mindkettő OSC), Fekete Gergő, Jansik Szilárd, Molnár Erik, Német Toni, Pohl Zoltán, Vigvári Vendel (mind FTC), Zalánki Gergő (Pro Recco – Olaszország)

A játékosok klubjaként azt a csapatot jelöltük meg, amelyből kiharcolták a kerettagságot.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik