Vízilabda: Azon leszek, hogy a csúcsra törjünk Párizsban – Märcz Tamás

LAKNER GÁBORLAKNER GÁBOR
Vágólapra másolva!
2021.10.09. 07:14
null
Märcz Tamás (Fotó: Tumbász Hédi)
Märcz Tamás, a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya újabb olimpiai ciklusra kapott megbízatást, ráadásul a következő, 2022-es év különleges lesz, ennyi világversenyt ugyanis még sosem rendeztek egy esztendő alatt.

–  Izgult a döntés előtt?     
– Várakozással telve érkeztem az elnökségi ülésre, amellett bizakodó voltam, mert igyekeztem a maximumot adni az elmúlt öt évben. Megítélésem szerint eredményesek voltunk, sok érmet szállítottunk ebben az időszakban, motiváltnak éreztem magamat a folytatásra – mondta a Nemzeti Sportnak Märcz Tamás, a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, akinek megbízatását – a nőket irányító Bíró Attilához hasonlóan – három évvel, 2024. október 22-ig meghosszabbították csütörtökön. – Megtiszteltetés, hogy az elnökség bizalmat szavazott nekem és én irányíthatom a válogatottat a következő világversenyeken. Ez korábban sem volt könnyű feladat, ezután sem lesz, ám mindenképpen azon leszek a stábommal és a játékosaimmal együtt, hogy a csúcsra törjünk. Érmeket szeretnénk szerezni – lehetőleg a legfényesebbet.

– Az eredményeknek vagy az építkezésnek köszönhető a folytatás?     
– Nehéz feladat a jövő építése, miközben az aktuális versenyre koncentrálunk. Az olimpián, mint a ciklus legfontosabb eseményén az volt a célunk, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el. Felálltunk a dobogóra, ez hosszú idő után sikerült újra a magyar válogatottnak, remélem, hogy Párizsban sikerül akár a legmagasabb fokára is fellépnünk. A konkurenseink azonban nem lesznek gyengébbek, így nagyon keményen kell dolgoznunk, hogy valóban előre tudjunk lépni. Az aktuális keretben vannak olyan játékosaink, akik segíthetnek elérni a célt, és biztosan csatlakoznak hozzájuk olyanok, akik nem voltak ott Tokióban. Gondolok itt azokra, akik a bő keretben már helyet kaptak, és a fiatalokra is, akiknek talán elég lesz a párizsi olimpiáig hátralévő nem egész három év, hogy helyet követeljenek maguknak a csapatban. Bízom benne, hogy sikerül azon az úton továbbhaladnunk, amelyiken elindultunk.

– Mekkora fiatalítás várható?     
– Ezt majd meglátjuk. Több játékosunk ideális korban van, ők könnyedén el tudnak jutni a következő olimpiáig. Akadnak picit idősebbek, ám kitűnő fizikai állapotban lévők, akik ha úgy dolgoznak, ahogyan eddig tették, akkor ez a közel három esztendő még bőven belátható távolságnak tűnik nekik. És igen, vannak fiatalok, akik már fél év alatt is képesek szintlépésre, gyorsan olyan magaslatra jutni, amelyről már felnőttválogatott-meghívó vagy a csapattagság kivívása is elérhető. Minden világversenyen fontos lesz az eredmény, de azt is néznünk kell, hogy kik jöhetnek végig velünk a hároméves úton, s meghatározó szerepet tölthetnek be Párizsig.

–   Jövőre világ- és Európa-bajnokság is lesz, a négyévente megrendezett Világkupa is esedékes, és akkor a világligát még meg sem említettük. Unatkozni aligha fog...     
– Különleges év lesz, az biztos. Nagyon zsúfolt a program, és még ott van az universiade is, ami a felnőttválogatott előszobája. Már az kihívás, hogy miként tudjuk beleilleszteni a már meglévő bajnoki- és nemzetközi kupanaptárba a válogatott eseményeket. Ez óriási megterhelést jelent a játékosoknak, és a stábnak is komoly feladat lesz, hogy mindenhol helyt tudjunk állni. Kemény időszak lesz, rengeteg mérkőzést kell játszani, nekünk pedig el kell döntenünk, hogy mire helyezzük a legnagyobb hangsúlyt. Most, hogy meghosszabbították a megbízatásomat, el lehet kezdeni ezen gondolkodni, de még meg kell várni, hogy végleges legyen a versenynaptár.

– Sikerült kikapcsolódnia, feltöltődnie az olimpia után?     
– Nem mondhatom, hogy túl stresszes volt az elmúlt időszak, az olimpia után leginkább a családommal töltöttem az időmet, nekem ez mindig felüdülést jelent.       

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik