Vízilabda: „Az volt az álmom, hogy magyar válogatott legyek”

Vágólapra másolva!
2017.10.17. 12:09
null
Szirányi Balázs (fehér sapkában) szívesen jön, ha segíthet a válogatottnak (Fotó: Török Attila)
A sok klasszis miatt egyénenként kevésbé nehezedik nyomás az FTC-PQS játékosaira – mondta Szirányi Balázs a hibátlanul megvívott Eurokupa-selejtező után.

 

Diadalmenetnek tekinthető a Ferencváros szereplése az Eurokupa selejtezőjében, hiszen a két körben összesen kilenc mérkőzést vett hibátlanul a népligeti alakulat. Bár a sorozatban címvédő, világklasszisokkal teletűzdelt csapatnak semmilyen emberi számítás szerint nem okozhatott gondot a kvalifikáció a legjobb nyolc közé, azért megsüvegelendő a magabiztosság, amellyel átgyalogoltak a mezőnyön Varga Zsolt pólósai.

MENETREND A KUPÁKBAN

A második számú európai kupasorozat kétkörös selejtezőjéből a Ferencvároson kívül a nemzetközi porondon először szereplő PannErgy-Miskolc VLC is a nyolc közé jutott. A mezőny tagja a horvát Jadran Split és az olasz SM Verona, hozzájuk csatlakoznak a Bajnokok Ligája 3. selejtezőkörének vesztesei. A négy párharcból egyedül az A-Híd-OSC-Újbudáé látszik lefutottnak, miután idegenben 14–7-re verte meg az orosz Szpartak Volgogradot. Az Eurokupában később sorsolják ki a negyeddöntős párosításokat, az biztos, hogy az elődöntőért november 8-án és december 9-én játszanak a csapatok.

„Nyilván nem ezekből a meccsekből kell messzemenő következtetéseket levonni, nem is ezeket volt igazán nehéz megnyerni, hanem azokat lesz, amelyek előttünk állnak – mondta el a korábbi csapata, a spanyol Mataró elleni siker után Szirányi Balázs, aki a sérülését követően pihentetett Madaras Norbert helyett ezúttal az FTC csapatkapitánya volt. – A fokozatosság elvét követve nagyon jó úton járunk, ezek a mérkőzések segítik az összeszokást, és felkészítenek minket arra, hogy az igazi nagy csatákban, mint a Szolnok vagy az Eger elleni, helyt tudjunk állni."

A selejtező második, Népligetben tartott tornáján egyetlen bosszankodásra okot adó eredmény született: a nyitányon a Primorac Kotor tíz gólt lőtt Vogel Somáéknak, de a 13–10-es győzelemhez persze nem fért kétség. Szirányi szerint csak annyi történt, hogy a pihenés érdekében feláldozták az összecsapás végét, amelynek pozitív hatásai visszaköszöntek a folytatásban, hiszen az FTC játékosai jóval pihentebbek voltak, mint a többiek.

Varga Zsolt edző és a vízilabdázók az eredményre adott reakciója azért jól mutatja, milyen nagy a társaság magával szemben támasztott elvárása és a csapatra nehezedő nyomás. Végtére is, olimpiai bajnokokkal a soraiban szinte csak a győzelem elfogadható.

MAGYAR VÁLOGATOTT? SZÍVESEN!

Szirányi Balázs szerepelt a magyar utánpótlás-válogatottakban, felnőttként ez már nem adatott meg neki, ellenben hosszú évekig volt a spanyol csapat oszlopos tagja, Rióban vele lett hetedik. Azóta viszont eltelt annyi idő, hogy a magyar együttesben szerepeljen. Ha hívják.

„Hivatalosan nagyjából mostantól szerepelhetnék a magyar válogatottban. Amikor elkezdtem a sportot, természetesen az volt az álmom, és nagyon boldog lennék, ha eljuthatnék világversenyre a magyar csapattal. Ugyanakkor tisztában vagyok vele, hogy nyilván nem velem kezdik az építkezést. Ha mégis bármiben segíthetek a válogatottnak, számíthatnak rám” – jegyezte meg Szirányi.

„Érződik a nyomás, de van annyi jó játékosunk, hogy inkább a csapaton csapódjon le, és ne az egyéneken – folytatta a center. – Mindenki játékában van természetes hullámzás, ám ez a társaknak köszönhetően kiegyenlítődik. Arra kell összpontosítanunk, hogy csapatként jól működjünk együtt, és akkor az egyéni stresszel sem kell foglalkozni. Az Eurokupa selejtezőjében nekünk is meglepetés lehetett a csapat játéka, most kezd kiderülni, micsoda tartalékaink vannak. A játékosállomány alapján egyértelmű, hogy elérhetjük a bajnoki döntőt, amelyet célként meg is fogalmaztak.”

Szirányi szerint rengeteget számít, hogy az erős játékoskeret miatt nyugodtan rotálhat Varga Zsolt edző, és egyikük kiválása sem jelent megoldhatatlan problémát. Madaras például, ha szükséges, játszhatott volna, de miután van éppen elég klasszis a csapatban, pihenhetett, nehogy a bordája újra megsérüljön, és a Mataró ellen már Varga Dénes sem szállt vízbe.

„Olyan erőltetett szériában, mint amilyen a bajnokság, a Magyar Kupa és az Eurokupa volt és lesz, fontos, hogy mindenkinek megfelelő idő jusson a pihenésre, regenerációra – rögzítette Szirányi. – Három hét múlva következik az európai Szuperkupa-meccs a Szolnok ellen, akkorra kell igazán összeérnünk, mert az a siker nagy lökést adna az idényre.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik