Vízi Eb: Nehéz mit mondani, régóta vártam erre a pillanatra – Erdélyi

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2020.01.26. 21:53
Mint arról beszámoltunk, a magyar férfi vízilabda-válogatott 9–9-es rendes játékidő után ötméteresekkel legyőzte Spanyolországot az Európa-bajnokság döntőjében Budapesten. Így értékeltek a magyar játékosok a győztes finálé után!
21 év után nyert ismét kontinenstornát a magyar válogatott (Fotó: Balogh László) – KÉPGALÉRIÁNK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A FOTÓRA!
21 év után nyert ismét kontinenstornát a magyar válogatott (Fotó: Balogh László) – KÉPGALÉRIÁNK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A FOTÓRA!

 

„Volt ezen a tornán minden, sérülés, betegség, de kitartottunk, és az utolsó pillanatokban nyertünk, ez mutatta meg, milyen egységesek vagyunk. Az is jó példa erre, hogy bejött Vogel Soma, és kettőből egy ötméterest kivédett. Büszke vagyok a gárdára, köszönöm szépen a srácoknak, mindenkinek, a közönségnek, amely nagyon sok erőt adott nekünk, örülök, hogy sikerült” – fogalmazott Nagy Viktor, a válogatott kapusa.

„Nehéz mit mondani, régóta vártam erre a pillanatra. Talán csak a spanyolok érezhették azt, hogy lehet egy kis keresnivalójuk ellenünk, amikor elmentek kettő góllal, de mi nem így éreztük. Mi magabiztosak voltunk, tudtuk, hogy mi vagyunk az esélyesek, a jobbak is. Megérdemelten nyertünk, noha nem játszottunk az egész meccsen jól, végig csapatként vízilabdáztunk” – mondta Erdélyi Balázs.

„Az jutott eszembe, hogy ezután a televízióban azt írják majd a nevem alá, hogy világ- és Európa-bajnok, ami óriási dolog és boldogsággal tölt el. Büszke vagyok a fiúkra, a védekezést előtérbe helyezve nyertük meg az Európa-bajnokságot, amelyen a rendes játékidőben nem kaptunk ki senkitől” – összegzett Vámos Márton.

„Még nem tudatosult bennem, hogy Európa-bajnok vagyok, ehhez kicsit több időre lesz szükség, de az örömöt már érzem, az itt van. Ezt a meccset ötméteresekkel nyertük meg, nem a védekezéssel, de persze annak is nagy szerepe volt benne, ilyen a modern a vízilabda. Nagy erőket kell fordítani hátul, elől pedig gólokat kell lőni” – értékelt Angyal Dániel.

VOGEL SOMA, A VÁLOGATOTT KAPUSA

– Nem mindennap ugrik be az ember Európa-bajnokság szétlövésének az ötharmadánál...
– Hát nem, ez volt az első! Örülök, hogy kettőből egyet sikerült hárítanom.

– Tanulmányozzák az ellenfél lehetséges lövőit, vagy érzésre megy a dolog?
– Mind a kettő, ám ilyenkor talán inkább érzés... Az a tapasztalat, hogy fáradtan a játékosok laposan lőnek, és mindkét ötös, amelyet nekem lőttek, így érkezett, azaz bejött a statisztika.

– Mi a döntő ilyenkor? Mert aligha a képességek, inkább a kondi, hiszen az agyból fogy először az oxigén...
– Ez így van, pontosan. A kérdés, hogy kiben van több önbizalom, ki tud vagányabban, merészebben odaállni – ezúttal mi tudtunk. A spanyolokban benne lehetett, hogy mi a Fradival három-négy fontos ötméterespárbajt nyertünk az elmúlt időszakban, habár a lövők észjárását nem ismerem, azon az oldalon még nem álltam. Ám ilyenkor sok minden kavarog az ember agyában, és kapusként az volt a taktikám, hogy ottmaradjak, és szinte kizárjam magát a helyzetet, hogy Eb-döntőben vagyunk, és úgy álljak oda, mintha sima ötös jönne...

– Nyilván kiváló visszaigazolás egy hazai pályán szerzett Eb-arany, de a férfiválogatottunk amúgy is szépen összeállt, nem?
– Abszolút! Már a felkészülés elejétől, sőt, a tavalyi világbajnokságtól ezt érzem, már akkor sokkal több volt bennünk, mint a negyedik hely, döntőbe is juthattunk volna. Most is javuló tendenciát nyújtottunk, ráadásul a fináléhoz nyugodtabban közelíthettünk azzal, hogy előtte meglett az olimpiai kvóta.

– Honnan van ekkora lelkiereje a csapatnak, hogy sem attól nem törik össze, hogy 1–3-ra áll, sem attól, hogy korán kiszórják a bekkeket, sőt, úgy általában semmitől sem ijed meg?
– Ez azért van, mert bízunk magunkban, a fizikai képességeinkben, az elvégzett munkában. Nem foglalkozunk a részeredménnyel, hanem tesszük tovább a dolgunkat, és igyekszünk minél kevesebb hibával pólózni.

– Folytatódhat a sikersorozata, hogy a Fradival és a válogatottal is megnyer mindent, amit csak lehet?
– Nem csak én – hanem jó néhány fradista válogatott társam! Egyébként a sikerekhez nem lehet hozzászokni, úgyhogy nagyon remélem, hogy folytatódnak majd!

FÉRFI VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, 2020, BUDAPEST
DÖNTŐ
MAGYARORSZÁG–SPANYOLORSZÁG 9–9 (1–3, 3–0,2–2,3–4) – szétlövéssel 5–4
Duna Aréna, 6600néző.V:Margeta (szlovén), Sztavridisz (görög)
MAGYARORSZÁG: Nagy V. – Erdélyi, VARGA DÉNES 2, Pohl, Mezei, Vámos 1, Zalánki 2. Csere: VOGEL SOMA (kapus), Jansik Sz., HÁRAI 1, ANGYAL 1, Hosnyánszky, MANHERCZ K. 2. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
SPANYOLORSZÁG: López Pinedo – Granados 1, Perrone 1, Larumbe 1, TAHULL 1, MUNARRÍZ 3, Bustos. Csere: Lorrio (kapus), DE TORO, MALLARACH 2, Sanahuja, Delgado, F. Fernández. Szövetségi kapitány: David Martín
Gól – emberelőnyből:
10/5, ill. 12/4
Gól – ötméteresből: –, ill. 1/0
Kipontozódott: Pohl (27. p.), Sanahuja (28. p.)

EURÓPA-BAJNOK: Angyal Dániel, Erdélyi Balázs, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Jansik Szilárd, Manhercz Krisztián, Mezei Tamás, Nagy Viktor, Pohl Zoltán, Varga Dénes, Vámos Márton, Vogel Soma, Zalánki Gergő. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik