Vízi: A magyar bajnokság egyértelműen Európa legerősebb ligájává vált – Filipovics

BABJÁK BENCEBABJÁK BENCE
Vágólapra másolva!
2020.06.15. 17:21
Hétfőn Filip Filipoviccsal a soraiban a Szolnok is elkezdte a felkészülést a következő idényre, a szerbek olimpiai bajnok csillaga pedig örül, hogy kemény bajnokságban és kiélezett meccsekkel hangolhat a tokiói olimpiára.
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK MEG! (Fotó: Balogh László)
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK MEG! (Fotó: Balogh László)

 

Amiben az utóbbi években hiába reménykedtek Szolnokon, hétfő reggel valósággá vált: Filip Filipovics ballagott fel a szolnoki uszoda lépcsőin. S immár nem ellenfélként, hanem a Dózsa játékosaként.

A szerb válogatott olimpiai, kétszeres világ-, és hatszoros Európa-bajnok klasszisa egy évre kötelezte el magát új klubjához, amely hétfőn kezdte a felkészülést a következő idényre. Ennek megfelelően a permetszerűen szitáló esőben sorra érkeztek a játékosok az uszodához, ahol Zsivko Gocics vezetőedző – a balkezes klasszis korábbi válogatottbeli csapattársa – először a konditerembe vezényelte pólósait, majd a vízben mozgatta át őket a hosszú kihagyást követően.

„Nemcsak Filip Filipovics érkezése adhat lökést, a többi igazolás is segít abban, hogy erős Szolnok vágjon neki a következő idénynek – tekintett előre Zsivko Gocics. – Bízom benne, hogy a keretből minél hamarabb stabil együttest formálunk. A céljaink? Minden meccsen a győzelemért ugrunk vízbe, de a sportban semmire sincs garancia. Nem tudhatjuk, mennyit sikerül megvalósítani az elképzeléseinkből, de ezzel a kerettel akár a bajnoki címért is küzdhetünk, és ha indulhatunk a Bajnokok Ligájában, ott is maradandót alkothatunk. Ugyanakkor még nem akarok túlságosan előre tekinteni, a hosszú kihagyás után a legfontosabb, hogy a felkészülés első heteiben senki se sérüljön meg. A nyári Magyar Kupa meccseken biztosan nem sziporkázunk majd, de mindent megteszünk, hogy ahogy telik az idő, úgy kerüljünk egyre közelebb a csúcsformához.”

Filip Filipovics szerint az utóbbi négy-öt évben a magyar bajnokság egyértelműen Európa legerősebb ligájává vált (Fotó: Balogh László)
Filip Filipovics szerint az utóbbi négy-öt évben a magyar bajnokság egyértelműen Európa legerősebb ligájává vált (Fotó: Balogh László)

A medence partján közben sorra állították fel a kameraállványokat, a Pro Reccótól érkező 33 esztendős szerb pólós pedig készségesen állt rendelkezésre, mielőtt csatlakozott volna társaihoz a napi úszópenzum teljesítésére.

Végre megismerik egymást

A hétfői edzésről természetesen a Szolnok világ-és Európa-bajnok kapusa, Nagy Viktor sem hiányzott, aki a következő idényben végre nem ellenfele, hanem csapattársa lesz a szerbek csillagának.

„Nagyon sok edzés és meccs jellemzi az idényünket, úgyhogy eleinte kevésbé hiányzott, hogy beugorjak a medencébe – aztán ez az érzés hamar elmúlt, és egyre jobban vártuk az újrakezdést. – mondta lapunknak a 35 esztendős kapus. – Örülök, hogy végre eljött a pillanat, amikor elkezdjük a felkészülést a következő idényre. Ami Filip Filipovicsot illeti, látásból gyerekkorunk óta ismerjük egymást, ám eddig mindig ellenfélként találkoztunk a vízben. Most a másik fél emberi oldalát is megismerhetjük, mert ahogy hallottam, közös bennünk, hogy a parton mindketten másként viselkedünk, mint a vízben. Hétfőn már beszélgettünk bő húsz percet, most, hogy a rutinja és a félelmetes bal keze is minket segít, még nagyobb esélyünk van arra, hogy elérjük a céljainkat, amelyeket mindig a legmagasabbra tűzünk ki. Előttünk az olimpia, úgyhogy senkit sem kell külön motiválni, hogy tudása legjavát adja.”

„Az utóbbi években többször beszéltem a Szolnokkal, és bár tárgyalásig eljutottunk, az egyezség néhány apró részlet hiányában nem született meg – mondta lapunknak Filip Filipovics. – Eredetileg úgy terveztem, hogy a tokiói olimpiáig a Pro Reccóban maradok, ám az élet másként hozta. Azért választottam végül a Szolnokot, mert így az ötkarikás játékokat megelőző idényben a bajnoki címért küzdhetek, és ha meglesz az esélyünk, a Bajnokok Ligájában is a lehető legmesszebb szeretnénk eljutni. Az utóbbi négy-öt évben a magyar bajnokság egyértelműen Európa legerősebb ligájává vált, nekem pedig pont erre van szükségem a következő idényben: kiélezett bajnokságra, és kemény meccsekre.”

Érkezésével nemcsak klasszis játékost, de igazi vezért is nyert a címvédő Ferencváros kihívójává előlépő Szolnok, nem hiába mondta a szerbek ászáról korábbi csapattársa, a jelenleg a Pro Recco elnökeként ténykedő Maurizio Felugo, hogy minden edzésnek úgy vág neki, mintha az olimpiai döntőben játszana.

„Ilyen a mentalitásom, és ezen nem is akarok változtatni. Fontos, hogy mindig ezzel a hozzáállással érkezzem az uszodába, és a fiatalabb játékosok is ezt lássák rajtam. Megeshet, hogy az idényben akadnak majd olyan pillanatok, amikor kicsit elbizonytalanodunk, amikor nem leszünk biztosak abban, hogy jó úton járunk. Olyankor kell még többet és még keményebben edzeni, és ígérem, hogy ezen a téren az élen járok majd. Így nőttem fel, ezt nevelték belém gyerekként, és karrierem utolsó napjáig ezzel a mentalitással vízilabdázom majd.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik