Tokió 2020: elkészítették a férfi és a női vízilabdatorna csoportbeosztását

Vágólapra másolva!
2021.02.21. 19:04
null
Elkészítették a férfi és a női vízilabdatorna csoportbeosztását a tokiói olimpiára (Fotó: Madar Dávid)
Vasárnap este Rotterdamban tartották meg a tokiói olimpia női és férfi vízilabdatornájának sorsolását. A magyar női válogatott Oroszországgal, Kínával, a házigazda Japánnal és a címvédő Egyesült Államokkal került egy csoportba, míg a férfiak Olaszországgal, Görögországgal, az Egyesült Államokkal, Dél-Afrikával és Japánnal küzdenek majd meg a csoportkörben.

 

A rotterdami férfi olimpiai kvalifikációs torna döntője után a szokásoknak megfelelően a FINA még a helyszínen kisorsolta az olimpiai csoportokat. A finálé egyébként az égvilágon semmiről sem döntött, hiszen két, a kvótát egy nappal korábban megszerző, rendkívül boldog és ezzel egyenesen arányosan másnapos csapat vízilabdázott, amelyeket ráadásul ugyanabból a kalapból húztak a sorsoláson. A montenegróiak azért a miheztartás végett 10–9-re megverték a görögöket, harmadikként – és az időrendi sorrendben utolsóként – pedig nagy nehezen a horvátok vergődtek el Tokióba (erről bővebben keretes írásunkban olvashatnak).

A tizedikre hajtanak

A magyar férfi vízilabda-válogatott kilenc aranyérmével és az összesen tizenöt érmével is a legeredményesebb az olimpiák történetében. A magyar csapat huszonkét olimpián vett részt, ezeken a kilenc arany mellett három-három ezüst- és bronzérmet nyert, vagyis mindössze hétszer nem állhatott dobogóra, amikor elindult. Igaz, ebből kétszer a legutóbbi két olimpián, hiszen Londonban és Rióban is egyaránt ötödik lett a válogatott. A mieink az 1984-es Los Angeles-i olimpiáról hiányoztak legutóbb, de hát akkor a komplett magyar küldöttség távolmaradt... A csapat tagjai megcélozzák a tizedik aranyat Tokióban, ebben a 2008-as pekingi olimpián győztes válogatott két tagja, a máig aktív Hosnyánszky Norbert ésVarga Dénesis segíthet.

A női vízilabda a 2000-es Sydneyi játékok óta szerepel az olimpia programjában, a magyar válogatott az első alkalommal nem kvalifikálta magát, azóta azonban megszakítás nélkül ötödször lesz ott az olimpián. Érmet még nem sikerült nyerni a mieinknek, pedig háromszor is nagyon közel álltak hozzá: az athéni hatodik hely után Pekingben, Londonban és Rióban egyaránt negyedikként zártak, ráadásul kétszer ötméteresekkel, míg egyszer hosszabbításban maradtak alul a bronzmeccsen. A cél nem lehet más, mint a magyar női vízilabdázás első olimpiai érmének megnyerése Tokióban – erre pedig jó esély kínálkozik.

Elsőként a női torna csoportbeosztását varázsolták elő a medence partján álló üveggömbökből, kisebb technikai bakival fűszerezve. A harmadik kalapból húzott magyar válogatott a B-csoportba került a címvédő Egyesült Államok, az Európa-bajnok Oroszország, valamint két ázsiai csapat, Kína és Japán mellett. Két azonos erősségű csoport alakult ki, de ezt már a kiemelés ismeretében is biztosra vehettük. A mieink elkerülték a dél-afrikaiakat, akiknek még mindig nem biztos a szereplésük, visszalépésük esetén a görögök ugorhatnak be a másik csoportba, és boríthatják fel teljesen az erőviszonyokat. Talán szerencsésebb már a csoportban találkozni a mindent megnyerő amerikaiakkal, hiszen ők így nem jöhetnek szembe a negyeddöntőben. Azonban mindenképpen kemény ellenfél következik majd a négy közé jutásért – de az olimpián ez már csak így megy.

„Hasonló a sorsolásunk, mint Rióban volt, ismét már a csoportban találkozunk az amerikai válogatottal– mondta a waterpolo.hu-nak a női válogatott szakvezetője, Bíró Attila.– Hogy ez jót vagy rosszat jelent, majd ott derül ki, mindenesetre ezúttal is lesz velünk egy közös edzőtáborunk, amelyen feltérképezhetjük őket. Nyilvánvalóan kiemelkednek a mezőnyből, de nem verhetetlenek. Az oroszokat jól ismerjük, nem tartunk tőlük, a japánokra viszont nagyon kíváncsi vagyok, biztosra veszem, hogy kellemetlen perceket okozhatnak voltaképpen mindenkinek, nem szabad őket leírni. Kína a korábbi sikerkapitányával bizonyosan erős ellenfél lesz. Szóval a csoport kiegyensúlyozott, ám bízunk magunkban, az olimpiáig tovább javulunk, felkészülten indulunk majd csatába.”

A férfiak sorsolása már gikszer nélkül ment Rotterdamban, a második kalapba kerülő mieink az A-csoportban kaptak helyet a világbajnok Olaszország, valamint Görögország, az Egyesült Államok, Japán és Dél-Afrika mellett. Itt a magyarok csoportja könnyebb egy árnyalattal, és ez még akkor is így van, ha a dél-afrikaiak visszalépése esetén az oroszok csatlakoznak a mieinkhez. A másik hatosban ott van mindhárom délszláv csapat, nem is beszélve a spanyolokról. Az ausztrálokat sem szabad lebecsülni, így a B-csoportból csak a kazahok lógnak ki lefelé, de ők aztán alaposan. Ez egyben borítékolja a kemény negyeddöntőt, de ugyanazt mondhatjuk, mint a nőknél: az egyenes kieséses szakaszban már nincs könnyű mérkőzés.

„Egy fokkal erősebbnek vélem a másik csoportot, jobban örültem volna, ha valamelyik szláv csapat a mi oldalunkra kerül– idézi a waterpolo.hu Märcz Tamást, a férfiválogatott szövetségi kapitányát.– Ebből a csoportból joggal pályázunk az első vagy a második helyre, de tulajdonképpen mindegy, melyiket érjük el, mert a negyeddöntőben így is, úgy is rendkívül nehéz ellenfél érkezik majd a másik ágról. Csoportunk akkor erősödhet, ha Oroszország lépne be Dél-Afrika helyett, meglátjuk, ez miként alakul. A szerbektől van egy meghívásunk, ami jó felkészülést biztosíthat, de csak a sorsolás után, a következő napokban állhat össze a végleges programunk.”

Mostantól lehet tehát pontosan tervezni – és kell is, a visszaszámlálás ugyanis megkezdődött.

TOKIÓ 2020
A NŐI VÍZILABDATORNA CSOPORTBEOSZTÁSA
A-CSOPORT:
Ausztrália, Dél-Afrika, Hollandia, Spanyolország, Kanada
B-CSOPORT: Oroszország, Kína, MAGYARORSZÁG, Egyesült Államok, Japán

A FÉRFI VÍZILABDATORNA CSOPORTBEOSZTÁSA
A-CSOPORT:
Dél-Afrika, Egyesült Államok, MAGYARORSZÁG, Görögország, Japán, Olaszország
B-CSOPORT: Ausztrália, Horvátország, Szerbia, Spanyolország, Kazahsztán, Montenegró

A női és a férfitornán is négy-négy csapat jut tovább a csoportkörből a negyeddöntőbe.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik